fredag, maj 25, 2007

Raketregn

Jag läser i den brittiska tidningen The Guardian om att en israelisk 35-årig kvinna har dött efter att en Qassam-raket träffat hennes bil. Givetvis upprörda röster från israelkramande bloggar som talar om "raketregn", ett ord som även blivit väldigt populärt i diverse media. Det är givetvis inte första gången som ovan nämnda sionistblogg har talat om raketregnet, som även har beskrivits som raketterror, och han är i sällskap med sina vapendragare på den superobjektiva nyhetskritiska sidan TT-kritik.

Men hur ser det ut i verkligheten, bortom slagorden? I artikeln från The Guardian läser man:

The 35-year old woman became the 11th Israeli to be killed by a rocket fired from Gaza into Israel in the past three years. The rocket attacks continued despite six days of Israeli reprisals in which more than 50 Palestinians have been killed.


Låt mig förstå saken rätt: 11 israeler har dött de senaste tre åren, medan fler än femtio palestinier har dödats de senaste sex dagarna? Och fortfarande är det palestinierna som beskrivs som terrorister? Jag är ledsen, men det här är utanför all rimlig proportion.

I bland annat DN så beskrivs det som att "militanta grupper fortsätter ösa primitiva Qassamraketer över gränsen". Ordvalen är intressanta, eftersom bilden som målas upp av palestinierna - som "öser" in "primitiva" raketer - omedelbart tolkas som att de dödar urskillningslös. Som vår sionistbloggare skriver: "Raketterrorn slår blint." Och elva personer, vilket enligt mig är elva personer för mycket, har alltså dött på det sättet de senaste tre åren.

Men samtidigt så har alltså mer än femtio palestinier dödats de senaste sex dagarna! Och då frågar man sig följande: "öser" den israeliska armén in "primitiva" raketer i Palestina och dödar urskillningslöst även de? Eller är det så att de med sina högteknologiska vapen medvetet har dödat fler än femtio personer de senaste sex dagarna, vilket befäster bilden av dem som en hänsynslös och aggressiv ockupationsmakt? Vilken bild passar bäst?


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

40 Comments:

Blogger vänstersväng said...

Enligt borgerlig definition är de som försvarar sig mot rasistiska, folkrättsvidriga övergrepp terrorister. Följdaktligen är det rätt att döda dessa, om det stryker med några oskyldiga, so what? "Raketregnen" mot Israel är en lämplig förevändning för att genomföra det som allt mer framstår som etnisk rensning och fördrivning genom terror. Israel bli då ett "palestinien -frei" Stor-Israel.

7:57 em  
Anonymous Anonym said...

Eftersom Israel är militärt totalt överlägsna så är det väl inte konstigt att när de använder sin kapacitet har ihjäl fler än sina motståndare = hamas mm. Ifall dessa terrorister för en dag haft tillgång till Israels vapenmakt hade de säkert som amen i kyrkan utplånat hela staten Israel, glöm inte det!
/Hellboy

1:11 em  
Anonymous Anonym said...

Ja de har ju Israel som föredöme, så det vore väl inte helt otroligt att palestinierna skulle bete sig likadant som israelerna om de hade likadana vapen.

2:32 em  
Anonymous Martin said...

Tusentals raketer på tre år är definitivt ett raketregn, ja. Flera tusen av invånarna har tvingats fly staden.

http://www.youtube.com/watch?v=JfWw7YE0B6M


"Ja de har ju Israel som föredöme, så det vore väl inte helt otroligt att palestinierna skulle bete sig likadant som israelerna om de hade likadana vapen."

Det där var rätt okunnigt sagt. Studera grannländernas beteende de senaste 60 åren.

7:45 em  
Anonymous Anonym said...

Det där var rätt okunnigt sagt. Hur många israeliska raketer och bomber har inte vräkts in på palestinskt område under motsvarande period? Är det ens någon som bryr sig om att hålla räkningen så länge som det bara är araber som dör?

"Flera tusen av invånarna har tvingats fly staden"

Hundratusentals palestinier är flyktingar i sitt eget land. Men vem inom sionisthögern bryr sig om dem?

7:57 em  
Anonymous Anonym said...

För att inte tala om de hundratusentals palestinier som fördrevs och tvingades fly sina hem när sionisterna drog igång sin terrorkampanj. Nu passar det att gråta tårar för folk som tvingas fly sina hem på grund av terrorkampanjer.

