söndag, oktober 22, 2006

Stackars Fredrik!


Fredrik Reinfeldt satt i morse med sina hundögon i TV4:as Nyhetsmorgon och beklagade sig över medias granskning ("drevet") av hans regering, som hittills har lett till att två av hans brottsliga ministrar fick avgå efter lite mer än en vecka efter tillträdet.

Expressen skriver om hans framträdande:

Svarta barnflickor, skatteaffärer och obetalda tv-avgifter - det fällde två ministrar på tio dagar. Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt var skandalerna överdrivna. Istället skyller han avgångarna på medierna.

[...]

Det är först och främst journalisternas metoder som statsministern riktar kritik mot.

[...]


Fredrik Reinfeldt ser det allvarliga i mediernas frågor men tycker att Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilós skandaler överdrevs av medierna.
- Jag har respekt för det allvarliga i anklagelserna, men samtidigt är det en våldsam överdrift, säger Reinfeldt.


Visst är det hjärtskärande? Ända sedan det började gå knackigt för "alliansen", och mediernas rosaskimrande dimma som omgav badtunnebadarna från Bankeryd började skingras och äntligen ersattes av en granskning, då kommer från borgerlighetens håll högljudda rop om sakfrågor. Vi måste diskutera sakfrågor och inte enskilda politikers förhavanden som är deras privatsak! "Drevet" tar bort fokus från vad som verkligen är viktigt, nämligen sakfrågorna!

Jag hade varit villig att hålla med om det inte hade varit så att det är just samma borgerlighet som i åratal aktivt har undvikit att diskutera sakfrågor.

Jag vill minnas att det blev ett väldans liv för ett litet tag sedan då en partiledare ville kalla sig "kommunist" (hemska tanke!). I drevet mot Ohly kan jag inte minnas (rätta mig gärna om jag har fel) att någon från det borgerliga hållet krävde att "drevet" skulle upphöra så att vi återigen kunde diskutera sakfrågor. Tvärtom vill jag minnas en debatt riksdagen mellan Ohly och just Reinfeldt, där mannen med hundögon avfärdade Ohlys ståndpunkt med att han var kommunist och därmed inte värd att ta på allvar. Då var det inte så intressant med sakfrågor för borgerligheten.

Listan kan naturligvit göras längre - köp av bostadsrätt, barn som går i friskola, kontokortsaffärer (vem minns idag Bildts etikminister Reidunn Laurén?), med vem Lars Danielsson egentligen idkade sexuellt umgänge på annandag jul - men jag tror att poängen går fram rätt tydligt. Borgarna hade inga som helst problem med "drevet" (jag minns en rätt självgod Carl Bildt vid tiden för Mona Sahlins kontokortsaffär) förrän de själva blev utsatta för det.

Dessutom är det anmärkningsvärt att han förringar sina ministrars brottsliga handlingar och skyller på mediernas granskning av dem. Återigen kan det vara värt att påminna om vad Reinfeldt skrev i sin debattartikel i Göteborgs Posten den 28 december 2004:

Med denna girighet hotas de värderingar och den moral som bär upp ett fungerande samhälle; att man ska arbeta och göra rätt för sig, att man ska ta ansvar för sina handlingar och hjälpa dem som har det svårt. Fusk, fiffel och likgiltighet kommer i dess ställe. Vi kan i dag se hur ett nytt samhälle avtecknar sig, där det inte längre är fel att sätta sig upp mot lagar och regler eller att skapa sig sina egna normsystem.

För den här typen av grupperingar är det egna uppsatta regler som gäller, inte demokratiska värderingar eller de lagar vi gemensamt satt upp. Deras uppmuntran till fusk och vandalisering vittnar om en samhällssyn där det bara är den som hänsynslöst tar för sig som ska få sin vilja igenom. Priset får alla hederliga och hårt arbetande människor betala.

Reinfeldt trovärdighet är inte direkt på topp när hans handlingar och uttalanden som statsminister inte stämmer överens med hans tidigare tal om fusk, brottslighet, brist på moral och en syn på civil olydnad som odemokratiskt.

Sluta skyll ifrån dig, Fredrik! Det är bara pinsamt. Det är dina ministrars, och ingen annans fel, att de medvetet har begått brott och fuskat.


Läs också Lasses blogg

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

10 Comments:

Anonymous Elene said...

Dom är hycklare och lögnare borgarna. Synd att alla som röstade på deras Allians för de rika inte fattat det.

De ändrar sina principer för att de ska gynna dom själva.

Jag hatar borgarna, de bryter mot lagen och utnyttjar folk för att själva tjäna pengar.

De har ingen moral.

6:53 em  
Anonymous Anonym said...

Borgarna har visst moral, de har till och med två stycken!

8:10 em  
Blogger Hallå! said...

elene skrev: "Jag hatar borgarna, de bryter mot lagen och utnyttjar folk för att själva tjäna pengar.
De har ingen moral."

För det första tycker jag det låter hemskt att säga att man hatar människor med en annan politisk åskådning.
För det andra tror jag att vi kan konstatera att moralen verkar vara lika låg i alla politiska läger.
Bodströms svartarbetare var väl inte bättre än borgarnas?

Jag tror att folk i gemen tänker på "number one" i första hand och att många skulle ta chansen att undgå skatt eller fuska till sig förmåner/bidrag om de kunde göra det utan risk för upptäckt. När över 60 procent går till skatt, då tror jag att solidaritetskänslan och skattemoralen luckras upp.

