måndag, september 11, 2006

Symbios

En grundregel när man vill lämna ut en syndabock kan sägas vara att personen ifråga själv är med på att bli utsedd till syndabock. Annars är det lätt hänt att planen kan gå i baklås.

Det senaste i folkpartiets spionskandal tyder på att syndabocken Per Jodenius inte riktigt var beredd på att bli just en sådan. SVT, DN och TV4 skriver idag om vad Jodenius lär ha sagt i polisförhör om spionaget mot socialdemokraterna.

Folkpartiets fd. partisekreterare, Johan Jakobsson, som tvingades avgå till följd av spionskandalen, har sagt till media (efter att ha först ha ljugit om sin kännedom om spionaget) att han uppmanade Jodenius att sluta med dataintrången så snart han fick reda på dem.

Men Jodenius verkar inte vara så pigg på att ensam bära hundhuvudet. Det måste ha kommit som en kalldusch för honom när han pratade med Jakobsson i telefon som uppmanade honom att ta på sig skulden för det inträffade, samtidigt som han såg Jakobsson förneka all kännedom om intrången i en tv-intervju.

Nu har Jodenius alltså dragit sin version för polisen, och den stämmer illa överens med Jakobssons version, för att uttrycka det vänligt. Enligt Jodenius så levererade han hemligt material från socialdemokraternas nätverk till folkpartiets fd. presschef Niki Westerberg ett tiotal gånger. Hon ska i sin tur ha förmedlat uppgifterna vidare till Jakobsson.

I mars ska Jakobsson ha uppmanat Jodenius att ljuga om hur många gånger han har har varit inne på socialdemokraternas nätverk, samt att säga att han inte haft nytta av uppgifterna.

Vidare så har Jakobssons historia varit att han uppmanat Jodenius att kontakta media, så att hans intrång blev offentliga. Det är en sanning med modifikation. Jodenius säger till polisen att Jakobsson uppmanade honom att ge inloggningsuppgifterna till en journalist, Niklas Svensson, som på så sätt skulle kunna ta fram ofördelaktiga uppgifter om sossarna. Med andra ord så ville folkpartiet få media att smutskasta socialdemokraterna.

Expressenjournalisten Niklas Svensson bekräftar enligt Ekot Jodenius version:

Jag fick uppgifterna för att hitta skandaler om socialdemokraterna. Det var syftet och det var uttalat på det sättet från min uppgiftslämnare.

Det här är makalöst. Nu måste folkpartiet fram med korten på bordet. Frågan från tidigare står kvar: Vad visste Leijonborg? När visste han det? Missa inte dagens ledare i Aftonbladet:


Trovärdigheten i Jakobssons historia har från första stund kunnat ifrågasättas. Om det var för att offentliggöra skandalen borde rimligen partiordförande Lars Leijonborg ha blivit informerad. En partisekreterare kan inte undanhålla sin partiordförande att en skandalartikel om hans parti förmodligen är på gång. Antingen vet Leijonborg mer än vad han säger eller så har Jakobsson lurat honom.


Läs även: Jinge och Motvallsbloggen
.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , intressant

lördag, september 09, 2006

Valfeber

Folkpartiets spionhärva tog en ny vändning idag. Ungefär två veckor efter att folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson fick kännedom om folkpartiets intrång i socialdemokraternas databas, så startar folkpartiet en websida där "angrepp från s bemöts i förväg".

Endast tre dagar efter sidans start har man lyckats "förutse" tre stycken utspel från socialdemokraterna i förväg. Lars Leijonborg skrev i sitt nyhetsbrev den 29 mars:

På www.valfeber.se förutsågs det i söndags att socialdemokraterna skulle lova gratis dagis. Idag kom det löftet från Annika Billström, finansborgarrådet i Stockholm.

På www.valfeber.se gissas det att socialdemokraterna ska komma med nya projekt och nya skattemiljoner för att visa dådkraft mot integrationsmisslyckandet. I måndags presenterade integrationsminister Jens Orback ”integrationsmiljarden”.

I söndags skrevs det på www.valfeber.se att socialdemokraterna lär föreslå sänkt fastighetsskatt. I Svenska Dagbladet idag uppges att just ett sådant löfte kommer från finansminister Pär Nuder.

Två dagar efter att skandalen om folkpartiets spionage avslöjades så stängdes sidan ned utan förklaring. När Leijonborg intervjuas av TV4 så säger han att han inte har någon kännedom om sidans nedsläckning, och endast ett par timmar efter intervjun är sidan igång igen.

