torsdag, oktober 19, 2006

"Tusen kronor mer i plånboken"Känns citatet igen? Det kommer från ett flygblad från moderaternas valkampanj. Hur gick det egentligen för det nya "arbetarpartiet"? Har de sänkt skatterna "mest för dom som tjänar minst"? Institutet för privatekonomi, Swedbank räknade på det åt Dagens Nyheter och kom fram till följande:
Surprise, surprise så är det höginkomsttagare som tjänar en tusenlapp mer i månaden på "arbetarpartiets" skattesänkning. Thaher Pelaseyed har ett målande exempel på hur alliansens skattereform oblygsamt gynnar de redan gott bemedlade på de mindre bemedlades bekostnad.

Precis som vänstern har varnat för så äts de sänkta skatterna upp av höjda avgifter. Först ut i raden är höjda akasseavgifter samtidigt som man avskaffar avdragsrätten till akassan och fackavgiften. Aktuellt avslöjade ikväll hur mycket som avgifternas beräknas höjas av det nya "arbetarpartiet". I snitt tycks höjningen ligga på runt 300 procent, i somliga fall ännu högre. Arbetslöshetskassornas samorganisation skriver att prishöjningen blir ännu högre om man räknar med avskaffandet av skattereduktionen:

Beräkningar SO gjort visar att merparten av medlemmarna får kostnaden för sin medlemsavgift efter skattereduktion ökad från 60 kr/mån till ca 325 kr/mån, en ökning på drygt 500 %.


Det är ett tydligt exempel på hur högern vill krossa facken bakvägen; genom att göra det dyrare att vara med. Med krympande marginaler så måste man prioritera bort vissa saker (om man inte är borgerligt statsråd och väljer att bryta mot lagen för att spara pengar) och då är risken stor att just facket ryker, för vem vill stå utan exempelvis hemförsäkring och telefon?

Enligt LO:s rapport, Varför tjänar kvinnor mindre: Handbok i lönediskriminering, så ligger LO-anslutna kvinnors genomsnittliga arbetsmarknadsinkomst på 17,800 kronor i månaden (gäller heltids- och helårsanställda).
Ta då en typisk kommunalanställd kvinna i LO. Hon skulle få ungefär 605 kronor i sänkt skatt, men samtidigt skulle hennes kostnad för akassa öka från 60 kronor i månaden (inklusive en skattereduktion på 40 kronor, annars är kostnaden 100 kronor) till 325 kronor i månaden. Dessutom försvinner skattereduktionen på 68 kronor i månaden på hennes medlemskap i facket, och kostnaden stiger från 128 kronor till 196 kronor i månaden.

Enbart de två ökade utgiftposterna, vars summa blir 333 kronor mer i månaden, äter upp mer än hälften av hennes sänkta skatt, som redan från början var långt ifrån de "tusen kronor mer i plånboken" som moderaterna lovade.

Enligt SCB så hade kvinnor i arbetsför ålder en medelinkomst på 203,800 kronor om året, eller strax under 17,000 i månaden; medianinkomsten var lägre 195,300, eller ungefär 16,300 kronor i månaden. Men hur gick det med kvinnorna som moderaterna påstod sig vurma för i valrörelsen, de som tjänar minst?

Att använda sig av siffror från de yttre decilerna kan anklagas för att vara orättvist på grund av opålitliga uppgifter, men om ser till kvinnor i arbetsför ålder med inkomst i den tredje decilen så tjänade de enligt SCB 127,700 kronor om året, eller en månadslön på ungefär 10,600 kronor. Hon skulle få en sänkt skatt med ungefär 400 kronor (högt räknat).

Hennes kostnad för akassan skulle öka från 60 kronor i månaden (100 kronor exklusive skattereduktion) till 325 kronor, samtidigt som fackavgiften stiger från 69 kronor till 117 kronor. Av hennes skattesänkning på 400 kronor återstår alltså hela 66 kronor.

För skojs skull kan man lägga bilinnehav i ekvationen, då moderaterna har aviserat att trafikförsäkringen kommer att höjas. Moderaterna hävdar att det kommer handla om ungefär 1000 kronor mer om året, men försäkringsbolag som Aftonbladet har talat med menar att det handlar om det dubbla. Motormännens vd Maria Spetz, som förvisso kan antas vara partisk, säger till Aftonbladet:

Regeringen har spekulerat i att höjningen skulle bli runt 100 kronor i månaden. Men vår bedömning är att det kommer inte stanna vid det. Det kommer bli betydligt mer. Premierna kommer baseras på samma typ av riskanalys som alla andra försäkringspremier baseras på. Det kan bli tre gånger dagens kostnad


För att ta vår lågavlönade kvinna som exempel, precis den kvinna som moderaterna påstår sig vilja kämpa för, så innebär till och med moderaternas lilla ökning av trafikförsäkringen på 1000 kronor om året att hela hennes skattesänkning på 400 kronor i månaden vips har ätits upp av ökade avgifter, och det bara med två exempel!

Så mycket för moderaternas valpropaganda...


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Comments:

Anonymous Kerstin said...

Det allra värsta är att det mesta av detta talade alliansen om före valet, men det blev inga stora rubriker av den saken - så de allra flesta hade nog ingen aning om detta innan de gick till valurnorna.

8:24 em  
Blogger Jonas Rask Samuelsson said...

Är det någon som räknat på procenten? Eller spelar det ingen roll? För om samma sak skulle gälla "antalet kronor skatt som betalas" då blir det jobbigt för de som tjänar mindre väl? Men man kanske inte ska räkna så?

4:46 em  
Blogger olydig said...

Om du räknar med procenten, så blir det till och med ännu värre för låginkomsttagarna, eftersom den höjda avgiften för akassa och fack procentuellt sett utgör en större del av deras inkomst än för höginkomsttagare.

5:40 em  
Anonymous Anonym said...

EN DYR JULKALPP TILL SVENSKA FOLKET FRÅN MODERATERNA :), FÖRTJÄNAR VI DETTA?.. NEJ!!... JUST NU SKER EN SEKULARISERING AV SVENSKA SAMHÄLLET, MAKTEN SLITS UR HÄNDERNA PÅ FOLKET! VAD SOM KOMMER SKE ÄR MER ARBETSLÖSHET!!!... NU KAN VI BARA SE PÅ TILLS NÄSTA VAL DÅ S KOMMER VINNA IGEN, DE FLESTA HAR REDAN INSETT ATT ETT TRYGGT SAMHÄLLE INTE KAN BYTAS UT HUR SOM HELST! JOBBEN KAN INGEN TROLLA FRAM. TITTA BARA PÅ HUR DET SER UT I RESTEN AV VÄRLDEN! VI SKA VARA NÖJDA ATT VI HAR VARIT SEDDA! NU ÄR VI INGENTING ATT VARA NÖJDA ÖVER.

1:04 em  
Blogger Björn Fridén said...

Inte nog med att löftet inte uppfylls, Reinfeldt ändrar "alla ska ha 100 kronor mer" till "en LO-familj får tusen kronor mer" och anser sig sedan kunna "bocka av" vallöftet som avklarat. Jojo!

Skrev lite själv på ämnet:
http://alliansfrittsverige.blogspot.com/2007/01/januari-18-2007-statsministern.html

1:32 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home