måndag, december 12, 2005

Yes Men

Har precis sett en fantastisk dokumentärfilm som heter "The Yes Men". Den handlar om två aktivister som bland annat gjort sig kända genom rucka på könsrollerna genom att byta ut röstchipen i dockor - Barbie låter som GI Joe ("Dead men tell no lies!") och vice versa. Dessa dockor smögs sedan tillbaka till leksaksaffärernas hyllor där de köptes av intet ont anande föräldrar och gavs till förvånade barn.

De gjorde en ironisk webbsida om GATT (www.gatt.org), som på ytan var identisk med organisationens egen hemsida, men sprängfylld av satir. Bland annat så kallas Irakkriget för historiens största subvention.

En bieffekt är att de blivit inbjudna till en mängd konferenser för att hålla föredrag, i tro om att de företräder WTO, GATT's efterföljare.

I ett föredrag för textilbranschens föreeträdare, där de diskuterar slavarbetets för- och nackdelar, så demonstrerar de en ny marknadslösning för hur den moderna chefen ska kunna kontrollera sina arbetare, som i dagens globala ekonomi kan befinna sig på andra sidan jordklotet.

Lösningen är givetvis "Employee Visualization Appendage", en åtsmitande gulddräkt med tillhörande monitorförsedd gigantisk fallos, där chefen kan övervaka arbetarna i sina sweatshops, och dessutom vid behov dela ut elchocker via implantat som opererats in under huden på arbetarna.

Vad som är mest skrämmande är att ingen reagerar. I åskådarnas ögon finns förtjusning, inte förskräckelse, över att kunna kontrollera sina arbetare på det mest inhumana vis.

Hyr den. Köp den. Ladda ned den. Den här filmen måste ses. Den levererar en svidande kritik mot WTO och den rika världens exploatering av fattiga.


Andra bloggar om: , , ,

6 Comments:

Anonymous Kerstin said...

Ingenting förvånar mig längre! Och vad förväntar man sig när bankdirektörer och ekonomer i vår del av världen nu berömmer Kina för de stabila förhållandena där? Det visar väl precis vad det handlar om. Den där snubben Karl Marx mumlade något i den här stilen - han som påstås ha haft så fel!

2:48 fm  
Blogger Mr Brown said...

Kul att du uppmärksammar The Yes Men. Tycker dom är otroligt roliga!
Min favoritaktion är när YM blir inbjudna av BBC för att kommentera företaget Dow's policy när det gäller offren i Bohpalkatastrofen (Dow äger numera gamla Union Carbide som släppte ut ett giftmoln i Bohpal i Indien). YM hade gjort en "kopia" av deras sajt med något förskjutet,ironiskt budskap. Live på BBC berättar "företagets representant" att Dow beslutat sig för att göra helt om och ta fullt ansvar för katastrofen och betala ut skälig ersättning till offren. Intervjuaren tappar hakan men anar inte bluffen. Först senare förstår BBC att det hela var en "mediajacking".

3:21 fm  
Blogger jinge said...

Jag måste leta efter den filmen!!

11:13 fm  
Blogger Ali Esbati said...

Filmen är bisarrt rolig.

4:25 em  
Blogger Tobias Lindberg said...

Vilket sammanträffande, jag skall se den ikväll. Nu blev jag ännu mer intresserad än innan. Jag ville se den igår men min fru kände inte för det så vi såg Lord of War istället som faktiskt var riktigt bra.

6:29 em  
Blogger yabosid said...

Idén med att mata tredje världen med västvärldens avfall köptes av "etablissamanget" men förkastades totalt av universitetsungdomarna. Det får mig att undra vad som händer på vägen från examen till karriär som får en människa att acceptera tokiga idéer bara för att dom kommer från en respektable källa (eller någon som utger sig för att tala för en respektabel källa)

7:35 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home