Det här börjar bara bli för mycket. Först ljuger Jakobsson och säger att han inte vet någonting. När det sedan visar sig att han har känt till spionaget i ett halvår, så ljuger Leijonborg om att han inte visste någonting.

Jakobsson menar att han sade åt Jodenius att sluta spionera i mitten av mars, men att han "glömde" följa upp ärendet. Den undanflykten är inte trovärdig för fem öre. Jakobsson har beskrivits som en av Sveriges bästa spin-doctors. Skulle han verkligen inte informera sin partiledare om att det troligtvis smäller av en bomb i media som handlar om att folkpartiet har spionerat på ett annat parti i valrörelsen? Kom ihåg att det här utspelar sig endast några veckor efter sossen som skickade anonyma mail till media om Reinfeldt. Kom inte och säg att man inte räknade med att det skulle bli ramaskri i pressen om den här skandalen hade avslöjats så tätt inpå. Som Anders Jonsson skriver i Expressen:

Jakobssons strategi var alltså att smälla av en medial bomb i knäet på folkpartiet i god tid så att skandalen bleknat före valet.
Nyheten skulle alltså ha kunnat explodera vilken dag som helst i våras. Hur sannolikt är det då att man inte informerar partiledaren om vad som är på gång?
Särskilt om man är en sådan erkänt skicklig mediespelare som Johan Jakobsson?
Skulle Lars Leijonborg ha tagits på sängen när han fått läsa om folkpartisternas dataintrång på Expressens löpsedlar eller slagit på Rapport på kvällen?
Knappast. Leijonborg har mycket kvar att förklara.

Det finns i och för sig ett annat alternativ. När Jakobsson informeras om spionaget så ber han inte Jodenius att sluta med intrången. Istället fortsätter spionaget och man utnyttjar informationen till att bland annat bygga upp sidan valfeber, men även till att pricka in andra utspel som skolrapporten och äldrekampanjen. Det är i så fall möjligt att Jakobsson inte informerade Leijonborg, för att på så sätt kunna ge honom plausible deniability, det vill säga en möjlighet att förneka kännedom om spionaget utan att ljuga.

Jag kan inte se några andra alternativ. Folkpartiets version som de pumpar ut i media är varken trovärdig eller hållbar. Saken blir heller inte bättre av att ledande personer gång efter annan ertappas med att ljuga om vad som hänt.



"That one may smile, and smile, and be a villain"
Hamlet, akt 1 scen 5

.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant

onsdag, september 06, 2006

Vad vet Reinfeldt?

Fredrik Reinfeldt har idag uttryckt sitt stöd för Lars Leijonborg, som har ljugit om sina kunskaper angående folkpartiets spionhärva. Som de flesta andra borgerliga kommentatorer så fokuserar han på Marita Ulvskog, i ett uppenbart försök att avleda uppmärksamheten från "alliansen".

Vad som dock är talande är att han är väldigt svävande i sina svar på direkta frågor om moderaterna kan ha haft kännedom om dataintrånget:

Nu är det ju några av oss som har varit med ett tag och känner till den där typen av dyngspridarfrågor. Jag vill bara påpeka att detta handlar om en enskild händelse i folkpartiet, som har lett till konsekvenser och nu följer en rättslig prövning.

Vad som är talande är att han faktiskt inte svarar på frågan om moderaterna hade kännedom om intrånget eller inte, istället kommer en tirad om "dyngspridarfrågor". Vet Reinfeldt någonting som han inte vill ska komma ut? SannBlogg har en intressant teori:


Min egen teori och uppfattning är att informationen som olagligen införskaffats från Socialdemokraternas intranät har använts högt upp i Fp:s partiledning och med tanke på alliansens granskningsgrupps roll och uppgift så förvånar det mig inte alls om även personer i den gruppen är införstådda.

Det skulle nämligen kunna vara en förklaring till att de tre övriga allianspartierna lägger locket på.

Med tanke på partiernas nära samarbete i "alliansen" så är det inte en alltför avlägsen tanke att även de andra partierna har haft nytta av uppgifterna som hämtats från socialdemokraternas interna nätverk. De kanske inte har varit medvetna om att uppgifterna som folkpartiet har presenterat är ett resultat av spionage, men de kan likväl ha haft nytta av dem.

Varför annars detta svävande svar av Reinfeldt?