8:00 em  
Blogger Zarkow said...

När idioter bloggar om sådant de inte har koll på så blir det såhär...som denna blogg.

'Olydig'>> kritiken ligger bland annat i att TT skrev att kvinnan 'avled', när hon vart mördad.

Hade kvinnan varit palestinier hade vi haft bilder och stora rubriker ifrån TT, aftonbladet och resten av skräp-pressen.

9:01 fm  
Blogger olydig said...

Zarkow: Ursäkta, men vad har det ena att göra med det andra? Du är fullständigt ute och snurrar. Förklarar ditt virriga inlägg varför elva israeler har dödats (mördats) i raketangrepp de senaste tre åren, och varför över femtio palestinier har dödats (mördats) i israeliska angrepp den senaste veckan?

Läs igen. Gör om, gör rätt.

11:24 fm  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Olydig,
Raketregn mäts i antalet raketer, inte antalet döda. Det går inte att dra några politiska slutsatser från det faktum att palestinska miliser och deras vapen är ineffektiva.

Om du nu vill jämföra antalet döda, så bör du titta på procentdelen civila gentemot kombattanter*. Qassam-raketerna har dödat 100% civila på israeliska sidan, medan IDFs hit-ratio är 60-80% kombattanter överlag på den palestinska sidan.

Det gläder mig att du läser al-hamatzav.org. Det är första steget utför en hal nedförsbacke (slippery slope). Det finns goda chanser att du slutar dina dagar som ärkesionist:-)

*Deltagare i krigshandlingar, enligt IHCJ definition i 769/02.

9:39 em  
Blogger olydig said...

Med andra ord så har (enligt dina siffror, och förutsatt att de är konstanta) 11 civila israeler dödats de senaste åren, medan hela 10-20 civila palestiner under de sex dagar som föregick The Guardians artikel. Känns det bättre på något sätt? Att Israel lyckas ta död på dubbelt så många civila palestinier (lågt räknat) under sex dagar, som palestiner har lyckats ta livet av på tre år?

Sionismens logik är skrämmande och lyser starkt av den rasism som är dess fundament.

10:47 em  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Olydig,
Det är beklagligt att civila dör, på båda sidor. Till skillnad från dig, så drar jag inte politiska slutsatser från det absoluta antalet civila dödsoffer.

Maos klassiska guerilla-strategi "att simma bland folket som en fisk i havet" innebär stora risker för collateral damage bland palestinierna själva. Det är olyckligt att Hamas följer den strategin. Lyckligtvis har IDF utvecklast precisionsvapen, och begränsar därmed väsentligt antalet civila dödsoffer i det krig som pågår. Riktade attacker mot kombattanter är alltid att föredra framför randomala attacker mot civila.

Frågan bör riktas till dig: Hade du kännt dig bättre till mods om 20 civila israeler dött?

11:14 em  
Blogger olydig said...

Lyckligtvis har IDF utvecklast precisionsvapen

Om nu IDF har sådana pricksäkra vapen, hur kommer det sig då att de har lyckats döda dubbelt så många civila på sex dagar, som palestinierna har lyckats döda på tre år?

Simma bland folket som en fisk i havet? Var ska de ta vägen? De är inspärrade i den "demokratiska" staten Israels koncentrationsläger.

Men det är bra att de civila israelerna nu "flyr" bland Sderot, vilket ni påstår, för då kanske vi slipper se fler israeliska collateral damages i framtiden.

Frågan bör riktas till dig: Hade du kännt dig bättre till mods om 20 civila israeler dött?

En idiotisk fråga som inte förtjänar ett svar, men den illustrerar på ett utmärkt sätt sionisternas banala debatteknik.

12:59 fm  
Blogger olydig said...

Det finns goda chanser att du slutar dina dagar som ärkesionist:-)

Nej då, det är ingen fara att jag skulle bli sionist. Jag är antirasist.

1:01 fm  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Olydig,

Uppenbarligen upptäckte du inte den retoriska parallelen mellan "Känns det bättre på något sätt?" (Olydig) och "Hade du kännt dig bättre till mods...?" (GT).

Enligt militära mått så är IDFs vapen pricksäkra och används med stor skicklighet. Jag kan inte komma på någon annan konflikt med så låg procentandel civila offer. Man räknar allmänt med 85-90% civila offer i urban warfare. Enda undantaget skulle kanske vara Nordirland, som stod på gränsen mellan polisiär aktion och krig.

