fredag, april 06, 2007

Bombhögerns verklighetsförankring, eller Goodbye Yellow Brick Road

Den amerikanska senatorn och presidentkandidaten John McCain intervjuades för ett tag sedan i amerikansk radio, där han ombads säga något positivt om vad amerikanska styrkor har lyckats åstadkomma i Irak. Hans svar, sett i ljuset av efterspelet, är närmast en klassiker:

There are neighborhoods in Baghdad where you and I could walk through those neighborhoods, today.


Lustigt nog så var McCain nyligen på besök i Bagdad:Han promenerade omkring på Ash-Sharqi marknaden, bevakad av inte mindre än ett hundratal amerikanska trupper, tre Black Hawk-helikoptrar och två Apache-attackhelikoptrar. Kalla mig galen, men Bagdads gator låter inte riktigt lika säkra som McCain ville göra gällande i sin tidigare intervju...

Mycket riktigt så har McCain blivit både hånad och ifrågasatt för sitt uttalande, inte minst av personer som har bott i Bagdad under en längre tid, till exempel CNN-journalisten Michael Ware som tycks ha svårt att hålla sig för skratt åt McCains påståenden.
Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

8 Comments:

Blogger Niklas Lindgren said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

6:36 em  
Blogger Niklas Lindgren said...

Well när Bush besökte göteborg inför mötet där så krävdes det hundratals svenska poliser med kravallutrustning för att säkerställa hans säkerhet och mötesfrihet....

6:37 em  
Blogger olydig said...

Well, hade inte de poliserna spärrat av Hvitfeldtska och pucklat på varenda slyngel i dess närhet så hade vi kanske inte behövt ha hundratals kravallutrustningsförsedda svenska poliser för att säkerställa hans säkerhet och mötesfrihet...

I och med avspärrningen, som lägligt nog genomfördes i samband med hans anländande till Götet, så förhindrade man också effektivt demonstranternas mötesfrihet, men det verkar inte så många bry sig om...

(Fast bäst gillar jag din freudianska felskrivning i din första kommentar, "hundratals svenska politiker med kravallutrustning" ;-) Jag ser GP framför mig i åtsmitande overall och störtkruka med plexiglas för ansiktet...)

9:04 em  
Blogger Niklas Lindgren said...

Jaha så de tillresta kriminella gängen med tillhörande skyssdutrustning och beväpning hade naturligtis inte gjort en fluga förnär om inte polisen försökt arrestera dem?

Sedan hindrades ingens mötesfrihet av avspärrningar i Göteborg. I en demokratiskt stat måste det nämligen sökas tillstånd för för tid och plats för demonstrationer. Om inte det förfarande existerar så kan alltide starkare och mer månghövdade grupper hindra andras mötesfrihet genom att kidnappa en plats.
Och det fanns säkerligen en och annan politiker i kravallutrutsningen GBG, jag tänker mest på en nämndeman i Stockholms domstol som attackerade polisen på stan för ett tag sedan..hon är säkerligen inte ensam om detta val av sport i sin yrkeskår.

12:41 fm  
Blogger olydig said...

Well, kravallerna startade inte förrän efter att snuten spärrade av Hvitfeldtska. Det är lite svårt att komma bort från det faktumet.

De "kriminella gängen med tillhörande skyssdutrustning" som du yrar om var Ya Basta, som är en fredlig organisation. Att de skulle vara "beväpnade" är inget annat än en mycket livlig fantasi från din sida.

Men det är imponerande hur en "liberal" kan tycka att massarresteringar och misshandel är förenligt med en demokratisk rättsstat. Vad var det du sade om kollektivism tidigare? Att någons mötesfrihet inte skulle ha kränkts av polisens ingripande är naturligtvis nonsens, eller var alla inne på skolan skyldiga?

I en demokratiskt stat måste det nämligen sökas tillstånd för för tid och plats för demonstrationer

Nej, i en demokratisk stat garanteras man mötesfrihet utan att behöva ansöka om tillstånd för tid och plats för demonstrationer. Ordningslagen, som reglerar mötesfriheten, är en lag som "liberaler", om de är ideologiskt konsekventa (gud förbjude!), torde vara tämligen kritiska till då den kan missbrukas av statsmakten för att motverka kritiska röster. Men det är knappast något som kan anklaga dagens "liberaler" för att vara det?

8:09 fm  
Blogger Niklas Lindgren said...

"Nej, i en demokratisk stat garanteras man mötesfrihet utan att behöva ansöka om tillstånd för tid och plats för demonstrationer. "

Vilket betyder att om jag sitter på en landsomfattande 100.000-hövdad rörelse av starka undommar så kan jag effektivt tysta mindre grupperingar, eller svagare gruppertingar (tex pensionärer) genom att dyka upp och dränka dessas demonstrationer med min skrikiga armé.
Är det verkligen mötesfrihet åt alla?

11:16 fm  
Blogger olydig said...

Är der verkligen demokrati och förenligt med liberal ideologi när polisen utför massarresteringar och förhindrar oskyldiga människors mötesfrihet, för att bara nämna en av friheterna?

2:58 em  
Blogger Mr Brown said...

Fantastisk intervju med CNN-reportern!

9:57 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home