tisdag, oktober 17, 2006

Fuskalliansen

Är det någon som minns valrörelsen? Kommer ni ihåg hur borgarnas paradnummer var att fusket skulle bekämpas? Är det inte fruktansvärt ironiskt att de är ute på väldigt hal is när det gäller de egna politikernas uppförande?

Men det går att lösa problemen genom att se till att bara den som verkligen är sjuk får ersättning, och att bidraget till den som inte är sjuk men ändå får sjukpenning sänks till noll. Fusk och felutnyttjande måste bekämpas.

Pressmeddelande från folkpartiet 2005-04-09

Först ut var Marit Paulsen, som inkommenderades då det gick knackigt för folkpartiet efter spionskandalen mot sossarna. Marit Paulsen var sjukskriven efter en ryggoperation hon gjorde i juni, men nu när det går dåligt för folkpartiet i valrörelsen är hon alltså plötsligt tillräckligt frisk för att kunna arbeta.

Allians för Sverige föreslår bl.a. vi att arbetsgivarna får lagstadgad rätt att kräva sjukintyg från första sjukdagen. Vi räknar med att det kommer att användas där arbetsgivarna misstänker att personliga problem snarare än sjukdom är orsak till frånvaron.

Moderaterna

Efter att moderaternas nytillträdda ministrar hamnat i blåsväder efter diverse brottslighet och fuskande dykt upp till ytan, så sjukskrev två av de aktuella ministrarna sig. Först ut var Maria Borelius som fick en läglig akut urinvägsinfektion i samband med att hennes kreativa fastighetsaffärer avslöjades. Naturligtvis var hon för sjuk för att svara på frågor. Men det kan väl inte ha varit så att sjukskrivningen utnyttjades för att kunna få lite andrum i utredningen om hennes fantasifulla privatekonomi? Som hennes pressekreterare Markus Sjökvist sade: "Vi går igenom alla papper i dag"

Näste man till rakning är migrationsminister Tobias Billström, som varit sjukskriven i snart en vecka efter att han avslöjat att han av ideologiska skäl bryter mot lagen, vilket han fick kritik för även internt av andra moderater. I och med sjukskrivningen har Billström gjort sig oanträffbar och vägrar svara på frågor om sin brottslighet eller bemöta kritiken från hans partikamrater. En moderat som påstås stå Billström citeras i Aftonbladet: "Som jag känner honom är sjukskrivningen en reaktion på att medieuppmärksamheten på honom varit så stor".

Sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring ska ge ekonomisk trygghet när man blir sjuk eller arbetslös. Men systemen får inte missbrukas och det måste vara större skillnad mellan att arbeta och att inte göra det.

Det här vill moderaterna


Så, precis som Per Westberg konstaterar, efter lite drygt en och en halv vecka efter maktövertagandet så har batongalliansens regering en sjukfrånvaro på ungefär sju procent, eller dubbelt så hög som genomsnittet för statligt anställda, enligt SCB.

Minska fusk och överutnyttjande av sjukförsäkringen

Regeringen ser mycket allvarligt på att betydande belopp utbetalas till personer som inte har rätt till ersättning. Den ökade kunskapen om omfattningen av fusk visar på behovet av insatser. Regeringen avser därför intensifiera arbetet mot fusk, felaktigheter och överutnyttjande.


Budgetpropositionen för 2007 Prop. 2006/07:1

Förhoppningsvis kan vi se fram emot hur batongalliansens partiledare jagar personerna inom de egna leden som sjukskriver av bekvämlighetsskäl så det känns lite motigt att gå till jobbet. Gör de inte det så rämnar den redan illa krackelerade fasaden totalt.


Läs även Jinge och Röda Raketer

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments:

Blogger Ulf Bjereld said...

Jag (som inte röstade på dem) känner mig lurad av deras dimridåer och förmenta uppriktighet. Kom ihåg Göran Hägglunds slagord i valdebatten om "ett hederligare Sverige". Se t ex http://www.kristdemokraterna.se/PressOchMedia/Pressmeddelanden/Ovrigt/Viefterlyseretthederligaresverige.aspx

Jag tycker att både Hägglund och Leijonborg som gick till val på hederlighet och minskat fusk borde skämmas på gammaldags sätt. Men, som Örjan Ramberg som hysterisk rik direktör i försäkringsbolaget Oden i Claes Erikssons träffsäkra film "Den enskilde medborgaren" säger:
- Det är omodernt att skämmas så vi skäms inte längre i det här landet.

4:08 em  
Blogger Ulf Bjereld said...

De borgerliga partierna lanserade i valrörelsen tanken på att arbetsgivaren skulle ha rätt att kräva sjukintyg från första dagen. Kanske något för Fredrik Reinfeldt att ta fasta på?!

7:17 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home