tisdag, september 05, 2006

Fp-toppar kände till spionage!

.
Oh what a tangled web we weave, When first we practice to deceive.

Sällan har Sir Walter Scotts citat passat bättre än nu, med tanke på de senaste vändningarna i folkpartiets spionagehistoria.

Jag fick lite onda aningar igår kväll efter 21-nyheterna och påbörjade ett inlägg som tyvärr aldrig blev klart:

Lars Leijonborg tvingades ikväll till en gigantisk pudel i kvällsnyheterna, där han inte säkert kunde säga om informationen från socialdemokraternas interna nätverk hade nått högre upp i partiet än till de personer som redan pekats ut i ungdomsförbundet, något som han och andra partiföreträdare, som partisekreteraren Johan Jakobsson, kategoriskt förnekat i tidigare intervjuer:

"Jag kan inte för dagen garantera att så inte har skett."

Uttalandet är väldigt märkligt. Något säger mig att det sitter en hel del nervösa människor på Drottninggatan 97 i Stockholm...


Detta var alltså inlägget som aldrig blev färdigt igår. Dagens händelser visar att jag trots allt inte var helt ute och cyklade. Idag publicerade Dagens Nyheter en artikel som ger spionagehistorien lite extra krydda:


Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson kontaktade i mars i år Per Jodenius, som erkänt att han begått dataintrång hos socialdemokraterna. Presschefen Niki Westerberg hade meddelat Johan Jakobsson om att Per Jodenius hade och använde inloggningsuppgifter till socialdemokraternas nätverk.

Johan Jakobsson bad Per Jodenius att upphöra med intrången, och gå ut med det inträffade offentligt, meddelade folkpartiet på tisdagen. Per Jodenius fick däremot behålla sin tjänst, eftersom Johan Jakobsson uppfattat det inträffade som en omoralisk handling, men inte olaglig. Inte förrän i söndags, efter att skandalen runt dataintrången blivit offentlig, skiljdes Per Jodenius från sin tjänst.


Folkpartiets partisekreterare och presschef visste alltså om dataintrånget så tidigt som i mars och gjorde ingenting! Presschefen Niki Westerberg har delgivits misstanke om brott och har tagit time-out från sin tjänst på folkpartiets riksdagskansli. Leijonborg medgav även att spionaget har påverkat folkpartiets strategi inför valet, trots tidigare kategoriska förnekanden.

Det här torde vara en ordentlig lång näsa till alla de borgerliga konspirationsteoretiker som hävdar att socialdemokraterna har känt till intrången ända sedan i mars, men har hållit på godbiten till valrörelsens slutspurt. Folkpartiets partisekreterare har vetat om intrången i ett halvår och spelar ovetandes när historien kommer ut i media. Den sedvanliga taktiken att lämpa över ansvaret på offerlamm i ungdomsförbunden har fått sig en rejäl känga.

Det här är en politisk skandal som mig veterligen saknar motsvarighet i den moderna svenska historien; Leijonborg kan fortsätta med sitt mantra om att händelsen måste återföras till "rimliga proportioner", men vem tar honom på allvar nu?

De stora frågorna är just nu: Vad visste Leijonborg? När visste han om det?
.

Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home