tisdag, januari 03, 2006

Demokratiska bomber

The Sunday Times skrev i helgen en artikel om hur antalet flyganfall har ökat i Irak de senaste månaderna; från i genomsnitt 25 stycken per månad i augusti, till 120 i November och 150 i December:

The shift to air power is part of that policy. Determined to reduce “collateral damage”, the American military is relying on laser or satellite-guided bombs that can strike rooms or buildings without killing large numbers of civilians.

Än så länge har taktiken att reducera "collateral damage" funkat sådär. Senast igår så dödades en familj på 12 personer i ett amerikanskt flyganfall mot misstänkta "terrorister":

The Post special correspondent watched as crews removed the bloody body of an older woman, her head covered in a black scarf, and two younger women in nightclothes with their heads uncovered for sleep.

Rescuers brought out the bodies of three boys on their thin mattresses. They were wrapped in the blankets in which search teams said the boys had been sleeping when the explosives hit. The boys appeared younger than 10.

Jag har skrivit tidigare om den amerikanska militärmaktens vansinniga flygangrepp mot "terrorister", som effektivt har tagit livet av såväl brudpar som barn. Härligt att se demokrati in action!

Det börjar bli lite väl många "misstag" nu.
.



Andra bloggar om: , , , ,

13 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nu är du lite väl olydig. Det är inte meningen att man ska rapportera om alla dem som dödas av amerikaner, på ena eller andra sättet. Här ska bara rapporteras om de irakier som dödas av bomber från andra irakier.
Såg du inte det i Rapports årskrönika ikväll?

12:35 fm  
Blogger apa666 said...

Varje bomb som hamnar fel är naturligtvis ett misslyckande, men om man gör flera hundra anfall per månad får man väl rimligen räkna med att det blir fel ibland? Absolut perfektion existerar nog tyvärr inte i verkligheten, inte ens med moderna vapen.

12:57 fm  
Anonymous Anonym said...

men om man gör flera hundra anfall per månad får man väl rimligen räkna med att det blir fel ibland

Det är ju rätt enkelt att sitta på några hundra mils avstånd och tala om att man får räkna med lite svinn.

2:09 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, givetvis är det irakiernas fel att deras barn blir dödade i flyganfall. Det vet väl alla att man inte kan lita på irakier?

Ka Kui visar återigen vilken idiot han är. Att han skulle utkräva ansvar från USA då de gång på gång dödar oskyldiga barn är otänkbart för den blodtörstiga bombhögern. Vilka terrorister befann sig i huset som träffades i flyganfallet?

2:32 em  
Anonymous Anonym said...

Är det mer hederligt att släppa bomber från ett par tusen meters höjd? Vad är egentligen fegast?

3:31 em  
Anonymous Anonym said...

"Men anonymous fördömer bara USA som tagit på sig det ytterst svåra och otacksamma arbetet att försöka skapa stabilitet i det svåra läget."

Men det är ju för fan USA som har skapat instabiliteten!

Hur kan du med säkerhet säga att USA inte dödar civila människor avsiktligt?

3:32 em  
Blogger apa666 said...

Marcus: Bra poäng, men jag tror inte man kan jämföra siffror från civila funktioner i en demokrati rakt av med siffror från vad som av och till är en krigszon. Och exakt hur stor felprocent bomberna har vet vi ju inte då olydigs inlägg kritiserade den utan att presentera hur många som faktiskt träffar sitt mål.

Därmed inte sagt att det är fel att ifrågasätta och kritisera USA:s metoder. Men då måste man ha fakta att luta sig mot.

8:36 em  
Blogger olydig said...

"Och exakt hur stor felprocent bomberna har vet vi ju inte då olydigs inlägg kritiserade den utan att presentera hur många som faktiskt träffar sitt mål."

Låt mig säga så här: Hur många civila dödsfall är acceptabla? Faktum är att hundratals civila har dödats av den amerikanska militärmakten, vad vi känner till. Siffran är troligtvis ännu högre med tanke på belägringarna av Fallujah och Basra.

Hur många civila offer är acceptabla i korståget för "demokrati"?

8:47 em  
Blogger apa666 said...

olydig: Huruvida dödsoffer är acceptabelt kan som jag ser det inte få bestämmas av antalet som offras. Det som spelar roll är omständigheterna kring varje dödsfall. De kan, om vi nu diskuterar oskyldiga som av en eller annan anledning faller för amerikanska vapen teoretiskt vara som följer:

USA bombar avsiktligen oskyldiga: icke acceptabelt.

USA bombar terrorister men siktar slarvigt och dödar oskyldiga: icke acceptabelt.

USA bombar terrorister och siktar efter bästa omdöme men råkar ändå, pga omständigheter utom deras kontroll döda oskyldiga: acceptabelt.

Detta kan såklart appliceras även på andra stridsformer än flygbomber.

Och för att ge lite perspektiv: I Sverige accepterar vi årligen flera hundra dödsoffer för att vi skall kunna åtnjuta friheten med vägtrafik.

9:18 em  
Blogger apa666 said...

Marcus: Menar du att ingenting är värt dödsoffer? Vad vill du ha bättre argument för? Störtandet av Saddam Hussein? Bekämpandet av de som igår mördade 40 personer på en begravning?

10:29 em  
Anonymous Anonym said...

Era fittor!
Det är inget korståg för nån kukdemokrati.
Det är en stor affärsverksamhet för
den svarta oljan.
GLÖM ALDRIG DET!!!

7:31 em  
Blogger olydig said...

Anonymous 7:31

Du är abuseanmäld.

9:05 em  
Anonymous Anonym said...

Det handlar väl inte om hur effektiva USA:s bomber är. Det handlar om det faktum att USA överhuvudtaget bombar i Irak. Med vilken rätt? Pengarnas rätt! Maktens rätt, men absolut mot folkrätten! Det hela är inget demokratiskt projekt, utan ett sätt att säkra USA:s ekonomiska intressen och hegemoni i Mellanöstern!

12:19 fm  

Skicka en kommentar

<< Home