Återigen, med militära (och inte politiska) mått så krävs det en viss finess för att identifiera och träffa rätt bil mitt i stadstrafiken. Antalet felträffar, både vad gäller identifieringen och vapenhanteringen, är mycket begränsat. Tyvärr har vi inte nått den utopiska värld där människor aldrig felar och tekniken är perfekt.

Som jag redan skrivit, palestiniernas Qassam-raketer är mycket ineffektiva. Därför har få israeler dödats. Därav kan man inte dra några politiska slutsatser, annat än att konstatera faktum att vapnen är ineffektiva.

Eftersom det inte finns några militära installationer i Sderot, så är civila offer där inte collateral damage. Likaså kibbutzerna runt om Gaza, där dina socialistiska proletära bröder brukar jorden.

Jag har inte gjort någon utvärdering av VARFÖR palestinierna valt att blanda sina militära och civila tillgångar. Jag har bara iaktagit att den faktiska strategin hos palestinska kombattanter (samma definition som i kommentaren ovan) är att blanda sig med civila i alla tider. Det förfarandet har ett pris, och tyvärr är det palestiniernas egna civila som betalar priset.

Det gläder mig att du är anti-rasist. Jag är medveten om att socialistisk historiefilosofi ser ett händelseförlopp där proletärets diktatur ersätter moderna nationalstater, och därmed gör all nationalism överflödig. Det är dock ganska ovanligt att socialister anser att nationalistiska filosofier är rasistiska. (Ovan är baserat på historiefilosofi, inte klasskampsteorin som är grunden för proletär internationalism.)

9:02 fm  
Anonymous Niclas R said...

Israelerna har varningslarm i Sderot det s.k. "röda larmet". Qassam missilerna är väldigt visuella och avger mycket rök när dom avfyras, så att gräns polisen kan varna när en Qassam kommer. Det ger antar jag Sderot borna 6-10 sekunder på sig att söka skydd. En del bor i s.k. "säkra hus". D.v.s. hus med metallplattor i taket (hur tjocka vet jag inte) som skyddar mot raketer. Det finns nog en hel del skyddsrum också. Så Olydig det kanske är dessa saker som gör att det bara har dött 11 pers dom senaste 3 åren.
Jag upplever ibland att vissa har synen att "vadå inga dog ju". Eller det gör ju inget om dom skjuter på folk som kan skydda sig.

11:54 fm  
Blogger olydig said...

Pch trots dessa fantastiskt pricksäkra vapen och israelernas enorma försiktighet så har de alltså lyckats döda dubbelt så många civila på sex dagar som palestinierna har dödat på tre år.

Men fortsätt med era undanflykter. De är så gulliga.

Du är ju känd för att stödja dödandet av civila, Tikotzinsky. Så länge som de inte är israeliska, vill säga.

12:12 em  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Jag har aldrig stött dödandet av civila, av någon nationalitet. Däremot stöder jag militära operationer när så kräves, även om de militära målen förlagts till civila områden.

Jag har redovisat fakta. Det är upp till dig själv att avgöra om faktan kan användas för analys och förklaring. Undanflykt är något helt annat.

Olydig, vilka politiska slutsatser kan du dra av följande siffror om antalet civila döda som direkt resultat av krigshandlingar i första världskriget:
-Tyskland 700,000 döda
-UK 30,000* (Ellis, Cox)

Det är mer än 20 gånger så många döda civila tyskar, så du borde kunna dra många och starka politiska slutsatser...

9:00 em  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Olydig,
Jag måste medge att jag blev besviken när du avböjde min inbjudan att diskutera historiefilosofi. Det är alltid intressant att höra hur en modern socialist/kommunist/marxist anpassar Hegel till dagens politiska utveckling, eller hur du analyserar Toynbee's nyförvärvade popularitet efter 9-11.

Hur som helst, vad gäller marxism och nationalism: Jag hoppas vi får se dig på andra bloggar där du avfärdar palestinsk nationalism som rasistisk på samma sätt som du avfärdar sionism.

9:27 em  
Anonymous Kerstin said...

Jag undrar ständigt vilka som betalar alla de där som skriver israelväliga inlägg på varenda blogg de kan komma på, eller som skriver om området? Är det Israeliska underrättelsetjänsten, eller är de bara missinformerade i största allmänhet?