Jag kommer osökt att tänka på en replik i filmen Alla presidentens män, som ironiskt nog handlar om Watergateskandalen, där Washington Posts chefredaktör Ben Bradlee säger:

All non-denial denials. They doubt our ancestry, but they don't say the story isn't accurate.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Läs Jinge och Röda Raketer

tisdag, september 05, 2006

Leijonborg avslöjad som lögnare

Först ljög partisekreteraren Johan Jakobsson om när han informerades om folkpartiets spionage mot socialdemokraterna. Igår sade han till Expressen att han fått uppgifterna om spionaget via massmedia; det visade sig dock att han känt till spionaget i ett halvår utan att ha gjort någonting.

Nu är det partiledaren Lars Leijonborgs tur att avslöjas som en lögnare. Leijonborg har konsekvent hävdat att han inte har känt till Jakobssons inblandning. Expressen skriver:

I måndags morse erkände Per Jodenius - och partisekreterare Johan Jakobsson hävdade då att Jodenius agerat ensam - något som Jakobsson i dag erkänt inte var sant.

I måndags morse sa Leijonborg:
- Vi har inte hunnit prata så mycket. Men vad jag vet har partisekreteraren inte känt till det här. Själv har jag inte hört talas om någonting.

[...]

Men i kväll i Aktuellts 21-sändning säger han plöstligt att han redan i söndags kväll fick reda på att Jakobsson känt till intrånget sedan i mars.
På en direkt fråga från Jarl Alfredius om han i går började ana omfattningen svarar Lars Leijonborg:

- Ja, jag visste ju att Johan Jakobsson känt till det här sedan den 15 mars, det berättade han ju för mig i söndags kväll.

Det är makalöst hur man som ledande politiker kan ljuga pressen rätt upp i ansiktet och tro att man kan komma undan med det, med tanke på den flockmentalitet som pressen besitter. Vad som är än mer anmärkningsvärt är att man gör det i slutspurten av en valrörelse!

Då en anställd vid socialdemokraternas partikanskli ertappades med att ha fört en mailkampanj mot Fredrik Reinfeldt kallade Leijonborg detta för ett "lågvattenmärke":

"Det är oerhört, men det mest oerhörda är att det är ett uttryck för en mentalitet hos socialdemokraterna"


Idag har alltså två politiker inom det folkpartistiska toppskiktet, partiledaren och partisekreteraren, avslöjats som lögnare. Är Leijonborg villig att skriva under på att skandalen ska ses som ett tecken på en mentalitet hos folkpartisterna?


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Folkpartiets partisekreterare avgår

Ett par timmar efter att Lars Leijonborg bedyrade att han har fullt förtroende för partisekreteraren Johan Jakobsson efter att det uppdagats att han haft kännedom om folkpartiets spionage i ett halvår utan att göra något åt det, så meddelar TV4 att Jakobsson avgår med omedelbar verkan.

Enligt Jakobsson så sade redan i mars han åt den spionerande folkpartisten Jodenius att "upphöra med intrången, och gå ut med det inträffade offentligt". På dagens presskonferens ångrade Jakobsson att han inte kollat upp om Jodenius faktiskt gjort som han blivit tillsagd; "bland alla andra arbetsuppgifter en partisekreterare och småbarnspappa har föll det bort från min agenda".

Tror verkligen Jakobsson att vi skulle gå på snacket att han glömde kolla i media om spionagehistorien hade publicerats eller inte? Tror han inte själv att det hade blivit en mediastorm om det hade kommit fram att folkpartiet spionerar på socialdemokraterna, precis efter att de själva satt sig på en piedestal i samband med socialdemokraternas mailkampanj mot moderaterna? Tro mig, oavsett om Jakobsson hade öppnat tidningen själv eller inte, så är jag relativt säker på att någon av pressekreterarna hade informerat honom om publiceringen av skandalen. (Å andra sidan var ju presschefen själv med att mörka skandalen, så vem vet?)

Många undanflykter har jag hört, men det här var en av de absolut sämsta.

Som om det inte vore nog med det, så har Jakobsson dessutom ljugit för media om när han fick reda på spionaget. Igår sade han till Expressen:

"Jag har fått uppgifter om det här via massmedia"

Det är alltså rakt av en lögn. Jakobsson har vetat om spionaget mot socialdemokraterna i ett halvår utan att göra något. Som bloggen Utsikt från höjden skriver så är frågan om det överhuvudtaget går att lita på vad folkpartiet säger i den här frågan.


