fredag, september 16, 2005

Ockupationen är över

Israels ockupation av Gaza är över. Det är i alla fall vad medierna vill få oss att tro. Det är därför lite märkligt när man idag kan läsa följande från SVT:

Israel ska upprätta en säkerhetszon i norra Gazaremsan för att stoppa palestinier från att ta sig in i den judiska staten. Det meddelade Israels försvarsdepartement i dag.

Säkerhetszonen ska bestå av ett elektroniskt stängsel eller en mur inne på palestinskt område.

-Det som är väsentligt är att skapa ett ingenmansland dit tillträde är förbjudet för palestinier, sade försvarsministerns taleskvinna.

De sista israeliska soldaterna har nyligen lämnat Gazaremsan.

Så Israel vill bygga en ny mur på palestinskt territorium. Är det kanske en "stilenlig avslutning på 38 års ockupation", som Expressen basunerade ut tidigare i veckan? Om nu Israel vill bygga en "säkerhetszon" mellan Israel och Gaza, varför bygger de då inte muren på sitt eget territorium?

I FN's generalförsamling röstade en förkrossande majoritet för att Internationella Domstolen skulle undersöka murens legala status. Ett flertal länder lade ned sina röster, däribland Sverige, som under Persson har gjort sitt yttersta för att inte stöta sig med USA och dess satelltistater. Internationella Domstolen beslutade förra året att den mur som Israel redan har byggt, strider mot internationell rätt, ett beslut som The International Commission of Jurists höll med om.

När är det dags för politiker att ställa Israel mot väggen för deras brott mot internationell rätt? Ockupationen av Gaza är definitivt inte över.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home