tisdag, april 04, 2006

Brittisk tortyr under Kalla Kriget

The Guardian kom igår med en nyhet som komplicerar bilden kring Kalla Kriget en hel del. Tidningen publicerade bilder som hållits gömda i nästan 60 år. På bilderna finns tyska offer för ett hemligt tortyrprogram som britterna förde i Tyskland. Programmet bestod bland annat av svält, berövande av sömn, misshandel, och tortyr med hjälp av utrustning som konfiskerats från ett Gestapofängelse. Tortyren ledde i vissa fall till döden. Även kvinnor torterades av britterna.
En fånge berättar att han haft händerna kedjade bakom ryggen samtidigt som han gång på gång blev slagen i ansiktet. I sexton dagar... I tvåveckorsperioder blev han inspärrad i en iskall cell, och neddränkt med iskallt vatten var trettionde minut. En läkare skrev i en rapport att fången inte kunde stå på egen hand, samt att han inte kunde tala på grund av att hans tunga och läppar hade misshandlats till de sprack.

It was impossible to take his body temperature because it was not higher than 35 degrees Celsius and the thermometer only starts at 35.

Dokument som tidigare varit hemligstämplade visar att Labourregeringen gjorde sitt yttersta för att hålla tortyrprogrammet hemligt. En minister skrev att de skall dölja det faktum att de behandlar fångarna på ett sätt som liknar de tyska koncentrationslägrena.

Det har även framkommit att det brittiska försvarsdepartementet inrättade ett hemligt förhörscentrum i centrala London mellan åren 1945-1948, där ett stort antal män ska ha "behandlats illa". Men dokument som rör det fallet vägrar försvarsdepartementet att släppa på grund av att papperna skall ha varit utsatta för asbest...

Igår krävde man att försvarsdepartementet skall erkänna tortyren de utsatt människor för, samt be dem om ursäkt. Liberaldemokraternas talesman svar var följande:


It's too late for anyone to be held personally responsible, or held politically to account, but it's not too late for the MoD to acknowledge what has happened.

Jag kan bara föreställa mig vilket ramaskri det hade blivit om man hade sagt samma sak om tyska lägervakter som gjort detsamma mot judiska fångar; där finns det ingen tidsbegränsning för deras brott. Men saken ställs i ett annat ljus när det är "vår sida" som utfört avskyvärda handlingar.

Den gamla "liberala" slagdängan om att Kalla Kriget handlade om en kamp mellan demokrati och totalitarianism har fått sig en törn.The postwar photographs that British authorities tried to keep hidden

Revealed: victims of UK's cold war torture camp

.


Andra bloggar om: , , ,

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Den här killen - Dr. Robert M. Bowman, Lt. Col., USAF, ret. - ska man ta sig tid att lyssna på!
The former head of the Star Wars missile defense program under Presidents Ford and Carter has gone public to say that the official version of 9/11 is a conspiracy theory and his main suspect for the architect of the attack is Vice President Dick Cheney.
Han berättar hur det gick till när Nixon och Reagan tänkte starta kärnvapenkrig. Och hur USA:s generaler tog ifrån dem kommandot.
Han har förstått vad som hände 9/11 och fruktar nu ett nytt 9/11 och ett nytt kärnvapenkrig. Han uppmanar USA:s generalerna att inte lyda order!!!

LYSSNA!
prisonplanet.tv/audio/030406bowman.htm

LÄS!
http://www.prisonplanet.com/articles/april2006/040406mainsuspect.htm
www.rmbowman.com/Bowman2000/index.html
en.wikipedia.org/wiki/Robert_M._Bowman

OCH LÄS HANS TAL - han kallar Bush en förrädare - han uppmanar till resning mot Bush och hans mördargäng!
www.rmbowman.com/ssn/rally031025.htm

Den här killen är ingen virrhjärna.
Han har varit med förut!!!
Det är dags för oss att förstå vad som pågår!

7:06 em  
Blogger Leif Erlingsson said...

