tisdag, oktober 25, 2005

Orkanskydd

DN skriver idag att Kuba har "regionens bästa katastrofberedskap" (något som Proletären skrev om för några månader sedan). Då stormakten USA drabbas av paralysi, skrider Kuba till handling:

När en orkan aviseras försätts hela Kuba i larmberedskap. Ett par dagar före stormens ankomst är stearinljusen slutsålda och de fönster som har glasrutor tejpas över. Redan innan ovädret dragit in håller Fidel Castro föredrag i tv där han visar stormens utveckling med karta och pekpinne.

Vid det laget är los CDR - de revolutionära kvarterskommittéerna - i full verksamhet och organiserar. Eftersom de flesta kubaner saknar egentligt arbete finns det gott om starka armar till att bygga vallar längs stränder och vattendrag, surra fast lösa skyltar, evakuera barn och bohag och bära bort bråte efteråt.

DN har dock svårt att svälja den beska medicinen, med tanke på de syrliga formuleringarna i artikeln.

Jag kan inte låta bli att tycka att det är ironiskt att Kuba, som har en BNP på strax under 34 miljarder dollar, har ett bättre katastrofskydd än stormakten USA, med en BNP på 11,700 miljarder...


Andra bloggar om: , ,

4 Comments:

Blogger apa666 said...

Att man med tvång och förtryck kan uppnå en imponerande nivå av samordning och effektivitet är ingen nyhet (kolla bara på Nordkoreas gigantiska propagandashower t ex). Det är dock fortfarande lika fel. Nazityskland skulle säkert ha varit jätteeffektivt om de råkat ut för en orkan.

10:17 em  
Anonymous Herr Brun said...

Vadå så då menar du att totalitära system är bättre på att rädda liv? (Kanske till och med tillgodose medborgarna med andra rättigheter också?)

10:22 em  
Anonymous ka kui said...

Tja, t o m en trasig klocka visar rätt två gånger om dagen. Och diktaturer är ju kända för att kunna 'mobilisera' sina befolkningar.

10:26 fm  
Blogger olydig said...

Oj! Det tycks finnas en hel del andra som har svårt att svälja den beska medicinen...

:-)

2:21 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home