lördag, januari 07, 2006

Borgerlig analys

Kan inte låta bli att skratta åt SVD's rubrik till en artikel om Vänsterpartiets partikongress:

"Var tionde stödjer inte Ohly"

Samma budskap förmedlar Expressen i sin artikel, där de skriver att "mer än vart tionde ombud ville på fredagen byta ut honom som partiledare". Är det ett borgerligt sätt för att skriva att nio av tio stödjer Ohly? Borde inte det vara en större nyhet att nittio procent faktiskt stödjer honom, särskilt med tanke på den massiva mediekampanjen som förts mot Vänsterpartiet det senaste året?

Expressen fortsätter sin djupgående analys med att politiske reportern Niklas Svensson "är på plats och bloggar om det hetaste och senaste." Några exempel på analysen är:

  • Nej, SVT-stjärnan KG Bergström åt inte på Mc Donalds i dag. Han hävdar nu att han bara hämtade sin lunch där - och sedan åt i Svenska mässans lokaler. Rätt ska vara rätt.
  • Tidigare partiledaren CH Hermansson kom just in i salen - på kryckor. Hermansson har svårt att gå och köar sen länge för en höftledsoperation.
  • Jenny Lindahl Perssons vita stövlar är snygga. Och de blodröda naglarna coola. Nya informationschefen sitter just nu två meter från er bloggare.
  • En fråga bara: hur lyckades göteborgarna få upp en miljon glödlampor i ett träd på Liseberg?

Stoppa pressarna för fan! Om vi har riktig tur imorgon så kanske vi får reda på om det var en Big Mac eller Quarter Pounder som KG tryckte i sig. I Svenska mässans lokaler. Jag håller andan av spänning.
.


Andra bloggar om: , , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

I vilket annat politiskt parti i Sverige skulle mer än 10 % av ombuden rösta mot sin partiledare? Det är faktiskt nyhetsvärde i det, oaktat eventuella borgerliga värderingar.

9:57 fm  
Blogger olydig said...

Nyhetsvärdet skulle i så fall kanske vara att det finns en demokratisk process inom Vänsterpartiet, där kongressen inte är en välregisserad fasad där man badar i badtunnor för att visa "enighet". Utan att det finns utrymme för diskussion och skilda åsikter.

Sedan finns det naturligtvis gränser för avvikande åsikter. Skulle jag gå med i moderaterna och genom massmedia kräva att partiet begär utträde ur EU, avskaffar kapitalismen och antar Mao's lilla röda som partiprogram, så skulle det nog inte dröja särskilt länge innan de bad mig att lämna partiet de också.

Ett politiskt parti är trots allt ett paket av åsikter, och om man beter sig som en sur unge i sandlådan när man inte får igenom alla sina förslag, utan springer till pressen för att gråta ut, då får man nog bestämma sig till slut för om man ska ställa upp på partiets hållning som bestämts demokratiskt, eller om man ska lämna partiet för att starta ett eget.

12:16 em  
Blogger Anders Dahlberg said...

Nyhetsvärdet är väll att var tionde ombud stödjer inte Ohly när han är enda kandidaten.

Och det där med att springa till media sa en vänsterpartist i Svt24 att det är bara för att vänsterpartiet är mer öppet och diskuterar i mer i media än i korridorerna.

10:24 fm  
Blogger olydig said...

.Man måste ju också se till anledningen att Ohly är den enda kandidaten.

Lönnroth drog tillbaka sin kandidatur ett par timmar innan omröstning (om jag inte minns fel) då det var fullkomligt uppenbart att han skulle åka på storstryk. För om en kandidat vinner mot en annan med röstsiffrorna 90-10 så kan vi väl enas om att det är med en förkrossande majoritet, även om incumbency har sina fördelar? Alltså drar man tillbaka kandidaturen så att det bara finns en kandidat kvar, men väljer att ändå inte lägga sin röst på honom, och då får man resultatet "var tionde ombud stödjer inte Ohly när han är enda kandidaten", en propagandaframgång för "förnyarna". Jag hade varit mer orolig om han hade fått 100 procent av alla röster.

2:28 em  

Skicka en kommentar

<< Home