Israel stjäl systematiskt land och mark från palestinier, man sysslar med etnisk rensning, man trakasserar palestinier, man diskriminerar dem, man har utvecklat ett rent apartheidsystem i ett område som varit befolkat av palestinier under årtusenden, och där judar och araber tydligen kunde leva fredlig tillsammans innan staten Israel utropades.

Pilger har en bra artikel om saken i dagens Aftonblad.

För övrigt kunde somliga kanske få lite att tänka på genom att läsa Susan Nathans bok Ett annat Israel. Min resa över den judisk-arabiska gränsen(2006). Den är intressant för att Susan Nathan, uppvuxen i London men med viss erfarenhet av Sydafrika under apartheid, hyst samma blinda tilltro till staten Israel och dess politik som de som uttalar sig israelvänligt här. Så flyttade hon till Israel och uptäckte något som hon inte hade trott på tidigare.

Men information som inte stämmer med ideologin, den sionistiska, tycks rinna av somliga som vatten på gäss.

1:00 fm  
Blogger olydig said...

Jag måste medge att jag blev besviken när du avböjde min inbjudan att diskutera historiefilosofi.

Helt off topic. Nästa kommentar om det kommer att raderas. Men jag kan bara råda dig att läsa exempelvis Benedict Anderson, Etienne Balibar och Eric Hobsbawm för att bara ta upp några exempel.

7:29 fm  
Blogger olydig said...

Jag har redovisat fakta. Det är upp till dig själv att avgöra om faktan kan användas för analys och förklaring.

Fakta? Du har höftat fram några procentsatser. Och jag använde just dina fakta när jag påpekade att israelerna har dödat dubbelt så många civila på sex dagar som palestinierna har dödat på tre år. Slutsatsen är givetvis att Israel är en fascistisk ockupationsmakt med noll respekt för icke-israeliskt liv.

Så om palestinierna bara dödar fler israeliska soldater, och fixar till statistiken lite grann, så är allt guld och gröna skogar?

7:33 fm  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Olydig,

"Slutsatsen är givetvis att Israel är en fascistisk ockupationsmakt med noll respekt för icke-israeliskt liv."

Vilken slutsats måste man då komma till när man studerar siffrorna för civila dödsoffer i första världskriget? Eller WW2, om du så vill. Eller vilket annat krig som helst.

Utöver det, så trodde jag att siffror och procentsatser räknas som fakta. Vad anser du vara fakta? Är det också ett filosofiskt off-topic ämne?

1:39 em  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Kerstin,

Jag är empiricist. Jag såg inga fakta i Pilgers artikel. Däremot var den full av ganska slarvigt skriven retorik. Jag önskar dig bättre läsning i framtiden.

Här är ett exempel på något du skrivit som inte är fakta: "varit befolkat av palestinier under årtusenden." Och här är ett exempel på något som är ett politiskt påstående: "man sysslar med etnisk rensning"

Och här är ett exempel på empirisk* fakta: Qassamraketernas CEP uppskattas till minst 500 m, vilket är minst 5-10% av räckvidden. För militära artilleriraketer är CEP vanligtvis kring 0.5-1% av räckvidden.

Vad gäller Susan Nathan: Jag har inte läst boken, så därför kan jag inte besvara vad som står där. Men rent allmänt kan jag ju säga att du måste skilja på vad som är fakta och tolkning i hennes bok. Jag har läst många av hennes artiklar, och jag är inte speciellt imponerad. Hon gör som du gjorde i ovanstående stycke: Presenterar politiska tolkningar som "fakta."

*Naturligtvis är uppskattad CEP inte empiriskt mätt, så enligt en sträng definition är det inte empirisk fakta. Men för en politisk diskussion kan det användas.

2:04 em  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Olydig,

"Så om palestinierna bara dödar fler israeliska soldater, och fixar till statistiken lite grann, så är allt guld och gröna skogar?"

Absolut. Om palestinierna attackerar militära mål i stället för civila, då är det en helt annan sak. De står dem naturligtvis fritt att attackera motståndarens militära resurser i en väpnad konflikt.

Nu måste jag samtidigt fråga dig: Om antalet civila dödsoffer var lika på båda sidorna - skulle Israel då upphöra att vara en "fascistisk stat etc."??

2:12 em  
Blogger G. Tikotzinsky said...

"där judar och araber tydligen kunde leva fredlig tillsammans innan staten Israel utropades."

