tisdag, februari 20, 2007

Onanidans?

Bästa löpsedeln på väldigt, väldigt länge:



Scoopet fortsätter på Expressens hemsida:



Säga vad man vill om det rent journalistiska värdet, men vem blir inte sugen på att se Ernst Kirchsteiger, Bosse Bildoktorn, Martin Timell och Mat-Tina skaka loss i en "onanidans"? Tjing för att jobba på SVT's klagomur på lördag kväll...



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , ,

söndag, februari 11, 2007

Softball

Det finns ett amerikanskt uttryck för den typ av ytliga frågor som ställs av lismande journalister som är rädda för att stöta sig med makthavare, softball questions. Uttrycket växte i popularitet efter upptakten till Irakkriget, där medierna lydigt följde Bushadministrationen och inte ville eller vågade ställa de tuffa frågorna, vilket vore naturligt i en demokrati.

Fenomenet har spridit sig vidare till Sverige, och ett lysande exempel på den nya inställsamma journalistiken är Cecilia Hagens intervju i Expressen med Carl Bildt. Förutom att Hagen tycks vara på gränsen till inkompetent (Sovjet, någon?) så är hennes intervju med vår utrikesminister/oljebaron ett mästerstycke i Damernas Värld journalistik.

Bildts engagemang i Lundin Petroleum och dess inblandning i folkmordet i Sudan avhandlas på två frågor, och följdfrågor lyser med sin frånvaro; man sväljer med hull och hår Bildts egen version. Detsamma gäller Bildts engagemang i Vostok Nafta med efterföljande debacle om hans optioners vara eller icke vara, där Bildt skulle ha "glidit på sanningen" (borgerlig medias nyspråk för att en alliansminister har ljugit) om förutsättningarna för hans ersättning. Om detta ifrågasätts ingenting i artikeln.

Efter de ack så djupdykande frågorna från Hagen viker hon av på ett nytt spår i intervjun med orden: Det var skönt att höra. Nu till väsentligheterna.

Vilka frågor är då väsentliga för Hagen? Då frågor om att vår utrikesminister har ljugit om sin ersättning, hans eventuella jäv vad gäller utrikes relationer med Ryssland angående dragningen av Östersjökabeln, samt hans engagemang i Lundin Petroleum, som av människorättsorganistionerna Christian Aid och Human Rights Watch klandrats för dess inblandning i Sudan, uppenbarligen inte är "väsentliga" för Hagen så är det intressant att få veta vilka frågor som tycks vara det. Här är ett axplock:

Carl Bildt, du är småbarnsförälder. Hur har du det med det så kallade livspusslet?

Fredrik Reinfeldt har frikostigt delat med sig av receptet på sin korvgryta. Nu har du din chans. Vad brukar du servera familjen?

Fast har ni någonsin något vardagsliv hemma hos dig? Lyckas du upprätthålla någon sorts papparoll?


Granskande journalistik, indeed...

Hagens avrundning, efter att hon listat Bildts sex favoritförfattare, säger det mesta om hur journalistkåren idag sitter i makthavarnas knä:

Den halvtimme jag fått mig tilldelad att samspråka under kristallkronan i det magnifika tjänsterummet i Arvfurstens palats blev till en timme. Utrikesministern var oavbrutet charmerande. Sådant kan göra vilken journalist som helst nervös.

Nej, Hagen. Sådant skall definitivt inte göra vilken journalist som helst nervös. Det är vi läsare som skall kännas väldigt nervösa för hur en journalist vid en av Sveriges största tidningar kan visa exempel på en sådan undfallenhet.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

torsdag, februari 08, 2007

Fair and balanced



Krigshetsarna på DN slår till igen, och den här gången är det Iran som är i fokus. Tidningen svassar som vanligt för Bushadministrationen och den konservativa, påstått "liberala" falang som vill tvinga på världen en perverterad form av demokrati med alla till buds stående medel, inklusive massmord, tortyr och åsidosättande av grundläggande mänskliga rättigheter och, ironiskt nog, grundläggande liberala värderingar.

Den här gången har man tolkat ett uttalande som ayatollah Khamenei ska ha gjort i iransk TV, där han menar att Iran kommer svara på aggressioner från alla angripare, var de än befinner sig i världen. Fullkomligt normalt för en stat, och dessutom fullkomligt legitimt. Men hur har rubriksättarna på DN handskats med uttalandet?

Iran hotar slå till mot USA

Alltså, ett uttalande om att Iran kommer försvara sig vid anfall, som det anstår en stat, har alltså förvandlats till att de hotar att slå till mot USA. Återigen känner vi igen mönstret från Irakkriget, där USA's fiende per automatik ska demoniseras. Ingenting har de lärt från sin febriga krigsiver för fyra år sedan. Samma repiga skiva spelas en gång till, med skillnaden att man har bytt ut en konsonant.


Andra bloggar om: , , , , , , ,