lördag, december 31, 2005

Stoppa pressarna!


Jag älskar sådana här nyheter. För det borde innebära att att det inte existerar något viktigare att skriva om, som exempelvis krig och svält, hur demokratier spionerar på sina medborgare, eller betalar medier för att skriva propaganda. Allt är lugnt. Eller?


Andra bloggar om:

fredag, december 30, 2005

Dialog om övervakning

William Rivers Pitt skriver på truthout om en fiktiv (?) dialog han har med en person, där de diskuterar Bushadministrationens spionage på amerikanska medborgare. Det är en enkel och läsvärd sammanfattning av Bushadministrationens syn på rättsstaten:

"We've got a situation now where Bush and his people could not only be ordering the surveillance of Americans, but could also be authorizing home invasions, and all without any kind of warrants and oversight. What does that sound like to you?"

"Fascism," he said without hesitating.

Var det inte Benjamin Franklin som sade något i stil med att de som ger upp sin frihet för säkerhet förtjänar ingetdera?


Andra bloggar om: , , ,

lördag, december 24, 2005

God Jul!

Tänkte bara passa på att önska alla en god jul! Vi ses nästa år!

Chewbacca sings!
.

måndag, december 12, 2005

Yes Men

Har precis sett en fantastisk dokumentärfilm som heter "The Yes Men". Den handlar om två aktivister som bland annat gjort sig kända genom rucka på könsrollerna genom att byta ut röstchipen i dockor - Barbie låter som GI Joe ("Dead men tell no lies!") och vice versa. Dessa dockor smögs sedan tillbaka till leksaksaffärernas hyllor där de köptes av intet ont anande föräldrar och gavs till förvånade barn.

De gjorde en ironisk webbsida om GATT (www.gatt.org), som på ytan var identisk med organisationens egen hemsida, men sprängfylld av satir. Bland annat så kallas Irakkriget för historiens största subvention.

En bieffekt är att de blivit inbjudna till en mängd konferenser för att hålla föredrag, i tro om att de företräder WTO, GATT's efterföljare.

I ett föredrag för textilbranschens föreeträdare, där de diskuterar slavarbetets för- och nackdelar, så demonstrerar de en ny marknadslösning för hur den moderna chefen ska kunna kontrollera sina arbetare, som i dagens globala ekonomi kan befinna sig på andra sidan jordklotet.

Lösningen är givetvis "Employee Visualization Appendage", en åtsmitande gulddräkt med tillhörande monitorförsedd gigantisk fallos, där chefen kan övervaka arbetarna i sina sweatshops, och dessutom vid behov dela ut elchocker via implantat som opererats in under huden på arbetarna.

Vad som är mest skrämmande är att ingen reagerar. I åskådarnas ögon finns förtjusning, inte förskräckelse, över att kunna kontrollera sina arbetare på det mest inhumana vis.

Hyr den. Köp den. Ladda ned den. Den här filmen måste ses. Den levererar en svidande kritik mot WTO och den rika världens exploatering av fattiga.


Andra bloggar om: , , ,

torsdag, december 08, 2005

PJ om Pinter

Efter Harold Pinters fantastiska Nobelföreläsning igår, så skriver den Svenska Dagbladets politiska chefredaktör PJ Anders Linder ett upprört inlägg på sin blogg, där han förfasas över Pinters kritik av USA's koloniala härjningar:

Kvintessensen av Pinters tirader är att det inte finns ett brott under efterkrigstiden som inte kan tillskrivas den amerikanska ondskan, och att vi ska vara tacksamma över Sovjetunionens existens, som förhindrade USA att upprätta ett hämningslöst skräckvälde i hela världen.


Jag vet inte om PJ's hörsel igår försämrades av hans troligtvis akut stigande blodtryck, men frågan är om han lyssnade till samma tal som vi andra igår. Pinter nämner Sovjetunionen en gång i sitt tal, och gör det i följande sammanhang:

Alla vet vad som försiggick i Sovjetunionen och i hela Östeuropa under efterkrigstiden: en systematisk brutalitet, omfattande grymheter och ett hänsynslöst undertryckande av den fria tanken. Allt detta finns väl dokumenterat och styrkt.

Men det jag vill hävda här är att USA:s förbrytelser under samma period bara har upptecknats summariskt, än mindre dokumenterats, än mindre bekräftats och än mindre erkänts som förbrytelser över huvud taget. Jag tror att det är någonting som vi måste ta itu med och att sanningen i hög grad har att göra med var världen står i dag. Även om USA:s agerande runt om i världen i viss mån begränsades av Sovjetunionens existens visade det att man ansåg sig ha oinskränkt rätt att göra vad man ville.

Låter det som om vi ska vara "tacksamma över Sovjetunionens existens"? Det låter snarare som en svidande kritik av båda stormakternas koloniala härjningar, och det är antagligen vad som upprör PJ, politisk chefredaktör för den borgerliga pamfletten SVD.

PJ fortsätter med att kommentera Pinters svidande kritik mot det amerikanska äventyret i Irak:

Invasionen av Irak beskrivs av Pinter som ett ohyggligt brott mot all anständighet. Och för all del, man kan ha olika åsikt om det kloka i kriget. Men den som ska tala i termer av anständighet kanske också ska intressera sig en anings aning för alla offer för slaktaren Saddam Hussein.

Det här brukar vara krigshetsarnas standardförsvar: Tänk på hur många som Saddam dödade!

Okej, men ursäktar det på något vis de tiotusentals, kanske hundratusentals människor som dött i USA's korståg för "demokrati"? Om PJ vill tala i termer av anständighet så kanske han ska intressera sig en anings aning för dem. Vad har PJ för "åsikt om det kloka" i att tiotusentals oskyldiga har fått sätta livet till? Det är dessa människor som Pinter talar om i sitt tal.

Vilket dravel, PJ.
.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,