torsdag, maj 25, 2006

Paradise Now + Checkpoint

Nu har jag äntligen sett den fantastiska palestinska filmen Paradise Now, som skildrar hur två unga palestinska män blir enrollerade som självmordsbombare med ett uppdrag att utföra inne i Israel. På vägen till målet tappar de bort varandra och blir tvungna att besluta sig för om de ska fortsätta med sitt uppdrag eller inte; ska de spränga bomben?

Filmen, som inte levererar några självklara svar men tydligt tar ställning mot ockupationen, skildrar på ett utmärkt sätt den desperation som det palestinska folket är tvungna att leva med under den blodiga israeliska ockupationen. Vad är det som kan få en människa att ta steget och bli självmordsbombare?

En del av svaret kan finnas i den utmärkta israeliska dokumentären Checkpoint, som utan att rygga tillbaka visar det förtryck och den dagliga förnedringen som palestinierna är tvungna att utstå. Det palestinska folket är fullkomligt utlämnade till de israeliska soldaterna som bemannar gränsövergångarna. Människor förhindras gå till sina arbeten, förvägras besöka sjukhus, och vid ett flertal tillfällen har gravida kvinnor på väg till förlossning skjutits av gränsvakter.

Som Aftonbladet skriver så föddes mellan åren 2000 och 2003 56 palestinska barn medan mödrarna väntade vid israeliska vägspärrar. Nästan hälften av dessa barn dog, därtill 19 väntande gravida kvinnor. Paraplyorganisationen Remember These Children, där bland andra Jews for Peace in Palestine and Israel ingår, för statistik över hur många barn som på var sida har fått sätta livet till i konflikten. Sedan år 2000 har mer än sex gånger så många palestinska som israeliska barn dött.


.

6 Comments:

Anonymous Amir Sariaslan said...

Ska du ta över i TV4:s morgonsoffa? :)

2:09 em  
Blogger olydig said...

Varför inte? Det finns ju en öppning nu efter att Sundgren fick foten...

;-)

2:47 em  
Anonymous Annica Tiger said...

Checkpoint har jag sett och utan att någon ska kunna påsta att jag är en anti-antisemit (vilket man oftast blir när man kritisierar Israel) så blev jag förfärad över hur den lokala befolkningen behandlades av de israeliska soldaterna som bemannar gränsövergångarna.

Två boktips

En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva
- livet i skuggan av konflikten
Pernilla Ahlsén

samt

Ett annat Israel -
min resa över den judisk-arabiska gränsen
Susan Nathan

Programmet Bokbussen den 23 maj tog upp dessa böcker och konflikten mellan Israel och Palestina och hur det drabbar lokalbefolkningen. Väl värd att se just det programmet.

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?d=25399&a=595402

Annica

3:29 em  
Blogger olydig said...

Jag väntar bara på sommarens ledighet, så jag har tid att läsa (bland annat) Nathans bok. Den verkar kanon.

6:48 em  
Anonymous Anonym said...

Tjena tjena.
Har precis sett Paradise Now.
Blev besviken, men jag kanske hade fel förväntningar.

Det som var intressant var hur de hade speglat människorna som organiserade terror attacken.
Kyla.

Kanske att den här filmen belyser att palestinier inte är programerade sprängladdningar, men jag tror att varje tänkande människa kan föreställa sig att det tumlar tusentals tankar i huvudet när det väl är dags.
Hur starkt troende man än är.

Var det hatet eller önskan att få tillbaka familjens dignitet som fick huvudpersonen att utföra sprängningen?

5:00 em  
Anonymous G. Tikotzinsky said...

Olydig,

Du har två logiska problem med din bojkott av Israel.

Problem 1: Det mesta av Israels export är industriprodukter, som den enskilde konsumenten inte ser. För att vara konsekvent måste du bojkotta även dessa. Om du såg filmerna på biograf så bidrog du med ett par ören till Prof. Dolby, som fortfarande får royalties för sin uppfinning. Du bör genast stänga av datorn, om den har ett Pentium-chip som är utvecklat och kanske tillverkat i Israel. Mobilen bör du slänga i sjön med en gång - den har också chips från Israel och räkningen görs varje månad med programvara från Amdocs.

Problem 2: Du är inne på mycket svårnavigerat vatten om du bojkottar Israel men inte Kina och Marocko. Kinas ockupation av Tibet och Marockos av Västsahara möter alla dina kriterier för att iscensätta en bojkott. Kan du förklara varför du vill bojkotta just Israel?

12:29 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home