tisdag, oktober 25, 2005

Ökad islamofobi

Integrationsverket har precis släppt en ny rapport, "Rasism och främlingsfientlighet i Sverige." Siffrorna ur studien är anmärkningsvärda. Här är ett litet axplock:

  • 22 procent, över en femtedel, tycker att "ju mindre man märker av alla utlänningar desto bättre".
  • 25 procent kan tänka sig att "rösta på ett politiskt parti som vill inskränka invandrades rättigheter".
  • 45 procent tycker att vi inte bör släppa in fler invandrare i Sverige.
  • 13,2 procent tycker att "personer från olika kulturer och raser bör inte bilda familj och skaffa barn"
  • 39 procent instämmer med påståendet att "man bör begränsa muslimernas invandring till Sverige"
  • 56 procent skulle "ha svårt att flytta till ett område där det bor många muslimer"

Folkpartiet har med andra ord en bred väljarbas till nästa val. Kan vi gissa på mer flirtar åt det främlingsfientliga hållet, som vi fick se inför förra valet? Framförallt nu när de börjar tappa i opinionsundersökningar. I SIFO's senaste väljarbarometer får folkpartiet 10,2 procent av rösterna, i TEMO 8,7 procent.
.


Andra bloggar om: , , , , , ,

19 Comments:

Blogger apa666 said...

Jag dristar mig till att lägga till en siffra (helt ovetenskaplig förstås):

90% av främlingsfientligheten beror på att staten envisas med att dalta med och ge bidrag till nämnda invandrare istället för att låta dem bidra på egen hand till samhället.

Invandring i sig är en enormt positiv kraft för ett samhälle. Vänsterpolitik gör den till ett problem.

10:57 em  
Anonymous Herr Brun said...

100 % av alla liberaler anser att invandrare bör ha en lägre stående roll i samhället då de inte att de ska få de arbeten de är kvalificerade till. Ytterligare anser dessa frihets älskande människor att invandrare med en annan kulturell bakgrund skulle klara sig fin fint i Sverige utan statens hjälp. Kanske skulle det till och med se till att det jobbiga med höga löner till lågkvalificerade arbeten försvinner då invandrare gärna arbetar till slavlön. Men just det de får ju ta del av det härliga Sverige där ingen stängs ute i kylan på grund av hudfärg eller etninsk bakgrund. Jag lovar ett det kommer bli ännu flera persiska tandläkare i Sverige om staten bara låter dem vara i fred! Ta dig en titt på hur media framställer nysvenskar så får dy en mer givande bild av samhället. Även om sossarnas asylpolitik bara är skräp så skulle nog inte folk klara sig på grund av STRUKTURELLA skillnader skapade av borgarklassen!

11:20 em  
Anonymous ka kui said...

Det kallas för demokrati, olydig. Om folkpartiet 'flörtar' med vad folk vill, gör de precis som de bör.

Det som är upprörande är när en liten elit, som toppsocialdemokraterna, roffar åt sig världens högsta skatter för att driva en politik som de flesta inte vill ha (för att inte tala om ännu mindre populära grupperingar som V, Mp, F! mm)

Själv hoppas jag att Sverige kan fortsätta berikas av bra invandrare från alla världens hörn som har något att erbjuda landet. Men i o m att invandringspolitiken har sköts ytterst dåligt, har man öppnat för denna motreaktion. Man har tabubelagt i många år all diskussion om huruvida invandringen funkar bra eller inte, och därmed polariserat debatten.

En frisk debatt, med utgångspunkten vilken sorts invandring är bra för Sverige och vilka krav ska ställas på de som kommer hit skulle lämna utrymma för kompromissar. Och det är dessutom en sådan invandring som jag tror de flesta invandrare i sverige vill ha. Det är ytterst få som verkligen vill förpassas till bidragsberoende.

Därför tycker jag att det är bara bra om Fp lyssnar på dessa siffror, dvs lyssnar på vad folk tycker. Så ska demokrati fungera.

10:16 fm  
Anonymous Lasse Strömberg said...

"vilken sorts invandring är bra för Sverige"

Vaddå sort? Ska vi sätta upp boskapsfållor vid gräserna och där i göra som i vilda västern, sortera invandrarna. Det är inte SÅ många år sedan invandrare med ett "J" i passet sorterades bort.

Den tiden tror jag inet många vill ha tillbaka.

11:35 fm  
Anonymous simon j said...

Nu är ju inte vänstern en och odelad, och inte heller högern. Men jag blir så jävla trött på dessa ständiga strävanden att hävda att alliansens politik är invandrarfientlig.

Utgångspunkten för all diskussion kring de här frågorna måste vara det av vänstern och EU utformade system som vi har idag -kännetecknat av högtravande ord men ett eländigt agerande. Vem som helst som utifrån ideologisk, moralisk eller annan utgångspunkt önskar ändra denna politik och få ord och handling att närmas varandra blir tvungen att formulera förändringar. Jämfört med de styrandes vackra ord kan dessa låta som försämringar om man bryter ut enskildheter. Om man däremot lämnar retoriken därhän och istället tittar på praktiken skulle aliansens linje (om nu inte den också kommer att lida av samma glapp mellan det sagda och det gjorda) tvärtom leda till en betydligt mer rättvis och human politik för invandring och invandrare än i dag.

