tisdag, september 05, 2006

Borgerlig krishantering

Med tanke på den senaste utvecklingen är det intressant att läsa morgonens ledare i den borgerliga pressen, som alltså skrevs innan det blev känt att folkpartiets spionage har sina förgreningar till den yttersta partitoppen.

SVD (lika fair and balanced som vanligt) väljer rubriken: "Även folkpartister kan gå för långt". Ledaren går ut på att smutskasta socialdemokraterna, som enligt SVD's ledare har en "ohotad förstaplats i den svenska skandalpolitikens maratontabell - vi talar proffsen mot amatörerna", samt att tona ned det folkpartistiska spionaget. Ledaren förlöjligar de som liknar händelsen vid Watergate:

Inte ens Watergatehojtarna i statsvetarkåren kan väl se några större likheter mellan de snabba åtgärderna från fp-ledningen i går och cover up-verksamheten från Bob Haldeman & Co?

De "snabba åtgärderna från fp-ledningen" har bland annat varit att partisekreteraren och presschefen har mörkat historien i ett halvår!

Man spinner även vidare på mantrat att det endast är ett fåtal ungliberaler som har sett informationen:

Utöver Jodenius är såvitt hittills känt en ungliberal i Västsverige den ende folkpartist som har haft tillgång till de inloggningsuppgifter som varit på vift, och det finns ännu inga belägg för att information från s-datanätet har vandrat vidare i fp. [...] Det är trots allt stor skillnad mellan ett par yngre medarbetare med dåligt omdöme och en spionhistoria med centrala beslutsfattare insyltade."


Undrar om SVD's ledarredaktion är mer villiga att i morgondagens ledare dra parallellen till Watergate, med tanke på att "centrala beslutsfattare" faktiskt har varit "insyltade" i härvan i ett halvår.

Givetvis spinner de även på konspirationsteorin om att socialdemokraterna har "tjuvhållit på information för att plocka politiska poäng, som moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin gör gällande."

Aftonbladets Helle Klein skriver i på sin blogg om ledaren i Dagens Nyheter:

"Front mot fuskarna i valrörelsen" heter DN:s ledare. Alla skandaler buntas ihop som lika stora och ledaren resonerar vackert om att alla partier måste skärpa sig.

Men så i slutet heter det ändå att "Spionage på interna hemligheter är allvarligt, men desinformation är värre". Det pågår nu en polisutredning mot folkpartistens datorintrång. Det kanske DN:s ledarskribent har glömt?

Den borgerliga dagspressens krishanteringstaktik är uppenbar: Förringa det inträffade, håll alliansen om ryggen, men framförallt: skyll allting på socialdemokraterna!
.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nu har det ju visat sig att Expressens politiske reporter Niklas Svensson också varit inne där flera ggr sedan i mars. http://www.resume.se/nyheter/2006/09/06/niklas_svensson_erkanner_i/index.xml

Snart kommer det väl fram att även DN och SVD haft information!

10:16 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home