lördag, oktober 22, 2005

Hatbrott mot muslimer

Ytterligare en gång så har moskén i Malmö utsatts för attentat. Natten till idag anlades flera bränder inne i moskén, genom att någon eller några brutit upp ett fönster och kastat in molotovcocktails. Så sent som förra månaden utsattes moskén för ett liknande attentat, och i april 2003 brändes Islamic Centers skola ned till grunden.

Dessa hatbrott mot muslimer är fullkomligt oacceptabla och de måste börjas ta på allvar av polisen. Säpo ger varje år ut en rapport, "Brottslighet kopplad till rikets inre säkerhet", där de skriver om "brott med rasistiska förtecken". I metodavsnittet till rapporten från 2003 definieras begreppen som de använder sig av i statistiken. En "anledning" till att bli utsatt för hatbrott är enligt Säpo:

Religiös övertygelse - i denna kartläggning judendomen (s. 7)

Att de undersöker hatbrott mot judar är utmärkt, men varför är kategorin "religiös övertygelse" begränsad till enbart judar, särskilt med tanke på det uppsving som hatbrott mot muslimer fått de senaste åren?

Faktum är att Säpos rapport aldrig ens nämner ordet "muslim", och den enda gången de använder ordet "islam" i någon form, är i samband med EU's rapport som påstod att antisemitismen hade ökat:

I denna rapport drar forskarna bl a slutsatsen att brottslighet med antisemitiskt motiv, framförallt den med koppling till islamiska kretsar, ökat i Europa sedan hösten år 2000. Utifrån Säpos statistiken (sic) finns det inget som tyder på att så skulle vara fallet i Sverige. (s. 65)

Brot mot muslimer hamnar troligtvis i kategorin "Brott med främlingsfientligt motiv", även om Säpo aldrig uttryckligen skriver om hatbrott mot muslimer, medan brott mot judar får en egen kategori, "Brott med antisemitiskt motiv".

Begreppsförvirringen leder till svårigheter att tolka statistiken. Exempelvis så begicks det under år 2003 128 stycken "Brott med antisemitiskt motiv", 128 stycken för många om ni frågar mig. Men samma år begicks det även 2308 "Brott med främlingsfientligt motiv" (s. 19).


Resultatet av den luddiga definitionen är att vi inte har en aning om hur hatbrotten mot muslimer ser ut, eftersom de siffrorna "gömmer sig" i en större kategori. Kartläggningen av hatbrott mot muslimer är extremt viktig, särskilt med tanke på de återkommande attentaten mot moskéer och samlingslokaler för muslimer. Vi vet inte om islamofobin och hatbrotten mot muslimer har ökat på senare år, eftersom inte ens Säpo anser det vara värt att undersöka saken. Det är dags för förändring. Vi måste sluta blunda för hatbrotten mot muslimer.


Läsvärt: Jinge och Bulten i Bo


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 Comments:

Blogger jinge said...

Den var från 2003 skrev du. Undrar om BRÅ möjligen har ngn statistik?
Annars borde väl SÄK-statistiken för 2004 snart vara tillgänglig.

Att de har en särskild kolumn för brott riktade mot just judar kanske inte är så konstigt, judarna har förföljts i hundratals år.

Men nu har de säkert en ismaofobisk kolumn oxo. Du kan ju ringa Säpo och fråga?

"- Hej, jag heter Olydig.." :-)

Jag kanske ringer själv.. :-)

3:57 fm  
Anonymous Jacob Aronowitz said...

Att muslimer utsätts för hatbrott i en omfattning som är kvalitativt helt annorlunda än den som judar utsätts för är inte förvånande. Det finns inga sätt för rasister att skilja judar från etniska svenskar; judarna ser lika dana ut och är helt integrerade i samhället, dessutom är de mycket få. Helt annorlunda är det för mer nyanlända muslimer.

Muslimer är både utseendemässigt och socioekonomiskt annorlunda och därför möjliga att selektera. Att 'antisemitismen' får den uppmärksamhet den får, jämfört med verkligen diskriminerade grupper som araber och afrikaner, är fel.

Inga svenska synagogor har bränts ned; bara moskéer; trots detta väljer media att bara tala om 'den ökade antisemitismen.'

Ett intressant fall i Frankrike här om året gällde en judisk kvinna som påstod sig blivit överfallen av nazister (hon hade ritade hakkors på kroppen och sönderrivna kläder). Fallet resulterade i en folkstorm som t om president Chirac kommenterade. I slutändan visade sig det hela vara ett påhitt. Kvinnnan var störd och hade fabricerat historien; hon hade själv rivit sönder sina kläder och hade dragit samma historia för flera andra lokala tidningar över en period av flera år. Trots detta gick historien runt i internationell press som ett bevis på 'den ökade europeiska antisemitismen'.

4:57 fm  
Blogger olydig said...

Jag har letat runt på BRÅ's hemsida, men inte lyckats hitta sådan statistik. Säg gärna till om du lyckas, Jinge.

Nja, ringer jag Säpo så blir det nog till att jag använder mitt riktiga namn. :-)

3:30 em  
Blogger olydig said...

Nu har jag precis pratat med en kille på Säpo, som bekräftar att hatbrott mot muslimer är "inbakat" i kategorin "Brott med främlingsfientligt motiv".

Jag frågade om de skulle särredovisa siffrorna, som de gör med "Brott med antisemitiskt motiv", med tanke på attentaten mot moskéer. Han sade att de har diskuterat att göra det, men ännu inte fattat ett beslut.

Rapporten för 2004 beräknas komma om någon månad eller så.

11:09 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home