Det stämmer mer eller mindre under den ottomanska epoken, fram till ungefär 1860. I slutet på 1800-talet kolliderade den nya judiska nationalismen (sionism) med den nya arabiska nationalismen. Åren 1907-1920 var det si och så med grannsämjan. År 1920 attackerade araberna kibbutzen Tel Hai (8 döda), och sedan följde arabiska massakrer mot judar med jämna mellanrum. De mest välkända är i Hebron 1929 och de stora arabiska upploppen 1936.

Men du har rätt: Kanske den bästa lösningen är att ge hela MÖ, från Mesopotamien till Sinai tillbaka till turkarna. Historiska fakta pekar ju på att då var allt frid och fröjd. Frågan är bara om historisk erfarenhet kan används som bas för att förutsäga framtida beteenden i det här fallet.

4:43 em  
Anonymous Anonym said...

Palestinierna har inte dödat några civila alls, för det finns inga israeliska civila. Alla gör värnplikt och kan kallas in för att kämpa i ockupationsstyrkorna. Alla israeler är legitima mål.

Jag hoppas bara att de träffar Tikotzinsky i nästa attack.

6:19 em  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Det är så trevligt med faktabefriade pro-palestinier. Ungefär 60% av den israeliska befolkningen gör värnplikt. Och sen har vi all dem som är under 18 år och ännu inte gjort värnplikten.

Principen att militär utbildning gör en människa till kombattant i hela resten av sitt liv är ny. Intressant i och för sig, men föga tillämplig.

Anonym, du är sååå välkommen till Israel för att göra jobbet själv. Vad sägs om pistol-duell i gryningen? Du kan kontakta mig på al-hamatzav.org för att bestämma datum.

9:55 em  
Anonymous Anonym said...

Man behöver inte utmana Tixell på duell eller vänta på att palestinierna ska ta livet av honom med sina otroligt ineffektiva raketer. Det räcker med att sionistpajasen bosätter sig i Gaza eller på Västbanken så dröjer det inte länge innan hans ädla israeliska försvarsstyrkor tar livet av honom. Dom har ju för vana att döda alla som ens befinner sig i närheten av "kombattanter". Inte helt olikt nassarna.

Vad säger du Tixell? Bo ett år i Gaza under ständigt förtryck från den sionistiska ockupationsmakten. Kom sen tillbaka och försvara nassearmen med dina statistiska uppgifter.

Sionister äcklar mig. Rasistiskt avskum allihop.

11:19 em  
Anonymous Kerstin said...

G. Tikotzinsky:
Trevligt att höra att du är empiriker. Men då ska jag tala om för dig att fakta i sig inte säger något alls. Alla fakta måste tolkas och dessutom ställas i relation till något annat, till en teori, till en tolkningsmodell eller till andra fakta, för att säga något alls av intresse, när man talar om samhällsvetenskaper.

Olydig presenterar följande fakta:
elva israeler har dödats (mördats) i raketangrepp de senaste tre åren, och över femtio palestinier har dödats (mördats) i israeliska angrepp den senaste veckan?

Hur tolkar du detta? Som att palestinierna är det värsta mördarna i området? Eller som att israeler uppenbarligen dödar fler palestinier än tvärtom?

Nästa fråga: Israeler ockuperar palestinska områden och fördriver palestinier från den mark de bebott under många generationer. Hur tolkar du det? Som att palestinierna är rena terrorister som bebor områden som Israeliska regeringen anser att de vill befolka med israeliska judar istället eller som att israeler förstås inte har rätt till dessa områden och därför får de förstå att palestinierna försöker försvara sig och sin rätt?

Palestinierna i Gaza terroriseras av Israels krigsmakt - oupphörligt. Hur tolkar du det? Som att palestinierna är för djävliga som bor i områden som Israel vill lägga beslag på, eller som att israelerna inte har rätt att lägga beslag på palestinska områden och palestiniernas försörjningsbaser?

Vem betalar dig förresten? Eller skriver du bara av ren idealistisk okunnighet?

12:54 fm  
Anonymous Kerstin said...

G. Tikotzinsky:
Ser nu att du bloggar från Israel. Då skulle jag gärna vilja att du, som är på plats, berättar för mig
1: Var Tamara ligger
2: Hur många invånare Tamra har, samt
3: Hur stor yta Tamara omspänner.

Tack på förhand.

