lördag, januari 07, 2006

Lenin thriller

Jag har med spänning följt utvecklingen av historien kring ett citat som påstås komma från Lenin:

"I vår kamp för makten får vi inte hejdas av några principer. Vi bör vara beredda till vilka trick, olagliga metoder och lögner som helst... Om vi för kommunismens skull är tvungna att utrota nio tiondelar av befolkningen, får vi inte vika tillbaka för detta offer."


Som Bulten i Bo har visat, så finns citatet bland annat med i förordet till en skrift utgiven av Timbro, i en motion från moderaterna i Järfälla, i en riksdagsmotion från moderaten Sten Anderson (senare Sverigedemokrat), samt en motion från moderaterna till Örebro kommunfullmäktige.

Bulten skrev följaktligen till de som använt sig av det påstådda Lenincitatet, som de flesta drabbades av kollektiv minnesförlust, förutom moderaternas pressekreterare Andreas Krohn som blev förbannad över att någon har mage att ifråga sätta citatets äkthet. Högerförlaget Contra valde dock att rakryggat försvara citatet genom att ange sin källa, samt tillhanda hålla inscannade sidor från vad påstår är urpsrungskällan.

Men det här var inte slutet på historien. Bloggen Vetenskap och Socialism har gjort ett enastående källarbete och visat att den inscannade sidan troligen är ett falsifikat. Missa inte den 23 sidor långa imponerande rapporten som författats av personen bakom Vetenskap och Socialism!

Det skulle vara intressant att höra Timbros förklaring till hur citatet har lyckats smyga sin in i förordet till deras publikationer. Tillämpar varken Timbro eller moderaterna källkritik?
.


Andra bloggar om: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home