tisdag, september 20, 2005

Suveränt

Läser följande i Aftonbladet:

I den irakiska staden Basra utbröt i går oroligheter sedan två britter skulle ha gripits av irakisk polis.

Enligt brittiska media i natt var de två britterna civilklädda SAS-agenter som kände sig pressade och därför öppnade eld mot irakisk polis. En polisman dödades, en skadades.

Bilder på de tillfångatagna britterna släpptes av irakiska myndigheter. De brittiska trupperna omringade då det fängelse där de satt inlåsta. Uppgifter till Sky News gör gällande att tio pansarvagnar, plus ett antal helikoptrar, användes för att frita de två agenterna.

Låt se. Den irakiska polisen griper två civilklädda, beväpnade, hemliga brittiska agenter som spionerade på irakiskt territorium. En agent skjuter ihjäl en irakisk polis innan de blir gripna och förda till irakiskt fängelse. Det accepteras inte av den brittiska militären som omringar fängelset och fritar männen.

Kan någon förklara för mig hur detta är möjligt? Irak påstås ju vara en suverän nation, och ett par aspekter av suveränitet är våldsmonopol och rätten att bestämma över sina interna angelägenheter. Så hur är det möjligt att en annan nations militära styrkor intervenerar i rättsskipningen?

När ska folk sluta kalla Irak för en "suverän" nation, och istället säga som det är? Irak är ett land ockuperat av främmande styrkor som gör vad de vill.


Andra bloggar om: , , , , ,

3 Comments:

Blogger Tobias Lindberg said...

Bra synpunkt!

11:27 em  
Anonymous Leif Erlingsson said...

Exakt. (Jag länkar förresten till din sida från min egen, och hade du haft en RSS feed så hade jag syndikaliserat din site på min egen blog.)

10:20 fm  
Blogger yabosid said...

Skriver om detta här.

9:06 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home