1:03 fm  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Kerstin,

"Alla fakta måste tolkas och dessutom ställas i relation till något annat, till en teori, till en tolkningsmodell eller till andra fakta"

Vi är helt eniga.

Av de siffror som Olydig bjuder på i bloggposten kan man därför inte dra några som helst slutsatser, av tre anledningar:

1. Vi vet inte vad Olydigs noll hypotes och alternativa hypotes är. Empirisk metodik kräver att man först sätter upp hypotesen och sedan granskar siffrorna, inte tvärt om. Nu misstänker jag ju att Olydigs H-0 är "Israel är som alla andra länder" och H-1 är "Israel är en fascist-stat" - men om så är fallet så har ju hans empiriska material ingenting som helst att göra med hypoteserna.

2. Man kan inte dra ut två slumpmässigt utvalda siffror som representant för ALLA de numerära parametrar som gemensamt beskriver företeelsen (konflikten i det här fallet). Olydig valde EN vecka med många dödsfall. Varför valde han inte en vecka med noll dödsfall? Och varför valde han just Qassam-raketerna i stället för ALLA vapen palestinierna använder i konflikten. Märk väl - konflikten går i vågor, men det är samma konflikt.

3. Som du själv säger, man måste sätta uppgifterna i relation till andra liknande företeelser. Antalet dödsfall, civila och militära, måste jämföras med andra konflikter. Jag gav exemplet från första världskriget. Ett annat exempel är striderna mellan Libanons arme och islamisterna i Tripoli i dagarna. Där är 18 civila döda på en vecka, alla palestinier. Vilka slutsatser kan vi dra?

Tamra ligger i Nedre Galileen. Jag återkommer om folktätheten. Varför intesserar du dig för just den byn?

4:16 em  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Kerstin,
Tamra - 26,000 invånare
Yta - 2 900 hektar
Uppgifterna från hebreiska wikipedia, jag har inte kollat referenserna till ICBS.


Här är länken till inrikesministeriets karta med befolkningstätheten utmärkt i 100x100 meters segment baserat på 1995 data: http://www.moin.gov.il/Apps/PubWebSite/Locality.nsf/0/C12AC8D05638D710422569F4003AECFE/$File/Instructions.pdf

Här är den judiska staden Bnei-Braq som jämförelse:

Befolkning - 145,000
Yta - 734 hektar

Bnei-Braqs befolkningstäthet är således mer än 20 gånger Tamras.

2:25 fm  
Anonymous Kerstin said...

G. Tikotzinsky
Det där låter som en skönmålning om man jämför med vad Susan Nathan berättar om villkoren för den palestinska befolkningen i Tamra och överhuvudtaget i Israel.

Jag tycker att du läsa hennes bok, kontrollera noga vad hon skriver, om det är lögn alltihop. När du har gjort det kan du börja skriva inlägg om Israels politik igen.

Sanningen, vad du än säger, är att Israel fördrivit massor med palestinier från deras hem och fortsätter att föra en politik som syftar till att fördriva fler.

4:17 fm  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Kerstin,

Jag har kollat siffrorna hos Central Bureau of Statistics. De stämmer. Här är länken till excel-filen med hela databasen:
http://www.cbs.gov.il/publications/local_authorities2005/excel/p_excel.xls

Tamra är den 63:e mest tätbefolkade staden i Israel, utav 72. Bnei-Braq är den mest tätbefolkade. Ytan som använts i den här beräkningen är bebyggd yta, inte kommungränserna. I kommentaren ovan var beräkningen gjord över kommunens totala yta, inklusive obebyggda områden.

Du har läst en bok av Susan Nathan som gett dig en viss bild av Israel. Är därför alla fakta som inte stöder den bilden "skönmålning?" Don't confuse me with facts, my mind is made up!

Jag har inte skrivit inlägg om Israels politik. Jag har presenterat siffror. Slutsatserna står du och Olydig för. Jag vågar dock påstå att efter 25 år i Israel är jag kvalificerad att göra politiska observationer utan att läsa Nathans bok.

5:10 fm  
Anonymous Anonym said...

Fascistkramaren Tikotzinsky är igång igen. Bosätt dig i Gaza ett år din blodtörstiga jävel och kom sen och snacka om din statistik. Det finns ett ord för sådana som dig: psykopater. Rasistiska svin.

9:49 em  
Blogger olydig said...

