torsdag, maj 31, 2007

الكتاب الأبيض

Rubriken betyder Den vita boken och är titeln på en bok angående Palestina-Israel konflikten, skriven av revolutionens ledare i Libyen (att kalla honom för "Libyens ledare" är formellt fel, men det får bli ämnet för en annan bloggpost) Mo'ammar al-Qadhafi (att transkribera hans arabiska namn - معمر القذافي - är hopplöst... )

Den är mer en pamflett än en bok, och är läsvärd. Den är mest känd för att han tar avstånd ifrån tanken på en tvåstatslösning av en rad anledningar. Han framför istället en tanke om ett, med Libanon som förlaga, enat Palestina-Israel, under det symboliska namnet Isratine, där befolkningarna genom ömsesidigt beroende integreras med varandra. Han pekar på att runt en miljon palestinier redan lever i Israel där de till viss del har integrerats. Givetvis så ska de palestinska flyktingarna få återvända hem till de ställen där de bodde innan den sionistiska etniska rensningen.

Rent geografiskt är tvåstatslösningen en katastrof. Hur ska en livskraftig palestinsk stat kunna upprättas om de har ett splittrat territorium uppdelat i bantustanstater efter Sydafrikansk apartheidmodell? Jag är övertygad om att tvåstatslösningen är orealistisk och ser en enhetlig stat som enda alternativ. Redan idag så är det, om än inte de jure, en enstatslösning vi ser, där en minoritetsgrupp förtrycker en majoritet av befolkningen. Palestinas suveränitet, såväl inre som yttre, är obefintlig. En formell enstatslösning skulle innebära enorma eftergifter från palestiniernas sida; ett folk som har sett deras land bli stulet till omvärldens applåder. Det är tveksamt att de skulle gå med på en sådan lösning. Skulle man själv acceptera det om man såg sitt eget land invaderas och ockuperas efter en kampanj av etnisk rensning?

Vad som dock är uppenbart är att sionisterna aldrig skulle gå med på en sådan plan. Genom att låta palestinierna få återvända hem så skulle den "judiska karaktären" av staten gå förlorad, eftersom palestinierna skulle bli en majoritetsgrupp. Att den israeliska armén skulle kunna fortsätta sitt förtryck och massmord av palestinier om den befolkningsgruppen skulle utgöra en majoritet är minst sagt osannolikt.


Läs Den vita boken


Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Blogger vänstersväng said...

Det kommer nog dessvärre att bli en enstatslösning modell- Israel rensat från palestinier. Palestinierna kommer att tvingas ut för att leva som flyktingar. Den etniska rensningen är i full gång. Med aktivt bistånd av USA och med ett EU som talar om att bägge sidor skall visa återhållsamhet. Palestinierna skall alltså lugnt acceptera sin egen undergång!

5:52 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home