torsdag, oktober 27, 2005

Bush vill fortfarande ha tortyr

Jag skrev tidigare om hur den amerikanska senaten trotsade Bushadministrationen genom att rösta igenom ett lagförslag som skulle förbjuda tortyr. Bush hotade med veto, men har gått över till en annan taktik.

Enligt AFP så har Bushadministrationen tagit kontakt med kongressledamöter i ett försök att förmå dem att införa ett undantag för CIA-agenter i lagstiftningen. Med andra ord så vill Bush att CIA fortfarande ska få tortera fångar. Resultatet av CIA's tortyr har jag skrivit om tidigare.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch skriver i en pressrelease:

The Bush administration is now the only government in the world to claim a legal justification for mistreating prisoners during interrogations.

Med andra ord: Bush vill fortfarande inte ha en lag som förbjuder tortyr av fångar. Det är fullkomligt makalöst. Hur kan man påstå sig kämpa för demokrati om man vill göra det med medel som tortyr? Vad är det för perverterad form av "demokrati"?
.


Andra bloggar om: , , , , ,

2 Comments:

Blogger apa666 said...

Att de envisas med detta är ett stort mysterium. Utöver att misshandel av fångar är helt förkastligt som pricip så är jag väldigt tveksam till om det gör någon praktisk nytta. De enda detta gör är att helt i onödan ge sina kritiker suveräna argument och befästa USA:s image som "the great satan". Märkligt minst sagt.

Som en fotnot kan man tillägga att varken administrationen eller exempelvis Human Rights Watch använder ordet "tortyr". "Mistreatment" eller "Abuse" kallas det (HRW säger dock att denna gränsdragning kommer bli väldigt svår att upprätthålla), och för min del är det ena lika fel som det andra.
Att Olydig valde det mer laddade ordet kommer väl inte som en överraskning direkt. :-)

HRW

4:48 em  
Anonymous Leif Erlingsson said...

Ännu värre är väl att Sverige stöder tortyr, som jag upprepade gånger skrivit om (sök t ex på "Erlingsson" med Google och titta på den sista sökträffen på den andra sidan träffar - på humanistgruppen). Fast att Bushisterna gör det är inte ett dugg förvånande, det är helt i linje med deras ideologi - och nu menar jag den verkliga, inte PR-versionen.

5:56 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home