Jinge skriver:


Han har dessutom haft kontakt med Marita Ulvskog utan att meddela detta till henne. Flera gånger dessutom, och så sent som i mars, efter att han fått kunskap om detta träffades alla partisekreterarna och pratade etik inför valrörelsen. Han nämnde ingenting om detta och såg inte heller till att intrången i socialdemokraternas datasystem upphörde.

Han är skyldig att polisanmäla ett pågående brott om han känner till det, och är han inte tvungen att göra det så är det totalt omoraliskt att låta det fortgå utan vidare åtgärd. Det enda jag är helt säker på i nuläget är att det kommer att rulla många huvuden i den här härvan.

Hur länge ska de "liberala" kommentatorerna stoppa huvudet i sanden och skylla på en ungdomsförbundare? Spionskandalen har nått den yttersta partitoppen, och frågan är mycket riktigt hur många fler huvuden som får rulla i den här härvan. Vad visste Leijonborg? När visste han det?
.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Borgerlig krishantering

Med tanke på den senaste utvecklingen är det intressant att läsa morgonens ledare i den borgerliga pressen, som alltså skrevs innan det blev känt att folkpartiets spionage har sina förgreningar till den yttersta partitoppen.

SVD (lika fair and balanced som vanligt) väljer rubriken: "Även folkpartister kan gå för långt". Ledaren går ut på att smutskasta socialdemokraterna, som enligt SVD's ledare har en "ohotad förstaplats i den svenska skandalpolitikens maratontabell - vi talar proffsen mot amatörerna", samt att tona ned det folkpartistiska spionaget. Ledaren förlöjligar de som liknar händelsen vid Watergate:

Inte ens Watergatehojtarna i statsvetarkåren kan väl se några större likheter mellan de snabba åtgärderna från fp-ledningen i går och cover up-verksamheten från Bob Haldeman & Co?

De "snabba åtgärderna från fp-ledningen" har bland annat varit att partisekreteraren och presschefen har mörkat historien i ett halvår!

Man spinner även vidare på mantrat att det endast är ett fåtal ungliberaler som har sett informationen:

Utöver Jodenius är såvitt hittills känt en ungliberal i Västsverige den ende folkpartist som har haft tillgång till de inloggningsuppgifter som varit på vift, och det finns ännu inga belägg för att information från s-datanätet har vandrat vidare i fp. [...] Det är trots allt stor skillnad mellan ett par yngre medarbetare med dåligt omdöme och en spionhistoria med centrala beslutsfattare insyltade."


Undrar om SVD's ledarredaktion är mer villiga att i morgondagens ledare dra parallellen till Watergate, med tanke på att "centrala beslutsfattare" faktiskt har varit "insyltade" i härvan i ett halvår.

Givetvis spinner de även på konspirationsteorin om att socialdemokraterna har "tjuvhållit på information för att plocka politiska poäng, som moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin gör gällande."

Aftonbladets Helle Klein skriver i på sin blogg om ledaren i Dagens Nyheter:

"Front mot fuskarna i valrörelsen" heter DN:s ledare. Alla skandaler buntas ihop som lika stora och ledaren resonerar vackert om att alla partier måste skärpa sig.

Men så i slutet heter det ändå att "Spionage på interna hemligheter är allvarligt, men desinformation är värre". Det pågår nu en polisutredning mot folkpartistens datorintrång. Det kanske DN:s ledarskribent har glömt?

Den borgerliga dagspressens krishanteringstaktik är uppenbar: Förringa det inträffade, håll alliansen om ryggen, men framförallt: skyll allting på socialdemokraterna!
.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Fp-toppar kände till spionage!

.
Oh what a tangled web we weave, When first we practice to deceive.

Sällan har Sir Walter Scotts citat passat bättre än nu, med tanke på de senaste vändningarna i folkpartiets spionagehistoria.

Jag fick lite onda aningar igår kväll efter 21-nyheterna och påbörjade ett inlägg som tyvärr aldrig blev klart:

Lars Leijonborg tvingades ikväll till en gigantisk pudel i kvällsnyheterna, där han inte säkert kunde säga om informationen från socialdemokraternas interna nätverk hade nått högre upp i partiet än till de personer som redan pekats ut i ungdomsförbundet, något som han och andra partiföreträdare, som partisekreteraren Johan Jakobsson, kategoriskt förnekat i tidigare intervjuer:

"Jag kan inte för dagen garantera att så inte har skett."