Man kan inte dra ut två slumpmässigt utvalda siffror som representant för ALLA de numerära parametrar som gemensamt beskriver företeelsen (konflikten i det här fallet). Olydig valde EN vecka med många dödsfall. Varför valde han inte en vecka med noll dödsfall? Och varför valde han just Qassam-raketerna i stället för ALLA vapen palestinierna använder i konflikten. Märk väl - konflikten går i vågor, men det är samma konflikt.

Undanflykter, undanflykter...

Okej, perioden är vald av artikeln jag citerar. Detta är troligtivs uppenbart för alla med normal cerebral förmåga.

Men om du vill göra en mer "rättvis" jämförelse, så gärna för mig. Under samma period som fler än femtio palestinier dödades av de fascistiska ockupationsstyrkorna så dödades en (1) israel i "raketregnet".

Med andra ord: Femtio gånger så många palestinier som israeler dödades under den veckan. Det är troligtvis en mycket mer rättvis jämförelse än den jag skrev om.

För övrigt kan du väl meddela oss om hur många israeler som dog av alla palestinska vapen den veckan. Var de i närheten av femtio? Ändrar det på något vis slutsatsen?

Jag kunde dessutom ha valt en vecka med noll israeliska dödsfall, då de lär vara fler än de med noll palestinska dödsfall.

Ditt blinda försvar av Israels brott mot mänskligheten är signifikant för den insitutionella rasismen i den sionistiska staten Israel.

10:28 em  
Anonymous Kerstin said...

G. Tikotzinsky
Du har bott i Israel 25 år och jag har följt Israels politik, via många olika källor, sedan 1970, så Susan Nathans bok är förvisso inte det enda jag läst om saken.

Och du har svalt Israelisk propaganda intill sista bokstaven och lite till.

Susan Nathans bok är bra för att hon illustrerar hur indoktrinerade israeler är, och att det kom som en schock även för henne att upptäcka detta och att hon själv varit lika indoktrinerad och av precis samma propaganda som du svalt.

Hon är intressant också för att hon tillbringade en del tid under sin uppväxt i apartheidpolitikens Sydafrika, en kvinna med många utblickar och nyvunna insikter med andra ord, men ingalunda min enda källa, som du tycks tro.

Att du bor i Israel och omfattar precis den uppfattning som israelisk propaganda sprider är inte imponerande. Jag känner massor av svenskar som tror allt möjligt om Sverige, som de fått från massmedia och som inte är sant!

80% av USA:s befolkning trodde att Saddam hade massförstörelsevapen samt att han låg bakom terrorattentatet p, tvillingtornen - trots att det var en gigantisk lögn.

12:40 fm  
Anonymous Kerstin said...

PS till G. Tikotzinsky;
Det finns två kategorier av folk som försvarar Israels politik:
1: De som är lurade av den inhemska och internationella israeliska propagandan, och
2: De som bedriver denna propaganda och vet att de ljuger och som anser att ändamålen helgar medlem.

Jag utgick ovan ifrån att du tillhörde den första kategorin, men vilken av dem du tillhör vet bara du.

12:50 fm  
Blogger G. Tikotzinsky said...

Kersitn,
Du är välkommen att belysa sakfel i det jag skrivit. Om du inte kan, så får jag anta att du accpeterar de siffror jag presenterat.

Eller: Exakt vilka siffror var det du anser som felaktiga?

Det är grova anklagelser du riktar mot mig när du säger att vad mina ögon ser är värt mindre än vad Susan Nathans ögon ser. Underförstått är att hon duger som vittne därför att hon stöder din åsikt, men inte jag. Jag tror att domstolarna i valfri diktatur (Sovjet, Kina, Saudi-Arabien, Iran, etc.) gjorde/gör på samma vis. Vidare, om du avfärdar Israel Central Bureau of Statistics data som en propagandalögn, så har du och jag inte så mycket att diskutera. Vi kan endast konstatera att vår respektive världsuppfattning är så olika att inga gemensamma broar existerar. Återstår att skiljas som vänner.

5:09 em  
Anonymous Kerstin said...

G. Tikotzinsky
Nej, vi kommer nog aldrig att se saker på samma sätt, så ditt senaste förslag var gott.

Har du sett de filmer som Olydig lagt ut efter detta inlägg förresten? Gör det, men vi struntar i att diskutera dem - för de ljuger förstås enligt din åsikt.

3:48 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home