lördag, september 09, 2006

Valfeber

Folkpartiets spionhärva tog en ny vändning idag. Ungefär två veckor efter att folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson fick kännedom om folkpartiets intrång i socialdemokraternas databas, så startar folkpartiet en websida där "angrepp från s bemöts i förväg".

Endast tre dagar efter sidans start har man lyckats "förutse" tre stycken utspel från socialdemokraterna i förväg. Lars Leijonborg skrev i sitt nyhetsbrev den 29 mars:

På www.valfeber.se förutsågs det i söndags att socialdemokraterna skulle lova gratis dagis. Idag kom det löftet från Annika Billström, finansborgarrådet i Stockholm.

På www.valfeber.se gissas det att socialdemokraterna ska komma med nya projekt och nya skattemiljoner för att visa dådkraft mot integrationsmisslyckandet. I måndags presenterade integrationsminister Jens Orback ”integrationsmiljarden”.

I söndags skrevs det på www.valfeber.se att socialdemokraterna lär föreslå sänkt fastighetsskatt. I Svenska Dagbladet idag uppges att just ett sådant löfte kommer från finansminister Pär Nuder.

Två dagar efter att skandalen om folkpartiets spionage avslöjades så stängdes sidan ned utan förklaring. När Leijonborg intervjuas av TV4 så säger han att han inte har någon kännedom om sidans nedsläckning, och endast ett par timmar efter intervjun är sidan igång igen.

Det här börjar bara bli för mycket. Först ljuger Jakobsson och säger att han inte vet någonting. När det sedan visar sig att han har känt till spionaget i ett halvår, så ljuger Leijonborg om att han inte visste någonting.

Jakobsson menar att han sade åt Jodenius att sluta spionera i mitten av mars, men att han "glömde" följa upp ärendet. Den undanflykten är inte trovärdig för fem öre. Jakobsson har beskrivits som en av Sveriges bästa spin-doctors. Skulle han verkligen inte informera sin partiledare om att det troligtvis smäller av en bomb i media som handlar om att folkpartiet har spionerat på ett annat parti i valrörelsen? Kom ihåg att det här utspelar sig endast några veckor efter sossen som skickade anonyma mail till media om Reinfeldt. Kom inte och säg att man inte räknade med att det skulle bli ramaskri i pressen om den här skandalen hade avslöjats så tätt inpå. Som Anders Jonsson skriver i Expressen:

Jakobssons strategi var alltså att smälla av en medial bomb i knäet på folkpartiet i god tid så att skandalen bleknat före valet.
Nyheten skulle alltså ha kunnat explodera vilken dag som helst i våras. Hur sannolikt är det då att man inte informerar partiledaren om vad som är på gång?
Särskilt om man är en sådan erkänt skicklig mediespelare som Johan Jakobsson?
Skulle Lars Leijonborg ha tagits på sängen när han fått läsa om folkpartisternas dataintrång på Expressens löpsedlar eller slagit på Rapport på kvällen?
Knappast. Leijonborg har mycket kvar att förklara.

Det finns i och för sig ett annat alternativ. När Jakobsson informeras om spionaget så ber han inte Jodenius att sluta med intrången. Istället fortsätter spionaget och man utnyttjar informationen till att bland annat bygga upp sidan valfeber, men även till att pricka in andra utspel som skolrapporten och äldrekampanjen. Det är i så fall möjligt att Jakobsson inte informerade Leijonborg, för att på så sätt kunna ge honom plausible deniability, det vill säga en möjlighet att förneka kännedom om spionaget utan att ljuga.

Jag kan inte se några andra alternativ. Folkpartiets version som de pumpar ut i media är varken trovärdig eller hållbar. Saken blir heller inte bättre av att ledande personer gång efter annan ertappas med att ljuga om vad som hänt."That one may smile, and smile, and be a villain"
Hamlet, akt 1 scen 5

.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home