Uttalandet är väldigt märkligt. Något säger mig att det sitter en hel del nervösa människor på Drottninggatan 97 i Stockholm...


Detta var alltså inlägget som aldrig blev färdigt igår. Dagens händelser visar att jag trots allt inte var helt ute och cyklade. Idag publicerade Dagens Nyheter en artikel som ger spionagehistorien lite extra krydda:


Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson kontaktade i mars i år Per Jodenius, som erkänt att han begått dataintrång hos socialdemokraterna. Presschefen Niki Westerberg hade meddelat Johan Jakobsson om att Per Jodenius hade och använde inloggningsuppgifter till socialdemokraternas nätverk.

Johan Jakobsson bad Per Jodenius att upphöra med intrången, och gå ut med det inträffade offentligt, meddelade folkpartiet på tisdagen. Per Jodenius fick däremot behålla sin tjänst, eftersom Johan Jakobsson uppfattat det inträffade som en omoralisk handling, men inte olaglig. Inte förrän i söndags, efter att skandalen runt dataintrången blivit offentlig, skiljdes Per Jodenius från sin tjänst.


Folkpartiets partisekreterare och presschef visste alltså om dataintrånget så tidigt som i mars och gjorde ingenting! Presschefen Niki Westerberg har delgivits misstanke om brott och har tagit time-out från sin tjänst på folkpartiets riksdagskansli. Leijonborg medgav även att spionaget har påverkat folkpartiets strategi inför valet, trots tidigare kategoriska förnekanden.

Det här torde vara en ordentlig lång näsa till alla de borgerliga konspirationsteoretiker som hävdar att socialdemokraterna har känt till intrången ända sedan i mars, men har hållit på godbiten till valrörelsens slutspurt. Folkpartiets partisekreterare har vetat om intrången i ett halvår och spelar ovetandes när historien kommer ut i media. Den sedvanliga taktiken att lämpa över ansvaret på offerlamm i ungdomsförbunden har fått sig en rejäl känga.

Det här är en politisk skandal som mig veterligen saknar motsvarighet i den moderna svenska historien; Leijonborg kan fortsätta med sitt mantra om att händelsen måste återföras till "rimliga proportioner", men vem tar honom på allvar nu?

De stora frågorna är just nu: Vad visste Leijonborg? När visste han om det?
.

Andra bloggar om: , , , , ,

måndag, september 04, 2006

Folkpartiets Watergate?

Dagens Industri avslöjade i morse att intrång har skett i socialdemokraternas interna datornätverk, intrång som kan kopplas till folkpartiet. Efter avslöjandet släppte Folkpartiet en pressrelease där en 24-årig anställd vid liberala ungdomsförbundet pekades ut som den skyldige. Precis som vid kristdemokraternas spionage mot socialdemokraterna är det alltså ungdomsförbundet som får bära hundhuvudet och ta smällen, i hopp om att distansera moderpartiet från det inträffade. Trots detta går det inte att bortse ifrån att partiet vid ett flertal tillfällen haft en väldigt märklig timing i sina utspel, något som kanske kan tyda på att partiet har utnyttjat information de kommit över i spionaget mot socialdemokraterna.

Givetvis höjs röster om att det hela är ett välplanerat utspel från socialdemokraterna i hopp om att ta fokus från alliansens politik, en teori som bland andra den alltid så Fair and Balanced Henrik Brors för fram i sin "analys" i Dagens Nyheter. Kritiker menar att Socialdemokraterna har haft lång tid på sig att utreda intrången som inleddes i november förra året, och att det inte kan vara en slump att de läcker det hela till pressen just nu.

De har dock missat en sak: Det var inte socialdemokraterna som läckte spionaget till pressen. Det var enligt Dagens Industri en källa inom folkpartiet som "hört talas om dataintrånget och reagerat på de smutsiga arbetsmetoderna inom partiet" som tog kontakt med tidningen. Dagens Nyheter skriver att socialdemokraterna tidigare har haft sina misstankar, men att det var "först efter att DI:s reporter berättade om inloggningarna som dataintrånget uppdagades". Enligt Dagens Industri tillsattes socialdemokraternas utredning först i onsdags efter att tidningen kontaktat partiet, och utredningen blev inte färdig förrän igår.

Det blir därför extra roligt att läsa de desperata kommentarerna från diverse högerkommentatorer på Dagens Industri och Ali Esbatis sida, som gör sitt bästa för att lägga skulden av det inträffade på socialdemokraterna själva.


Andra bloggar om: , , , , , , ,