torsdag, september 22, 2005

Historien upprepar sig

Jan Myrdal skriver i dagens Aftonbladet en underbar krönika, (Aftonbladet skrev även tidigare i år om detta) där han med hjälp av Görings vittnesmål från den 18 mars 1946 vid krigsförbrytarrättegången i Nürnberg visar att historien upprepar sig. Skillnaden är att dagens fascism utförs i "demokratins" namn.

Ett vanligt försvar från bombhögerns sida, brukar vara att de har den "moraliska rätten" på sin sida. Inte heller det är något unikt, vilket ni kan läsa om här.

Hur kan man anse sig ha en "moralisk rätt" att mörda, tortera, plundra och fängsla människor runt om i världen utan rättegång? Är det demokratins "moral"?

Jag har för mig att det var Marx som sade: "Historien upprepar sig - första gången som tragedi, andra gången som fars."


Andra bloggar om: , , , , ,

2 Comments:

Anonymous Leif Erlingsson said...

Ahh, du hann posta en till viktig sak medan jag kommenterade det förra. Jag upprepar kommentaren här - jag håller alltså med Jan Myrdal: Bevisligen är inte Irak ett suveränt land, vilket undergräver deras trovärdighet som vägrar se den Irakiska motståndsrörelsen som en helt och hållet folkrättsligt legitim kraft, för att istället ställa sig på den olagliga ockupationens sida. Våra svenska reportrar ställer sig helt och hållet på Quisling-sidan i detta. Liksom FN. Det blir inte rätt att sparka på en kille på skolgården bara för att rektorn och lärarna och alla eleverna säger att det är OK. Iraks folk behandlas som löss, eller värre, och det är föga förvånande att många hatar alla västerlänningar; Vi har ju fullständigt förrått dem. Är det då konstigt att även Röda Korset - västerlänningar - utsätts... Om vi ska återvinna någon trovärdighet i det Irakiska folkets ögon så måste vi börja kalla saker vid deras rätta namn. Kalla mördare för mördare, etc.

10:41 fm  
Anonymous daniel. said...

"Hur kan man anse sig ha en "moralisk rätt" att mörda, tortera, plundra och fängsla människor runt om i världen utan rättegång?"

Det är ingenting som just Jan Myrdal har sett som speciellt relevant tidigare när han har gullat med i princip varenda "socialistiskt klädd" diktator som funnits, inkl. Pol Pot.

Det är visserligen viktiga ståndpunkter, men när Myrdal plötsligt bryr sig om rättstat och demokrati, bara för att det är USA som är inblandad så smakar det bajs.

3:44 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home