måndag, april 24, 2006

Hyckleri om Ådalen

I dagens SVD står det att vänsterpartiet inte får medverka vid den minneshögtid som hålls 75 år efter skotten i Ådalen, där fem personer (därav en ung ickedemonstrerande kvinna) sköts ihjäl av svensk militär. Demonstreranterna bestod främst av syndikalister, kommunister och vänsterfalangen inom socialdemokratin. Manifestationen arrangeras bland annat av socialdemokraterna, som inte vill låta vänsterpartiet delta (valår, någon?).

Det är intressant att se hur socialdemokratin har ändrat hållning till händelserna i Ådalen. Vem minns idag att socialdemokraternas dåvarande partiledare Per Albin Hansson stod på militärernas sida, inte på de demonstrerande arbetarnas, som han kallade för "kommunistiska uppviglare".

Per Albin Hansson utnyttjade händelserna i Ådalen för att befästa sin ställning i partiet, som då var uppdelat i en vänster- och en högerfalang. Hansson, som stod på den högra sidan, kopplade ihop partiets vänsterfalang med de strejkande kommunisterna, och lyckades därmed att diskreditera den interna partioppositionen. Hansson riktade hård kritik mot de "bolsjeviker" som, enligt honom, bar skulden till tragedin i Ådalen.

Den socialdemokratiska historieskrivningen har dock ändrats över tid, framförallt under 1970-talets vänstervåg då historieskrivningen av politiska skäl gavs en helt annan inriktning. Den ursprungligen så hårda kritiken mot kommunisternas roll i händelsen tonades ned och partiets bild av det som inträffat närmade sig istället den som kommunisterna givit.

Och nu är alltså kapningen total. Socialdemokratin, som helt har övergivit all arbetarkamp, har omfamnat händelsen i Ådalen som sin egen. Sitt smutsiga förflutna talar man tyst om.
.


Andra bloggar om: , , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Lasse Strömberg said...

"Sitt smutsiga förflutna talar man tyst om."

Du har så rätt så rätt! Inte minst är man tyst om spelet med Tyskland både före och under kriget. Där finns det mycket som bör komma fram i ljuset.

10:13 em  
Anonymous Kerstin said...

Historielösheten är numer monumental och historieförfalskningen likaså.

11:34 em  
Anonymous Anonym said...

http://www.livescience.com/technology/060428_crusher_robot.html

snart sätter dom in såna...

6:48 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home