onsdag, maj 03, 2006

Recept för fred

National Geographic offentliggjorde i dagarna resultaten från sin stora undersökning, som handlar om amerikanska ungdomars (18-24 år) geografikunskaper.

Vissa av svaren är riktigt roliga. Bland annat så tror 29 procent att antalet invånare i USA är mellan 1 och 2 miljarder:
30 procent av de tillfrågade att världens mest befästa/beväpnade gräns är den mellan USA och Mexiko:
Resultaten ovan är kanske lite elak och rolig kuriosa, men det finns andra resultat i undersökningen som tyder på ett brinnande ointresse för omvärlden bland amerikanska ungdomar. En majoritet vet inte att Sudan ligger i Afrika (Sudan är för övrigt Afrikas största land); endast 14 procent tycker att språkkunskaper är viktiga (vilket kan bero på att 74 procent felaktigt tror att engelska är världens största förstapråk); 47 procent kan inte hitta Indien på en karta och ungefär lika många tror att majoriteten av indierna är muslimer.

Men om man ser till länder där USA har ett intresse? Blir resultaten annorlunda? Knappast. 75 procent kan inte peka ut Israel på en karta. Sex av tio amerikaner vet inte var Irak ligger, trots att de har invaderat landet två gånger; nio av tio kan inte hitta Afghanistan; och Iran, som nu befinner sig i skottgluggen, kan endast 70 procent lokalisera.


Undersökningsresultaten kan vara nyckeln till världsfred. Lösningen på hur vi kan undvika krig i fortsättningen är att USA endast får invadera länder de vet var de ligger. Och med tanke på att hälften av amerikanerna inte ens kan peka ut New York på en karta, så har vi äntligen ett fredligt USA att se fram emot; eller möjligtvis ett USA som lägger ned enorma summor på geografiundervisning...


Gör provet!

Läs även Lasses blogg

.

5 Comments:

Anonymous Amir Sariaslan said...

Kul test men resultatet är inte så förvånansvärt :)

12:06 fm  
Blogger PKFV said...

Fast jag tror faktiskt inte att t ex svenska ungdomar skulle klara sig särskilt mycket bättre. Finns det någon sådan motsvarande undersökning att jämföra med?

1:26 em  
Blogger olydig said...

National Geographic utförde en liknande undersökning år 2002, där över 3000 ungdomar från nio länder (däribland Sverige) ingick. Sverige, Tyskland och Italien hamnade i topp.

Resultat 2002

4:43 em  
Blogger PKFV said...

Tackar!
Iofs framgår det inte riktigt hur stor skillnaden var, men ändå.

12:21 fm  
Blogger olydig said...

Ulf: Mer info om testet 2002 finns här:

Survey Reveals Geographic Illiteracy

3:43 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home