tisdag, november 01, 2005

Ulf Nilson yrar vidare

Expressens gamle främlingsfientlige kolumnist, Ulf Nilson, skriver idag en krönika om brottslighet (som vanligt). Han passar på att avrunda krönikan med:

Naturligtvis är det särskilt allvarligt att problemet brottslighet har stark anknytning till invandring. Oproportionerligt många gangsters är ryssar, litauer, chilenare, ex-jugoslaver, det märks, inte minst i fängelsestatistiken. Problemet är livsfarligt, men var säker på att det kommer att sopas under mattan, åtminstone tills tv gått hem på kvällen. Invandrarfrågan är tabu; locket på.

Som vanligt påstår han sig bara säga det som ingen annan vågar, att invandring är farligt eftersom det leder till brottslighet, ett argument som känns igen från högerextrema rörelser som Nationaldemokraterna.

Undrar när Nilson ska ta upp den grupp som verkligen är överrepresenterad i brottsstatistiken, nämligen män.

Enligt Kriminalvårdsstyrelsens statistik för oktober 2005 så fanns det totalt 5,144 personer inskrivna på svenska anstalter; 4,847 av dem, det vill säga nästan 95 procent, var män. Av de 1,910 personer över 19 år som var inskriva i häkte, så var 1,814, eller ungefär 95 procent, av dem män.

Brottsförebyggande rådet skriver i sin årliga rapport:

De flesta som misstänks för brott är män. År 2004 var 80 procent av samtliga misstänkta personer män. [...] Majoriteten av samtliga lagförda personer är män. År 2004 uppgick antalet lagförda män till knappt 95 065 personer vilket motsvarar cirka 83 procent av samtliga lagförda personer.

Men det är väl svårt för Nilson med anhang att plocka populistiska poänger på det, antar jag.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

13 Comments:

Anonymous Herr Brun said...

Kan verkligen rekommendera hela hans avdeling på expressen... Han är verkligen helt full av idioti.

http://expressen.se/nilson/

4:12 em  
Anonymous Lasse Strömberg said...

"Men det är väl svårt för Nilson med anhang att plocka populistiska poänger på det, antar jag."

Du har så rätt så rätt. Det är klart svårt för hr Nilson att ta poäng på detta faktum.

Därför gör han det inte heller, och kommer aldrig att göra.

Expressen är ju en (fp)-tidning och jag kommer att tänka på den folkpartist från Lidingö som när kameran var på sade i TV att invandringen var positiv, sedan, när han trodde kameran var avstängd sade han att "det begriper ni väl att vi inte kan låta invandrare bo på Lidingö, det skulle ju sänka villapriserna".

Ridå!!

4:29 em  
Anonymous Anonym said...

Jaha. Fin poäng om könsfördelningen på fängelserna men du kunde inte ge Ulf svar på tal om det HAN snackade om?

Lite guilt by association iofs.

5:31 em  
Blogger jinge said...

Anonymous!

Det är väl en angelägen sak att peka på att 95% av brottslingarna är män. tar man sedan ett enskilt brott som t.ex. mord så är siffrorna ännu högre.

"Lite guilt by association iofs."

Aaah, nu förstår jag varför du inte vågar använda ditt eget namn när du skriver inlägg.. :-)

6:38 em  
Blogger olydig said...

Om jag kan ge svar på tal? Tja, Ulf skriver bland annat:

"Oproportionerligt många gangsters är ryssar, litauer, chilenare, ex-jugoslaver, det märks, inte minst i fängelsestatistiken."

Den senaste undersökningen som gjordes om det här kommer från BRÅ och är ifrån 1996. Inte särskilt uppdaterade siffror med andra ord. BRÅ håller för närvarande på att jobba med en uppföljning av den gamla rapporten, men det är oklart när den är färdig.
Signifikant för Nilson är att han undvek att berätta om rapportens slutsats:

"Jan Ahlbergs sammanfattande slutsats är att invandrarna i och för sig är överrepresenterade när det gäller brottslighet, men att detta inte är en så stor kriminalpolitisk fråga som man möjligen trott.

Om man beaktar att 16 procent av brotten år 1993 begicks av invandrare, och att hälften av dessa var nordbor, är det kanske inte ett så stort problem som det ibland framställts som, avslutar Jan Ahlberg."

