onsdag, maj 30, 2007

Moderaterna till salu

TV4 har granskat moderaternas årsredovisning och har hittat att "hemliga bidragsgivare skänkte 30 176 000 kronor till moderaterna i fjol – nära tre gånger så mycket som den förra valrörelsen". Moderaterna har själva beskrivit bidragen som väldigt viktiga, dels sett över en längre period då medlemsavgifterna har minskat samtidigt som de privata bidragen har ökat kraftigt sedan 2000, men också sett i relation till partiets framgångar i det senaste valet:

Utan de pengarna förra året så hade vår valrörelse blivit mycket mer begränsad, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. Vi hade inte haft råd att annonsera och vi hade inte kunnat driva en valrörelse med samma kraft.


Den viktigaste bidragsgivaren är det hemliga Sällskapet Tornet, som TV4 har skrivit om tidigare i maj. Som tack för sitt finansiella stöd till partiet bjuds företrädare för sällskapet - vars medlemslista alltså är hemlig - in till möten med ledande företrädare för moderaterna, bland annat partiledaren Fredrik Reinfeldt och partiledningen.

TV4 intervjuar moderaternas partisekreterare Per Schlingmann som försöker schlingra sig ur frågorna med följande ordväxling:

Hur ska väljarna veta att de som skänker stora pengar till er inte har intresse av att ni ska driva deras frågor?
- Vår policy är att man inte kan villkora sitt stöd.
Men det är ju omöjligt att kontrollera när ni inte säger vilka som skänker pengar?
- Det är också så att man som väljare har rätt till sin valhemlighet.


Okej, så vi ska alltså köpa att ett sällskap med hemliga medlemmar frivilligt skänker bort 30 miljoner utan att förvänta sig något i gengäld? Schlingmann säger (något skrattretande): i Aftonbladet:

Man kan inte påverka politiska beslut genom att ge pengar


Men vad bra! Då kan vi ju slippa den där ständiga borgerliga litanian om hur LO sponsrar socialdemokraterna! Pengar kan ju inte påverka politiken ändå. Eller? Nädå, givetvis så drar Schlingmann fram det gamla borgerliga esset ur rockärmen i samma intervju:

All kritik om att väljarna borde få veta varifrån pengarna kommer viftar han bort.
– Socialdemokraterna får ju omfattande stöd från fackföreningsrörelsen, säger han.

Schlingmann missar ju en hyggligt viktig grej: till skillnad från moderaterna och dess hemliga brödraskap (det låter ju onekligen spännande) redovisar både LO och socialdemokraterna öppet hur mycket LO bidrar med varje år, 6 miljoner kronor per år, vilket motsvarar ungefär en femma per medlem. Socialdemokraterna skriver på sin hemsida:

Sedan gammalt finns det stark kritik från de borgerliga mot LO:s stöd till socialdemokraterna. Detta stöd redovisas öppet och uppgår för närvarande till ca 6 kronor per medlem och år. Hur stort stöd som Svenskt näringsliv ger till de olika borgerliga partierna redovisas dock inte. Vi vet dock att flera hundra miljoner kronor har använts och fortfarande används av svenskt näringsliv för att åstadkomma ett regeringsskifte. Exempel på detta är

• Svenskt Näringsliv (med branschorganisationer) finansierar Institutet mot mutor, Ratio och Handelns Utredningsinstitut.
• Svenskt Näringsliv stödde Timbro med 320 miljoner 2003. Pengar som fortfarande arbetar.
• Näringslivets fond finansierade fram till sin upplösning 2003 ”Den Nya Välfärden”.

Sedan finns det också, sedan personvalet infördes, finansiering av enskilda ledamöters kampanjer för att bli valda. Även där har vi socialdemokrater största möjliga öppenhet som regel. De flesta nominerande organisationer (socialdemokratiska arbetarekommuner och partidistrikt) har regler som gör att bidrag till enskilda måste redovisas till den berörda organisationen. I en del fall är det inte ens möjligt att ta mot enskilda bidrag.


Frågan är vad moderaterna har att dölja eftersom de inte kör med öppna kort. Det brukar ju annars så populärt heta att den som har rent mjöl i påsen har ingenting att frukta.


SVD, SVD Brännpunkt, DN, Dina Pengar,

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Intressant att du sväljer (s) och LO:s redovisning av pengarna utan frågor, men kräver alla kort på bordet av (m). Fast att du förlitar dig på information från Aftonbladet så visar du att din källkritik är lika med noll.
Att 700 personer ger ca 700000kr per år (gäller visst i evighet?) är förstås helt klanderfritt. Varför begär du inte en redovisning från vilka "dolda" intressen det är?? Lika krav på lika organisationer, tack.

Dock är det så att jag anser att alla bidrag över ett visst belopp från enskilda personer eller organisationer borde tvingas redovisas inför riksdagen. Det skulle ta bort en del av frågetecknen. Rimligt vore kanske 20.000 kr som gräns?

2:50 em  
Blogger olydig said...

Aftonbladet är inte enda källan. Läs igen. Gör om, gör rätt.

För övrigt intressant hur bara omnämnandet av Aftonbladet får allsköns "liberaler" att reagera med reptilhjärnan.

Lika krav på lika organisationer, tack.

Tänk att det är precis vad jag tycker också. Det är därför jag tycker det är lite märkligt hur moderaterna mörkar bidrag för mer än trettio miljoner, förutom sidoaktiviterna av näringslivets organisationer.

6:25 em  
Anonymous anonym2 said...

Lustigt attd u även hoppar över det faktum att (S) valkassa totalt låg på ca 1 000 miljoner då man räknar med stödet från LO mfl.

2:16 em  
Blogger olydig said...

Fakta? Menar du kanske folkpartisten Carl Hamiltons rapport? Den är ett stort skämt, som bygger på minst sagt lösa antaganden.

Men säg att vi köper Hamiltons fantasifulla siffror och att du vill räkna in den summan till totalen, så måste du ju också räkna in näringslivets organisationers bidrag, bland andra de jag redan har räknat upp, till den borgerliga sidan, annars jämför du äpplen och päron.

För övrigt så vet du väl att det kom in hundra tusen tyska bögar när vi gick med i EU?

3:29 em  
Anonymous Anonym said...

Sossarnas valbudget (inkl LOs kampanjande) är 8ggr större än George Bushs valkampanj räknat per capita.

LOs del är ca 500miljoner. LO styr landet även om vi har en borgerlig regering. Att ha LO som motkraft gör att Alliansen inte vågar driva annat än sossepolitik. Det är för bedrövligt, vi behöver ju verkligen förnyelse.

3:55 em  
Anonymous Anonym said...

Anonym: Du kan inte lägga till LO's kampanjande till socialdemokraternas sida utan att lägga till näringslivets och dess intresseorganisationers bidrag till den borgerliga sidan. Gör du inte det är jämförelsen inte bara grovt missvisande, utan även intellektuellt ohederlig.

11:18 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home