onsdag, maj 10, 2006

Expressen en pålitlig sidekick

Det borgerliga blocket har en trogen sidekick i skvallerblaskan Expressen. Idag raljerar kolumnisten Anders Jonsson över LO's tvivelaktiga påstående att sänkta arbetsgivaravgifter skulle ge lägre lön, under parollen "Borgarna vill sänka din lön". Jonsson kallar LO för "propagandister" och menar att de flesta ekonomer är överens om att om arbetsgivaravgifterna sänks så ökar löneutrymmet och lönerna höjs.

Den disponibla inkomsten, vill säga. För vad ingår egentligen i arbetsgivaravgiften? Fördelningen ser enligt LO ut så här:


  • Sjukförsäkring 8,8 procent
  • Efterlevandepension 1,7 procent
  • Din ålderspension 10,2 procent
  • Föräldraförsäkring 2,2 procent
  • Arbetsskadeförsäkring 1,4 procent
  • Arbetsmarknad, exempelvis a-kassa 5,8 procent
  • Allmän löneavgift 2,7 procent

Som jag har förstått det, så är det man är orolig för att det sociala skyddsnätet skall ryckas undan till förmån för högre disponibla inkomster. Tjäna mer idag, men du sitter ordentligt i skiten om något går snett och behöver exempelvis sjukförsäkring.

Sedan är det fullkomligt uppenbart att borgarna vill sänka din lön, men inte av den anledning som Jonsson skriver om i sin "propagandistiska" krönika.

Borgarnas metod för att sänka lönerna är att sänka ersättningsnivåerna och ändra systemet för arbetslöshets- och sjukförsäkring, samt att nedmontera anställningstryggheten. På så sätt blir folk mer oroliga för att förlora jobbet, vågar inte ställa lika höga krav på arbetsgivarna, vilket leder till sänkta löner och "ökad konkurrens" mellan anställda och arbetssökande, vilket är ett finare ord för att de blir tvungna att ta jobb till vilken skitlön som helst. På nationalekonomiskt fikonspråk heter det att reservationslönerna sänks.

Det är ingen galen konspirationsteori, det är grundläggande nationalekonomi; en "hård" vetenskap där världen ser ut som ett färgglatt diagram med diverse trevliga linjer och kurvor.


(Tack till Ali Esbati för tipset till bilden om reservationslöner)
.

1 Comments:

Anonymous Kerstin said...

Om jag inte missminner mig är arbetsgivaravgiften från början löntagarnas pengar.
När jag var ung betalade jag sjukförsäkringsavgiften och pensionsavgiften själv, och deklarerade för den. Så lades den över direkt på arbetsgivarna istället, varvid vi slapp se dessa avgifter i våra löneuppgifter. Sedan avstod löntagarna från löneökningar för att företagarna istället skulle lägga mer på de här avgifterna.
Nu framställs arbetsgivaravgifterna som om de vore arbetsköparnas egna pengar. Det liknar stöld av arbetssäljarnas pengar skulle jag vilja hävda.

3:02 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home