Jag har själv varken anlitat svart arbetskraft eller fuskat med skatt eller tv-licens. Men jag kan inte med hundraprocentig säkerhet säga att jag inte skulle ha gjort det om jag haft chansen.

Det som förundrar mig mest i alla dessa domedagsprofetior om hur det blir med alliansen vid makten är att folk på vänsterkanten på allvar tycks tro att borgarna medvetet lurade väljarna. Man tycks tro att avsikten egentligen var att ta makten och föra över så mycket som möjligt av landets tillgångar till "de rika".

Vad tror ni att de ska göra sen? Ta bytet och fly landet efter de fyra åren?

12:55 fm  
Anonymous Anders said...

"Man tycks tro att avsikten egentligen var att ta makten och föra över så mycket som möjligt av landets tillgångar till "de rika"."

Pretty much, vad annars tror du borgelig politik går ut på?

9:45 fm  
Anonymous Anonym said...

Man tycks tro att avsikten egentligen var att ta makten och föra över så mycket som möjligt av landets tillgångar till "de rika".

Ja. Och det är ju precis vad vi ser nu. Varför hatar högern låginkomsttagare, arbetslösa och sjukskrivna?

10:09 fm  
Blogger Hallå! said...

Om ni nu tror att alliansen bara vill sko de rika. Då återstår min fråga: "Vad tror ni att de ska göra sen? Ta bytet och fly landet?"

Hur tror ni att de har planerat bortom den här mandatperioden? Jag anser nog att man bör utgå ifrån att varje sittande regering (som valts i demokratiska val och som är beroende av väljarnas stöd för att sitta ytterligare mandatperioder) faktiskt strävar efter att få förlängt förtroende av en majoritet av befolkningen.
En regering må fatta idiotiska beslut, men de kan inte medvetet gynna en liten elit på bekostnad av majoriteten utan att det straffar sig.
Att se medveten ondska bakom alliansens politik börjar faktiskt närma sig det ockulta.

12:28 em  
Anonymous Anders said...

Du är ju virrig till tusen, självklart vill borgarna bli omvalda 2010, men varför i hela friden skulle det vara en garant för att de för en politik som inte för över makt och resurser till överklassen? Ta exemplet Bush, alla utom extremhögern måste väl se att han för en politik som är usel för nästan hela amerikanska folket och i princip hela resten av världen. Ändå blev han omvald, varför då?

Kul att du drar upp den gamla högerklyschan om att vänstern tror att borgare är "onda" också. Förutom att det antagligen är lätt att utveckla skitstöveltendenser för att inte må dåligt som kapitalist så skulle jag tro att Reinfeldt och gänget är precis lika snälla och dumma mot sina barn och hundvalpar som resten av befolkningen. Ditt problem ligger i att du inte ser klasskonflikten, en politik som företräder överklassens intressen måste per definition göra saker som av arbetarklassen ses som "onda" och tvärtom. Det handlar inte om karaktärsdrag, utan om att mina och Maria Borelius ekonomiska intressen helt enkelt är oförenliga.

6:04 em  
Blogger Hallå! said...

Anders skrev: "Ta exemplet Bush, alla utom extremhögern måste väl se att han för en politik som är usel för nästan hela amerikanska folket och i princip hela resten av världen. Ändå blev han omvald, varför då?"

Ja, varför tror du att han blev omvald? Är människor i gemen helt enkelt för dumma? Blev de lurade av media? Köpta av kapitalet?
Fungerar kanske inte demokratin i USA? Kanske inte i Sverige heller eftersom folk valde "fel".
Jag är ganska förvissad om att om folk inte upplever att alliansen "levererar" då åker de ut och sen lär det dröja innan de får en ny chans.
Det var ingen gammal högerklyscha jag drog upp. Jag reagerade på Elenes kommentar om att hon "hatar borgarna".

1:19 fm  
Blogger Jorden & Arbetaren said...

Ska man diskvalificeras från att sitta i regering om man följer borgerlig moral och etik?
Det är trots allt vad det egentligen handlar om.
Det sitter i de politiskt teoretiska borgerliga generna att stjäla och röva från arbetarklassen. Lika naturligt kommer förstås rasismen och vurmandet för nykolonialpolitik.
Tycker tvärtom att Reinfelt bör erbjuda statsminister sätet, till Chilo, och finansminister sätet till Borelius.
Bildt är förstås utmärkt i rollen som borgerlig utrikesminister. Han har tjänat bra med pengar på Lundin Oils folkmord, dessutom är han moraliskt medansvarig för mordet på drygt 1,2 miljoner araber under 90 talet. Kan någon komma på bättre representanter för borgerlig politik? (Musse och Adde är ju döda...)

1:20 fm  
Anonymous Mika said...

Det borde stå klart för var och en med sunt förnuft att ett parti eller en "allians" för en minoritet allt mer depraverade samhällsparasiter inte har något med "moral" att göra.

Socialdemokraterna gjorde som "new labor" grovjobbet och tog på sig skiten. Man tog sverige in i bankirunionen, Återinförde rövaroligarkin och etablerade nyliberalismen i Sverige, Det hade aldrig borgarna vågat göra och därför kunde de utan något större gnäll tryggt ligga i opposition hela den "svåra tiden" av stålbad privatiseringar och massavskedanden.

Nu handlar det snarare om att fördela bytet och då träder fascisterna fram med locktoner om jobb, Allt för svåra att motstå i massarbetslöshetens Sverige...

12:55 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home