måndag, oktober 24, 2005

OK för CIA

New York Times skriver idag att CIA-anställda som varit "inblandade" i minst tre fall där fångar torterats till döds i Afghanistan och Irak, nu troligtvis slipper undan åtal eftersom justitiedepartementet inte har för avsikt att väcka åtal.

Det ena fallet handlar om Manadel al-Jamadi, som fängslades av Navy Seals 2003. Han blev slagen i huvudet med gevärskolvar innan han fördes över till Abu Ghraib fängelset där han skulle "förhöras" av CIA. Han dog under "förhöret", som ägde rum i ett duschrum, bakbunden och fjättrad till ett fönster. Det är han vi har sett på bilder från Abu Ghraib, inplastat och täckt av is.

Ingen från CIA har blivit åtalad för mordet, endast en militär, och han frikändes. Nio andra har fått "administrativa bestraffningar".

Ett annat fall handlar om en afghansk fånge som på en CIA-officers beordran kläddes av naken och tvingades ut i kylan. Han dog av hypotermi; med andra ord, han frös ihjäl. CIA-officern avfärdade dödsfallet som ett resultat av vårdslöshet (negligent homicide) och skyllde på att fängelset tekniskt sett styrdes av Afghanistan (under amerikansk ockupation). Justitiedepartementet har inte tänkt väcka åtal.

Ytterligare ett fall från Afghanistan handlar om en fånge som först misshandlades, och sedan trycktes ned i en sovsäck med huvudet före, varpå soldater kastade sig i en hög på honom. Han dog av kvävning. Fallet fördes aldrig ens över till justitiedepartementet.


Det är skönt att se att USA, till skillnad från diktaturer, tar ansvar för de brott som deras militär och underrättelsetjänst begår och straffar de skyldiga...
.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 Comments:

Blogger yabosid said...

Jo, som tur är så är USA en "demokrati" där folk faktiskt kan ställas till svars för sina brott...

...till en viss nivå. Det är fortfarande ingen i Bush-regimen som har fått ta ansvar för tortyren.

12:57 em  
Blogger olydig said...

Men Yabosid...

Du vet väl att det bara är isolerade händelser utförda av rötägg...?

;-)

11:12 em  
Blogger Bulten i Bo said...

Ja, vi får verkligen hoppas att ansvaret för dessa händelser kommer att sökas högst upp,...

....dvs, hos den suveräna republiken Iraks president Talabani. Utan hans uttrycliga order kan väl inte sådant här ägt rum, eller?

När Saddam väl har dömts måste det väl vara dags för "näste man till rakning"!

12:54 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home