onsdag, augusti 31, 2005

Imperiet slår till igen

Igår anföll amerikanskt flyg ett bostadsområde i västra Irak, vilket ledde till 56 civila människors död, enligt DN. Media ifrågasätter som vanligt inte den officiella förklaringen från amerikansk militär:

Den amerikanska militären hade tidigare uppgett att en al-Qaida-aktivist vid namn Abu Islam och flera andra personer knutna till terrornätverket hade dödats vid flygräder mot staden Karabila, som ligger nära al-Qaim.

Amerikansk media rapporterade på ett liknande sätt:

Air strikes have flattened insurgent safe houses used by militants linked to al Qaeda in western Iraq, the U.S. Marines told CNN Tuesday.

Det kusliga med "förklaringen" är att den låter skrämmande lik tidigare händelser då amerikansk militär försökt bygga demokrati medelst bomber.

7 december 2003 kunde man läsa i DN:

Nio barn och en vuxen dödades när amerikanskt flyg anföll en "känd terrorist" i ett hus i södra Afghanistan i helgen.

Tre dagar senare, så dödades ytterligare sex barn "av misstag" (vilket DN omedelbart poängterade, och till och med satte som rubrik) under en flygräd mot staden Ghazni i Afghanistan. Förklaringen?

Amerikanska soldater skulle slå till mot en
misstänkt terrorist med kopplingar till al-Qaida och den avsatta talibanregimen.

19 maj 2004 anföll de modiga amerikanska styrkorna ett bröllop i den irakiska byn Makr al-Dib nära staden al-Qaim, några mil från syriska gränsen. 41 civila dödades enligt DN. Förklaringen?

USA hävdade dock att de dödade var misstänkta
utländska krigare.

Bröllop tycks vara en speciellt allvarlig säkerhetsrisk enligt amerikansk militär, eftersom det inte var första eller sista gången de angrep ett bröllop med bombflyg. DN skriver:

I juni 2002 dödades 48 civila när amerikanskt flyg bombade en bröllopsfest i Afghanistan. Piloterna trodde att bröllopsgästernas skottlossning i luften - ett vanligt sätt att fira en högtidlig händelse - var riktad mot de amerikanska planen. En USArapport hävdade att den attacken var rättfärdig eftersom planen hade beskjutits.

Oktober 2004 anföll de amerikanska styrkorna ytterligare ett bröllop, den här gången i Falluja. DN skriver att minst tolv människor dog, och bruden skadades. Förklaringen?

Trovärdiga underrättelser bekräftade att ledande i Zarqawis nätverk möttes i gömstället vid tidpunkten för anfallet, hette det i ett amerikanskt uttalande. [...] "Det här anfallet har bidragit att till att minska förmågan hos Zarqawis nätverk och höja trygghet och säkerhet över hela Irak", sade den amerikanska militären i ett uttalande.

9 januari 2005 rapporterar DN att uppemot 14 oskyldiga människor dödades när "den amerikanska militären bombade fel hus söder om Mosul i Irak natten mot lördagen". Förklaringen?

En tjänsteman vid ett amerikansk-irakiskt säkerhetscenter för Salahuddinprovinsen sade att attacken var riktad mot ett misstänkt tillhåll för motståndsmän.

4 juli 2005 dödades 17 civila i ett flyganfall i den Afghanistan. Förklaringen?

På måndagen beklagade militärledningen att oskyldiga civila fått sätta livet till, men man insisterade på att byggnaden som träffats användes av terrorister.

Medierna sväljer den amerikanska militärens version med hull och hår. Säger en amerikansk militärtalesman att det var "terrorister" eller "al-Qaida" som anfölls, så är det den versionen som gäller. Orden "terrorist" och "al-Qaida" ger militären ett carte blanche att göra som de behagar. Om det senare visar sig inte stämma, så är medier snabba med att kalla händelsen för ett "misstag".


Hur länge ska media fortsätta kalla USA's urskillningslösa mördande av civila för "misstag"?


Källor:

Minst 56 dödade i flygräder i Irak, DN, 30 augusti 2005
US Air Strikes Kill Seven Insurgents, CNN, 30augusti 2005
Nio barn dog i USA-anfall i Afghanistan, DN, 7 december 2003
Fler afghanska barn dödade av misstag, DN, 10 december 2003
USA bombade irakiskt bröllop, DN, 20 maj 2004
Amerikansk militär bombade fel mål, DN, 9 januari 2005PS. Läs Yabosid och Esbati som har bra inlägg om bombanfallet.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bra artikel!

10:55 fm  
Blogger pelpet said...

Vad vill du säga egentligen?

Jag kan gå med på att USA ofta inte är särskilt försiktiga med att inte döda civilbefolkningen, även om dödstalen för civila är avsevärt mycket lägre än de brukar vara i krig.

Menar du att USA mördar civila för att hålla befolkningen på mattan?

Isåfall får du komma med något bättre än exempel på slarv, hänsynslöshet eller misstag, och besvara frågan varför antalet civila döda i dessa konflikter är så mycket lägre än i andra konflikter.

12:47 fm  
Blogger olydig said...

"Isåfall får du komma med något bättre än exempel på slarv, hänsynslöshet eller misstag"

Förstår du nu vad jag menar med med den sista meningen i mitt inlägg? Det var det språket som "förklarade" förra irakkrigets mest hemska händelse, bombningen av Al-Amiriya, vilket Columbia Journalism Review och CounterPunch skriver om:


http://archives.cjr.org/year/91/3/debrief-dead.asp

http://www.counterpunch.org/baroud03292003.html


Hur länge ska världen friskriva USA från ansvar, genom att kalla dess gärningar för slarv, hänsynslöshet eller misstag? Med tanke på det höga antal civila som har fått sätta livet till måste antagligen den amerikanska militären bestå av ett gäng Kling och Klang...

10:20 fm  
Anonymous Ian said...

"Med tanke på det höga antal civila som har fått sätta livet till måste antagligen den amerikanska militären bestå av ett gäng Kling och Klang..."

Med tanke på konflikten storlek, fiendens tendens att uppträda som civila fram tills sista stund och sedan slinka undan i folkmassorna så tycker jag att det är förvånansvärt lite civila dödsoffer.

Ifall kriget fördes ute i öknen mellan reguljära trupper så hade jag kunnat hålla med om din kritik. Det finns ett intresse bland de fanatiska islamisterna som inte vill ha varken USA eller fria val i landet att hålla dödsoffrena uppe eftersom att de vet att vänstern runt om i världen kommer att skylla USA för det eftersom att de skyller USA för ALLT från 9-11 till att Bambis mamma blev skjuten.

1:02 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home