måndag, september 11, 2006

Symbios

En grundregel när man vill lämna ut en syndabock kan sägas vara att personen ifråga själv är med på att bli utsedd till syndabock. Annars är det lätt hänt att planen kan gå i baklås.

Det senaste i folkpartiets spionskandal tyder på att syndabocken Per Jodenius inte riktigt var beredd på att bli just en sådan. SVT, DN och TV4 skriver idag om vad Jodenius lär ha sagt i polisförhör om spionaget mot socialdemokraterna.

Folkpartiets fd. partisekreterare, Johan Jakobsson, som tvingades avgå till följd av spionskandalen, har sagt till media (efter att ha först ha ljugit om sin kännedom om spionaget) att han uppmanade Jodenius att sluta med dataintrången så snart han fick reda på dem.

Men Jodenius verkar inte vara så pigg på att ensam bära hundhuvudet. Det måste ha kommit som en kalldusch för honom när han pratade med Jakobsson i telefon som uppmanade honom att ta på sig skulden för det inträffade, samtidigt som han såg Jakobsson förneka all kännedom om intrången i en tv-intervju.

Nu har Jodenius alltså dragit sin version för polisen, och den stämmer illa överens med Jakobssons version, för att uttrycka det vänligt. Enligt Jodenius så levererade han hemligt material från socialdemokraternas nätverk till folkpartiets fd. presschef Niki Westerberg ett tiotal gånger. Hon ska i sin tur ha förmedlat uppgifterna vidare till Jakobsson.

I mars ska Jakobsson ha uppmanat Jodenius att ljuga om hur många gånger han har har varit inne på socialdemokraternas nätverk, samt att säga att han inte haft nytta av uppgifterna.

Vidare så har Jakobssons historia varit att han uppmanat Jodenius att kontakta media, så att hans intrång blev offentliga. Det är en sanning med modifikation. Jodenius säger till polisen att Jakobsson uppmanade honom att ge inloggningsuppgifterna till en journalist, Niklas Svensson, som på så sätt skulle kunna ta fram ofördelaktiga uppgifter om sossarna. Med andra ord så ville folkpartiet få media att smutskasta socialdemokraterna.

Expressenjournalisten Niklas Svensson bekräftar enligt Ekot Jodenius version:

Jag fick uppgifterna för att hitta skandaler om socialdemokraterna. Det var syftet och det var uttalat på det sättet från min uppgiftslämnare.

Det här är makalöst. Nu måste folkpartiet fram med korten på bordet. Frågan från tidigare står kvar: Vad visste Leijonborg? När visste han det? Missa inte dagens ledare i Aftonbladet:


Trovärdigheten i Jakobssons historia har från första stund kunnat ifrågasättas. Om det var för att offentliggöra skandalen borde rimligen partiordförande Lars Leijonborg ha blivit informerad. En partisekreterare kan inte undanhålla sin partiordförande att en skandalartikel om hans parti förmodligen är på gång. Antingen vet Leijonborg mer än vad han säger eller så har Jakobsson lurat honom.


Läs även: Jinge och Motvallsbloggen
.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , intressant

2 Comments:

Anonymous Lasse said...

Det var lite häpnandsväckande att höra Leijonborg i gårdagens eko. Att nu Jodenius säger att Jakobsson uppmanat honom att gå till Expressen för att de skulle gräva skit om sossarna och inte för att avslöja intrånget (vilket också Expressen-journalisten bekräftar) tycker Leijonborg faller inom den huvudbild som han presenterade i förra veckan och inte är någonting som i grunden förändrar något. Jag minns då i alla fall inte att Leijonborg sa ngt om detta motiv förra veckan.

Sen ifrågasätter han om det är en sannolik teori. Han har tydligen svårt att tro att om Jakobsson inte tyckte det var rätt att hacka från en folkpartidator så skulle han väl knappast tycka det var rätt att göra det från en annan dator. Hallå...det är väl mer sannolikt att Jakobsson ljuger om motivet till varför de gick till Expressen.

Men uppenbarligen tycker Leijonborg att det är en sannolik teori att hans egen partisekreterare planterar information som kan brisera som en bomb utan att informera sin chef så att han kan förbereda sig för en mediastorm som ska komma om Expressen skriver. DET är tydligen sannolikt....

Ja herre Gud. Ska karln komma undan med detta?

8:00 fm  
Blogger yabosid said...

Lite OT, men du är utmanad!

3:50 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home