fredag, juni 08, 2007

Intelligent bostadspolitik, verkligen

Dina Pengar skriver idag att regeringen vill göra det lättare för ungdomar att köpa lägenheter genom att utfärda statliga lånegarantier, det vill säga att statliga bostadskreditnämnden ska ställa ut krediten åt bankerna. Tanken är att människor som idag har svårt att få lån, då de exempelvis saknar fast jobb eller har betalningsanmärkningar, ska kunna få in en fot på arbetsmarknaden. Man menar att förslaget främst kommer att gynna ungdomar och invandrare. Finansminister Mats Odell säger till Dina Pengar:

Framför allt kommer ungdomar och nyanlända svenskar att tjäna på det här. Nu är det många som inte kan köpa sin lägenhet när den omvandlas till bostadsrätt.


Förslaget är fullkomligt galet. Att öka skuldsättningen i det här läget är knappast rätt väg att gå i det här läget där priserna är rekordhöga och räntan på uppgång. En uppenbar risk med lånegarantierna är att bankerna blir alltför frikostiga med att pytsa ut lån till folk; de vet ju om att de har staten som täcker rygg på dem om låntagarna inte kan betala tillbaka.

Redan för ett par år sedan skrek jag till mina vänner som har tagit bostadslån att binda räntan på så lång tid som möjligt när den var och nosade runt 1,5 procent utan att de lyssnade. Jag vet inte om de var påverkade av vad deras "rådgivare" på banken sade, men de verkade tro att räntan kunde sjunka ännu mer, eller åtminstone behållas på den låga nivån under en längre period. Hur som helst så hade de uppenbara glädjekalkyler och jag undrar hur många andra som inte har planerat för en reporänta på 4 procent och över. Hur många kommer sitta i skiten när räntan stiger? Jag skriver med avsikt när, för i mina ögon råder det ingen tvekan om att den här regeringens oansvariga finanspolitik kommer leda till ganska ordentliga räntehöjningar i framtiden.

Att inte komma in på bostadsmarknaden är ett väldigt stort problem. Jag har gott om vänner som har suttit och sitter i sitsen att de tvingas hoppa runt mellan andrahandslägenheter. Men lösningen heter inte ökad utlåning. Lösningen är en radikal satsning på byggande av hyresrätter. Eftersom privata bostadsbolag inte verkar ha något större intresse av att bygga hyresrätter, då de förmodligen tjänar mer pengar på bostadsrätter, så skulle jag även vilja se en satsning på ett bostadsbolag i statlig regi som enbart bygger hyresrätter, med ordentligt finansiellt stöd från staten. Det här är naturligtvis inte någonting som kommer genomföras av en borgerlig eller socialdemokratisk (undrar om de egentligen inte borde kallas för borgerliga) regering, men man måste ha ett mål.

För övrigt är det intressant att Odell, och övriga borgeliga politiker, betonar utförsäljningen av hyresrätter, där man givetvis lägger fokus på valfrihet och tanken om att man bryr sig mer om någonting när man äger det. Det är är fina ord och ingenting annat än spel för gallerierna. Den enkla anledningen till att man prånglar ut hyresrätterna i framförallt miljonprogrammen beror på att de har uppnått en ålder då de står inför att massivt renoveringsbehov, bland annat i form av stambyten. Om de fortfarande ägs offentligt så är det den offentliga sektorn som får bekosta stambytena. Om de säljs ut och ägs privat av de tidigare hyresgästerna, vilka tror du får bekosta renoveringarna då? Det finns stora pengar att tjäna på att sälja ut lägenheterna i tid, och det drabbar som vanligt den enskilde konsumenten. Läs gärna artikeln Lägenheter till utförsäljning på väg vittra sönder i DN.


Grafik från DN


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home