12:00 em  
Anonymous Herr Brun said...

@ simon

Kan inte du ge exempel på de förslag som alliansen lagt fram som "gör politiken mer human för invandring"? Jag är väldigt nyfiken, utan ett uns av sarkasm, eftersom dessa frågor brukar vara väldigt svårt att styra politiskt utan snarare handlar omi vilken mån mer eller mindre rasistiska strukturer upprätthållna av infödingarna existerar. Vilket resulterar i alla rasers, utom den vita normgivande rasen, i ALLA samhällen ständigt diskrimineras. Och om du hävdar att detta är en demokratisk vilja så vill jag bara inflika i att denna diskriminering även existerar då den vita heterosexuella normen är minoritet.

Och det Ka kui kallar demokrati, kan vi genast se om vi dyker ner i historieskrivningen som en del av samma strukturella diskriminering som alla samhällen har genomfört genom alla tider. Vilket inte är ett argument för folkpartistisk diskriminering utan tvärtom. Den enda skillnade är att under de senaste hundra åren har media kunnat vara med och förstärka denna tendens (och i det här fallet hålla fp i handen). Läs t.ex. tidigare inlägg av Olydig om New Orleans för att se denna läskigt tydliga tendens (milt utryckt) som media och den politiska debatten sätter ramarna för varje dag och tar härliga fördomspoäng på våra små liberala hjärnor som "...visst faktiskt tycker att alla människor är lika värda och ska ha samma chans i samhället".

7:16 em  
Anonymous ka kui said...

Lasse,

Det var ett perfekt exempel på vad jag pratar om. Så fort man påpekar att kejsaren inte har några kläder på sig, blir man jämfört med nazister eller värre. Tack för att du bevisade min poäng så tydligt.

11:02 em  
Blogger olydig said...

Kan du inte svara på Lasses fråga istället? Vilken "sorts" invandrare vill du ha till Sverige? Vilka invandrare vill du sortera bort?

11:06 em  
Anonymous ka kui said...

Olydig, jag uppfattade det inte som att Lasse ställde någon sådan fråga alls. Men eftersom du frågar, och det är din blogg, så ska jag försöka svara.

För det första tycker jag att det är en ära för ett land att kunna ta emot invandrare. Sverige har, tyvärr, inte lyckats egentligen förtjäna det stora antalet invandrare det fått de senaste 15 åren. USA har mycket större anledning att vara stolt över sina invandrare. Sverige fortsätter ta emot folk (för att verka som ett fint och bra land) men har totalt misslyckats med integreringen av många av dem. Skäms Sverige. Kan man inte integrera och införliva människor, göra dem välkomna, ska man inte heller ta hit dem till ett limbo.

Vilka ska komma? Alla som har något att erbjuda och som Sverige verkligen kan acceptera som nya svenskar. Grundkrav ska vara att invandrare gillar Sverige, vill lära sig svenska, och vill göra rätt för sig. De ska sätta svenska lagar före sina traditioner eller religioner.

Vilka ska inte komma? Alla som inte uppfyller kraven i förre stycket.

11:28 em  
Anonymous Anonym said...

Vad är det för idiotiska idéer du har, Ka Kui? Hur fan ska invandrare kunna veta om de gillar Sverige eller inte om de ännu inte har kommit hit? Vad då "göra rätt för sig"?

Du verkar tro att flyktingar är turister som väljer och vrakar mellan länder de kan fly till. Alla invandrare är inte här för att de vill, utan för att de inte kan bo kvar i sina egna länder, och många vill inget nnat än att få återvända hem. Men enligt dina krav så skulle de inte få komma in i Sverige.

Du är en spritt språngande idiot.

9:51 fm  
Anonymous ka kui said...

Anon frågar: "Hur fan ska invandrare kunna veta om de gillar Sverige eller inte om de ännu inte har kommit hit? "

I så fall ska de åtminstone ha bestämt sig för att de gillar Sverige (och visa det i handlingar) innan de beviljas medborgarskap. Medborgarskap ska inte beviljas på löpande band per automatik, utan ska kräva en medveten insats från den sökande. Det ska betyda någonting att bli medborgare i ett nytt land. En person som föraktar sverige (och de är många bland invandrarna) ska inte kunna beviljas medborgarskap.

Anon: "Vad då "göra rätt för sig"?

Du vet vad göra rätt för sig betyder. Och det är vad jag menar.

Anon: "Du verkar tro att flyktingar är turister som väljer och vrakar mellan länder de kan fly till."

För det första blandar du ihop två begrepp, invandring i allmänhet (som t ex arbetskraftsinvandring, anhöriginvandring mm) och mottagandet av flyktingar. Det senare ingår i det förre, men behöver inte utgöra huvuddelen av det.

