söndag, januari 01, 2006

Planerar USA att anfalla Iran?

Der Spiegel har en intressant artikel om hur USA påstås planera ett anfall mot Iran, något de ska ha gjort i ett par års tid. Det är inte första gången det diskuteras; liknande artiklar har publicerats även i The New Yorker, The Nation och GQ, för att bara ta ett par exempel.

Iran ska anfallas på grund av att de påstås utgöra ett omedelbart hot i och med sina (påstådda) ambotioner att skaffa sig kärnvapen. Det låter som ett eko av anklagelserna som riktades mot grannlandet Irak för tre år sedan.

Vad är det som är så oroande med anklagelserna mot Iran? För det första så rapporterade en kommission att underrättelserna är så undermåliga att de inte går att dra några slutsatser utifrån dem, vilket New York Times skrev om. SVD skrev:

Men uppgifterna om Iran beskrivs av folk med insyn i granskningsgruppens arbete som särskilt bekymmersamma, rentav skandalösa.

Seymour Hershs artikel i The New Yorker berättar hur amerikanska specialstyrkor redan befinner sig inne i Iran. Bushadministrationen gör givetvis sitt bästa för att neka till anklagelserna.

En amerikansk blog har gjort ett utomordentligt källarbete, då de undersökt publicerade bilder av påstådda kärnvapenanläggningar i amerikanska medier. Det visade sig att CNN använde samma bild i två separata artiklar om Irans och Nordkoreas påstådda kärnvapenprogram. Efter att bloggen uppmärksammades så ändrade CNN bilden med ett korrektionsmeddelande utan förklaring.

Men historien slutar inte där. Efter ytterligare grävande av bloggarna så upptäcker de att bilden, som tydligen föreställer den iranska Natanzanläggningen, publicerats ett år tidigare av Radio Free Europe/Radio Liberty i en artikel om Nordkoreas påstådda kärnvapenprogram. RFE/RL är som bekant en amerikansk nyhetsorganisation, som finansieras av den amerikanska staten. Något förbryllande så är filnamnet till bilden i RFE/RL's artikel "Iraq-nuclear.jpg".

Har bilden publicerats i andra sammanhang, exempelvis då det handlat om Iraks påstådda kärnvapenprogram? Jajamensan, flera gånger dessutom. I en artikel så publicerades bilden med bildtexten: "Convincing Enough?".

En och samma bild har alltså fått representera kärnvapenanläggningar i tre skilda länder. Bilden har publicerats av en nyhetsbyrå som finansieras av amerikanska staten, och har spridits vidare till andra medier. Efter att detta uppmärksammats har bilden tagits bort från nyhetsbyrån och slängts ned i minneshålet.

Tänker man återigen dra ut i krig baserat på felaktig information? Hjulen tycks ha satt i rullning och propagandakriget är i full gång, vilket Medialens skriver om.


PS. Läs även Jinge och Trancecom
.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 Comments:

Anonymous petter said...

Recycling :)

2:43 em  
Blogger olydig said...

Tänkte inte på det. Det var ju bra att de är miljömedvetna i alla fall...

2:49 em  
Anonymous Anonym said...

En sak kan man vara säker på, om USA och Israel bestämmer sig för att ta ifrån Iran dess farliga leksaker, då kommer man att se till att begränsa Irans möjligheter att slå tillbaka. Förmodligen kommer spännande utvecklingar i tekniken och nya underättelse- och IT-baserade taktiska finesser att visas upp för första gången. Vi kommer kunna luta oss tillbaka i tevesoffan med popcorn och njuta av mullornas impotenta, petulanta ilska.

4:22 em  
Anonymous Nomad said...

Anfall? Javisst. Vapenkåtare krigshundar än amrisar o israeler är svårfunna. Iranier har nog Saddam o USA:s senaste rövartåg i gott minne. Vad göra emot Israels illegala (estim. 200) kärnvapen? Skaffa egna såklart ! Galna Judar eller galna Mullor..vad är skillnaden? Obegripligt att inte Israel utsätts för sanktioner á la Irak .Att den Fasciststaten får hållas är vad som driver andra länder i regionen att skaffa nukleär kapacitet. Skandal!!

8:15 fm  
Blogger trillerpiller said...

Själv har jag blivit övertygad om att anfallet är planerat sedan länge och att det inte har något alls med kärnvapen att göra, förrutom att USA planerar att använda kärnvapen vid attacken förstås. Hela historien är ruskig och ju mer man sätter sig in i den ju ruskigare blir den. En teori är att det kommer att ske i slutet av mars och motiveras med en "terroristattack" liknande 9/11

10:11 em  
Blogger olydig said...

trillerpiller: Med tanke på utvecklingen den senaste tiden så är det mycket som talar för att du har rätt. Personligen skulle jag inte bli förvånad om det sker en terrorattack snart som kopplas till Iran.

10:31 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home