torsdag, april 12, 2007

Bert hycklaren

Bert Karlsson debatterar med företrädare för The Pirate Bay och väljer att misstänkliggöra dem för att de mottagit finansiell hjälp i form av servrar och bandbredd från Carl Lundström, styrelseledamot för Rix|Port 80, som även skall ha sponsrat högerextremistiska grupperingar. Bert är väldigt upprörd över hur The Pirate Bay kan ha tagit emot hjälp från en högerextremist som Lundström.

Det hela blir ju en aning ironiskt då Bert Karlsson har varit företrädare för ett av de mest främlingsfientliga partierna i Sveriges Riksdag i modern tid. Att ha mage att sitta och högljutt anklaga andra för att dra nytta av högerextremismen är aningen magstarkt, då han gjorde sig en politisk karriär på att göra detsamma.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

11 Comments:

Anonymous Olaus Petri said...

Jag såg att du välkomnade mig hit hemma hos Ingerö, och eftersom du har skrivet att denna postning handlar om högerextremism tänkte jag att du i denna trådkankse kunde precisera vad som är specifikt höger med nationalsocialismens politik?

Hos Ingerö kunde du inte det, vilket jag tolkade som att du höll med mig. Stämmer det? Att du nu, efter min lektion, vet att nazismen är vänstextrem?

Om inte kanske du kunde ge några exempel där det där som är höger i nazismen? Gissar dock att du som förut inte kan räkna upp någon sådan punkt.

Kram

OP

7:02 em  
Anonymous Anonym said...

Nazisterna var värdekonservativa och därför per definition höger, oavsett hur de hanterade statsfinanserna inför och under kriget. Och jag skulle nog beskriva deras syn på undersåtarna som en sorts monolitisk monarki snarare än kollektivistisk. I vilket fall som helst så användes det till att styra folk till att göra som ledarskiktet ville. Den intentionen är varken utpräglat höger eller vänster.

Det förhållandevis nya påhittet att kalla nsdap för ett vänsterparti är politiskt motiverad historierevisionism, och sånt är alltid jävligt obehagligt.

9:34 em  
Anonymous Olaus Petri said...

Det enda som är revisonistiskt det är att kalla NSAP för högerextremt. Att använda monarkibegreppet är, precis som du skriver, värdelöst för att indikera höger eller vänster. Starka män vet inga politiska gränser. Ideologier gör däremot det.

Förövrigt vara Stalin också värdekonservativ i det att spelade frisk på storryska traditioner. Han betraktade också sina landsmän som undersåtar. Blir han höger han med? :-)

NSAP var vidare antikapitalistisk och antiliberalt. Höger det med? (och nu har jag inte ens skrivit ut akronymen, dvs nationalSOCIALISTISKA ARBETARpartiet)

Och hur skall vi förklara det faktum att det enda parti i Sverige under 30-talet som blev NATIONALSOCIALISTISKT var KOMMUNISTPARTIET under kommunisten Nils Flyghs ledning. För att han egentligen var högerman? :-) Nej, för att det ideologiska avståndet mellan internationell och nationell socialist var litet.

Så var det men min obehagliga historierevisionism. Det visade sig vara tvärt om; att högeretiketten var slarvigt ditklistrad.

Vad blev kvar av allt det obehagliga? Min gissning är Din självinsikt om att du hade fel.

mvh

OP

11:53 em  
Anonymous Anonym said...

Menar Olaus Petri med sina VERSALER att DEMOKRATISKA folkrepubliken Korea (Nordkorea) och Tyska DEMOKRATISKA republiken (Östtyskland) att de länderna är/var demokratier?

Dessutom kan väl knappast bröderna Furugård och Sven Olov Lindholm ha varit vänster? I så fall har högerns historierevision nått astronomiska höjder.

12:10 fm  
Anonymous Anonym said...

OP, en argumentationsteknik som går ut på att blunda och säga tvärtemot är för tröttsam att bemöta. När du har vuxit upp tillräckligt mycket för att tänka själv utifrån korrekta fakta istället för att idissla självbildsmysticism som en flashbackprogrammerad robot kan du komma ut och börja leka med folk igen. Adjö och god färd.

1:12 fm  
Anonymous Olayus Petri said...

Värst vad purkna ni blir gossar! :-)

Furugårdarna var inga goa värmlänningar precis, det kan jag hålla med om. Med det sagt kan kan vi konstatera att ALLA kan bli nazister.

Att det fanns många människor från borgerligheten som fick nazisympatier är inte konstigt alls. Nazismen sågs som ett starkt värn mot något som ansågs vara etter värre, kommunismen. (Att vara borgerlig hindrar inte att man kan bli vänster. Marx och Engels var exempelvis inte särskilt proletära i sin genuppsättning)

Anonym nr två som flöt bort med sin forsande "flod" av argument: Ordet DEMOKRATI i DDR och Nordkorea ligger helt i linje med den kommunistiska ideologins utfästelser. Inget knepigt där. Det är så demokrati (och dess förstadier) ser ut i starka vänstermäns huvuden. Chavez vet att berätta. :-)

Jag har vidare aldrig varit på Flashback. Är det kutym där, att som du, avgöra en tvistefråga genom att deklarare någon som "revisionist" utan att kunna belägga varför?

:-)

Varför inte bara svälja förtreten och öppna ögonen? Jag berättar inte sanningen för er enbart för att retas. Det är nämligen av stor vikt att vi sätter rätt politisk etikett på extrema politiska rörelser - så att vi kan identifiera dem.

Och varför är detta viktigt då? Jo, för att föremålet för klasskampen (utsugande överbyggnaden) och etnicitet KAN (versaler igen) flyta samman. En etniskt urskiljbar grupp kan bli synonymt med det hemska som skall bort. Oftast brukar detta vara judar. Men eftersom antisemitismen är identifierad som en komponent i "högerspöket", ser "vi" inte när kampretoriken får otäck slagsida.

Därmed inte sagt att vänster är synonymt med antisemitism, bara att "slagord" och "tydliga fiender" modell akronymvästerns, alltid riskerar att landa fel.

Mussolini är ett övertydligt exempel. Han var benhård socialist med stark dragning åt syndikalismen.

mvh

OP

8:06 fm  
Anonymous Anonym said...

Så här socialistisk är Hitler.

Demokratin har lagt världen i ruiner och nu vill ni utsträcka den till den ekonomiska sfären. Det skulle vara slutet på den tyska hushållningen. Kapitalisterna har arbetat sig upp genom sin duglighet och de har rätt att leda, därför att de har särat sig från mängden och enbart det bevisar, att de är av högre ras. Nu vill ni, att ett odugligt regeringsråd eller arbetarråd, som inte begriper någonting, ska ha sitt ord med i laget. Ingen som leder industriföretag skulle tolerera det." (citat från Alan Bullock: "Hitler - en studie i tyranni"<http://sv.wikipedia.org/wiki/Nazism

Det nationalsocialistiska partiet växte från 2,5 procent av rösterna 1928 till 43,9 procent 1933 och Hitler utsågs till rikskansler. Den 23 mars röstade den tyska riksdagen igenom en lag som gav den nationalsocialistiska regeringen hela den lagstiftande makten. Röstsiffrorna var 441 mot 94. Samtliga borgerliga partier, inklusive liberalerna röstade för. De 94 var alla socialdemokrater."


Nazism är nazism.Inget annat.

11:03 fm  
Anonymous Olaus Petri said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

7:54 em  
Blogger olydig said...

Metakommentar.

9:39 em  
Anonymous Olaus Petri said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:28 fm  
Blogger olydig said...

Återigen, metakommentar.

12:51 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home