Men strunt i det så länge. Faktum är att flyktingar faktist gör ett medvetet val när de väljer Sverige framför andra mycket närmare liggande länder. Det är bevisat sedan länge att människosmugglare utlovar hög levnadsstandard och bidrag som försäljningsargument när de tar flyktingars pengar för att föra hit dem under miserabla förhållanden.

Därför är en flyktingamnesti en form av direkt stöd till dessa vidriga människosmugglarna. De kan ta ut ännu mer, och lova ännu mer, eftersom flyktingar kan t o m komma in helt olagligt och hoppas på ny amnesti. Detta har redan bekräftats i Spanien nyligen.

Vad gäller att jag ska vara en idiot.. ja, återigen kommer åsiktspolisen och försöker stoppa debatt i denna fråga innan det ens får börja. Antingen tycker man 'rätt' (enligt den rådande PK-ideologin) eller så är man antingen nazist eller idiot. Najs.

11:24 fm  
Anonymous Anonym said...

Jo jag förstår att du vill strunta i flyktingarna eftersom det ställer till det för dig i din vridna syn på invandring.

Det brukar vara rasisternas försvar, att de bara talar om sånt som ingen annan vågar, att de inte är politiskt korrekta.

Varför ser du invandrare som ett problem överhuvudtaget? Varför ska man ställa extra krav på invandrare bara för att de råkar vara födda på ett annat ställe?

Det handlar inte om att vara åsiktspolis. Det handlar om att jag tycker du är en idiot. En främlingsfientlig sådan.

11:30 fm  
Anonymous ka kui said...

Anon, du ställer en rad frågor till mig.

Vill du att jag ska lägger ner lite av min tid på att försöka ge dig ett ärligt svar (som jag redan gjort en gång) eller inte?

Om du vill det, säg till, utan att kalla mig idiot för en gångs skull, då svarar jag. Annars struntar jag i dig hädanefter.

11:34 fm  
Anonymous Anonym said...

Men du är ju en idiot. En nyttig sådan för högerextremisterna.

11:38 fm  
Anonymous ka kui said...

Rajt. Så du vill inte ha svar på dina frågor. Fajn baj mi.

11:48 fm  
Anonymous Anonym said...

Nej, jag förstår att du har svårt att svara på frågorna, och istället väljer att fly undan.

Svara nu istället för att spela martyr.

"Medborgarskap ska inte beviljas på löpande band per automatik, utan ska kräva en medveten insats från den sökande."

Ska detsamma krävas av människor som föds i Sverige? Ska även de avkrävas en "medveten insats" för att få bli medborgare?

Ska de "visa i handlingar" att de gillar Sverige? Vad är det för idiotiskt förslag? Ska de rita av kungafamiljen eller kunna citera Verner von Heidenstams samlade alster, eller vad menar du?

Varför ska man ställa särskilda krav på människor som råkar vara födda utanför Sverige? Varför ska de behandlas som boskap?

11:57 fm  
Anonymous ka kui said...

"Ska detsamma krävas av människor som föds i Sverige? Ska även de avkrävas en "medveten insats" för att få bli medborgare?"

Bara om de föds till utländska föräldrar.

"Ska de "visa i handlingar" att de gillar Sverige? Vad är det för idiotiskt förslag? Ska de rita av kungafamiljen eller kunna citera Verner von Heidenstams samlade alster, eller vad menar du?"

Det är bara att titta på något av de många länder som redan framgångsrikt ställer sådana krav och göra efter. Det är inte något konstigt; det är snarare normen utanför ankdammen.

"Varför ska man ställa särskilda krav på människor som råkar vara födda utanför Sverige? Varför ska de behandlas som boskap?"

Var får du det där med 'boskap' ifrån? Vill man flytta till ett annat land, måste man vara beredd att anpassa sig till landet. Kanske inte helt, men rejält. Annars har man inget där att söka. Det är en ganska enkel mänsklig sanning som en femåring förstår, men som PK-skadade i DDR sverige tycker är 'extremistisk'.

6:36 em  
Blogger olydig said...

Med andra ord så ska barn födda i Sverige avkrävas en medveten insats för att bli medborgare, bara på grund av att deras föräldrar är födda i ett annat land?

Varför gör du sådan skillnad på människor? Varför ska ett barn behandlas annorlunda än ett annat, bara på grund av att deras föräldrar kommer från olika länder?

Jag tycker du borde ta och läsa "Ras, Nation, Klass" av Balibar & Wallerstein. Där tar de upp just det här med assimilering. Varför ska invandrare behöva anpassa sig och ge upp sin egen identitet? Vad är det de ska anpassa sig efter? Svenskarna? Vad är "svenskt"?

1:16 em  
Anonymous Anonym said...

Som om de inte kan välja vilket land de kan komma till? Hur kommer det sig då att de åker ända ifrån Irak till Sverige som ligger på andra sida jordklotet? Är man flykting borde man inte ha råd med en sådan resa...eller?

11:13 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home