Dessutom kan man fråga sig vad Ulf Nilson menar med sin artikel. Det är trots allt inte första gången han pekar ut invandrare som ett problem. Menar han att invandrare begår brott på grund av att de är just invandrare, med andra ord, är det något som han anser ligger i deras natur?

Vad ja tycker är mest intressant är att hans artikel tycks vilja visa upp ett strukturellt förhållande, där en part är överrepresenterad. Vad jag då tycker är märkligt (eller kanske inte, med tanke på att det är Ulf vi talar om) är han aldrig någonsin (såvitt jag vet, rätta mig gärna om jag har fel) pekar ut den grupp som verkligen är överrepresenterad, nämligen män. Alltså blir det svårt att ta hans inlägg på något annat sätt än den vanliga propaganda han brukar slänga ur sig med jämna mellanrum.

Får vi någon gång se en "liberal" kolumnist peka ut det strukturella förhållande jag talar om?

6:50 em  
Blogger Khaki said...

Man förstår att Expressen blir tvungen att släppa igenom såna rasistiska åsikter fram på kolumnist sidan. Hur ska de annars få upp Fp:s rasistiska agenda på dagordningen...

2:43 em  
Blogger pelpet said...

Ulf verkar ju ha rätt i sak - kriminaliteten är högre hos invandrade svenskar än hos infödda svenskar. Det han missar är att det kan förklaras med sociala skillnader - svenskar som har lika mycket sociala problem som invandrare begår lika mycket brott. Brottslighet är inte en etnisk fråga.

Ulf gör inga tydliga rasistiska anspelningar, men genom att förtiga ovanstående så antyder han iallafall att brottslighet på något sätt skulle bero på etnicitet. Sverigedemokraterna gör samma sak.

Vad som verkligen visar på avsikterna är vilka åtgärder man föreslår.

-> Folkpartiet föreslår ett helt paket av åtgärder, varav några innebär krav på invandrare.

-> Ulf Nilsson föreslår rakt ingenting. Inte i denna kolumn iallafall.

-> Sverigedemokraterna föreslår att invandrarna ska kastas ut.

Ulf - en sverigedemokrat i gubbkläder ?

7:17 em  
Anonymous Anonym said...

Citat
"Ulf verkar ju ha rätt i sak - kriminaliteten är högre hos invandrade svenskar än hos infödda svenskar."

Nej han har fel i sak.Kriminaliteten är generellt lägre bland invandrare än bland svenskar.

2:08 em  
Anonymous Anonym said...

http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=61&module_instance=15

3:11 em  
Blogger pelpet said...

27% av fängelseplatserna upptas av folk med utländskt medborgarskap enligt brå-länken.. det låter som överrepresentation tycker jag.

11:21 fm  
Anonymous Anonym said...

Ytterliggare ett exempel på liknande retorik: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=501206&previousRenderType=2

Min egna terori är att det säkert går att finna samband mellan vissa invandrade etniciteter och brott.

Det som jag tycker är obehagligt är att varken Ulf eller Mauricio går in på VAD som är orsaken till att dessa grupper skulle vara mer brottsbenägna än andra. DET LÄMNAR FÄLTET FRITT FÖR DIVERSE OBEHAGLIGA TOLKNINGAR!

Jag tror att om man kommer till sverige utan vare sig hög utbildning eller ekonomisk stabilitet så är det självklart mycket lättare att falla in på "fel" spår.

Flyktingar från Iran tillhör tex ofta (inte alltid såkLART) en utbildad elit medans en flykting från en fattig del av Afrika, inte kanske lika ofta, bär med sig samma typ av "kapital".

Det är alltså samma faktorer som spelar in här i Sverige som utomlands. Fattigdom, låg utbildning och utanförskap skapar lättare grunderna för kriminalitet. Därför är etnisk tilhörighet egentligen ointressant i sammanhanget.

11:00 em  
Anonymous John said...

Olydig?
Jag tycker du verkar vara väldigt lydig det politiskt korrekta etablissemang där all kritik av invandringspolitiken jämställs med rasism och främlingsfientlighet...

8:18 em  
Blogger jerry said...

För min del så tycker jag att Ulf Nilsons inlägg är bland de bästa som finns att läsa just nu i svensk press. Han skriver helt enkelt vad en enorm mängd av folket tycker och det är skönt att se att enkel bondförnuft fortfarande får lite plats i media.
Herr Brun säger att hans inlägg är full av idioti... Alltså, allt som inte är hans åsikt är idioti eller?

11:17 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home