Olydig: Jättebra att du tydligt belyser det faktum att tortyr och krigsbrottslighet inte på något sätt begränsar sig till "de onda" utan att själva kriget skapar grymhetsproducerande situationer.

Jag kommenterade faktiskt detta i en längre kommentar i min egen blogg som finns på http://blog.lege.net/?/52-Svart-aer-vitt.html#c794. Jag utgår där från
Dahr Jamails kommentarer om Robert J. Liftons studier om krigsbrott.

Som jag skriver, skulden för ondskan flyttas mer och mer till dem som orsakat framkomsten av de grymhetsproducerande situationerna. Inte minst flyttas den till dem som propagerat för krig, krigshetsarna. Vi är många som ser det mesta i svensk medieverklighet i det här ljuset, i dag.

Men läs hela min text på länken. Jag citerar även ur "Auschwitz och det moderna samhället" av Zygmunt Bauman. Det är klart intressant.

10:18 em  
Blogger Thomas said...

Ajdå! Jag inbillade mig att jag även tittat på dina senaste inlägg, men jag kom tydligen inte längre än till de om antalet döda i Irak. Både detta inlägg och artikeln i Guardian var nyheter för mig. Tack!

Det är ju en oerhört intressant 'tajming' eftersom del 2 av min tortyrtext tar upp koppling mellan tortyr och droger under 50-talet. Har man tittat på detta vidriga kapitel så ser man att det engelska 'underrättelsecentrat' Porton Down som sysslade med bl.a. biologisk krigföring hade en framträdande roll i det mesta av Dirty Work som paret US-UK utförde under den här tiden.

David Kelly, den engelske forskare och expert på Weapons of Mass Destruction som antogs - som i påstods - ha tagit sitt liv i samband med Irakkrigets början hade en hög position vid Porton Down.

Nåväl, jag skall inte publicera hela texten här :-)

11:21 fm  
Blogger Mr Brown said...

Tack för postningen och info!
Britterna är ju inte precis kända för att vara duvungar. Under Mau-mau upproret i Kenya i slutet på femtiotalet så dödades 11.000 kenyaner i en skoningslös jakt på rebeller som hade dödat ett trettiotal civila britter och ungefär 75 brittiska militärer. Man använde koncentrationsläger, tortyr och hela paketet: "Overwhelming force" som det brukar heta.

2:00 em  
Blogger olydig said...

Du har helt rätt. Britternas härjningar i Kenya är ytterligare något som har slängts ned i minneshålet.

Sven Lindqvist skrev en intressant essä i DN om detta där han drar paralleller till dagens "krig mot terrorismen". Väldigt läsvärt.

Nya rön om 50-talets terrorism
DN, 14 juni 2005

12:45 fm  
Blogger Mr Brown said...

Det var den artikeln som fick mig att få upp ögonen för omfattningen av mau-mau konflikten. Det behövs helt klart fler Sven Lindqvistar i svensk debatt.

1:07 fm  
Anonymous Anonym said...

Varför talas och skrivs det inte om Rebuilding America´s Defences?
Finns det något viktigare att diskuter om vi ska få fred, frid, frihet, rättvisa på vår himlajord?
Varför är det så tyst? Varför tiger vi? Läs om:
ZOG, 9/11 och media
mediekritik.lege.net/viewtopic.php?t=139

1:10 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja är det inte fantastiskt?

När skall marknadspravda våga släppa fram de hänsynslösa övergrepp terrorbombningar och våldtäkter västmakternas "frihetshjältar" ägnade sig åt under kriget? För att inte tala om hur historierevisionisterna lyckades få oss att tro att ett par hundra tusen anglo-amerikanska soldater "befriade" Europa, fast kriget redan var vunnet när rysslarna stod utanför Berlin till ett pris av 30 miljoner mördade kombatanter och civila?

Ryssarna räddade oss från fascismen den gången och västmakterna startade kalla kriget, man undrar hur det skall gå nu när Hitlers dröm om ett ledande enat Tyskland och dess riksbank i Festung €Uropa gått i uppfyllelse och land efter land uppslukas i denna anschlussens marknadsdiktatur..

10:12 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home