onsdag, september 28, 2005

Ytterligare en skenrättegång avklarad

Lynndie England, som anklagats för "övergrepp" (nyspråk för "tortyr") på fångar i det ökända Abu Ghraib fängelset i Irak, dömdes idag till tre års fängelse. Bushadministrationen kan klappa sig själv på axeln och ge sken av att de gjort ett bra jobb med att utreda tortyren, då de lyckats få ytterligare en person fälld. Totalt har nio personer fällts för inblandning i tortyren.

Men utredningarna är patetiska, och kan enklast liknas vid ett schackspel, där man offrar några börnder för att rädda kungen. Utredningarna har stannat vid den enskilde soldatens skuld och undvikit att på allvar utreda befälhavarnas ansvar.

Ian Fishback, som har vittnat om tortyren inför kongressen, är i en intervju med Washington Post frustrerad över skenrättegångarna:

Ian Fishback, 26, said in an interview that he believes the Army is examining his claims of command failures and unclear treatment guidelines mainly to punish low-ranking soldiers and not to explore whether top commanders bear responsibility.

Fishback said the courts-martial for England and other low-ranking soldiers obscure the fact that unclear interrogation and treatment guidelines were accepted and promoted by the Army's chain of command.

"The way we have been treating detainees is immoral," Fishback said. "We had a serious command climate problem, across the board. One of the things that infuriates me is that the leaders are not accepting responsibility."

Vad som är värt att hålla i minnet är att vad som har hänt i Abu Ghraib inte är ett isolerat fall eller avvikelse, utan bara toppen av ett isberg; en del i ett större mönster där tortyr använts av de amerikanska trupperna i Irak, Afghanistan och Guantanamo, vilket bland andra New York Times, DN skriver om.

Fångar har torterats till döds vid ett flertal tillfällen, enligt DN och New York Times. Dödsorsaken har sedan mörkats, för att på så sätt försöka dölja tortyren. Bland annat så slogs en afghansk fånge ihjäl av en CIA-anställd med en ficklampa, som New York Times och Washington Post skriver om.

Det här är dock endast de fall som kommit till allmänhetens kännedom. Vi vet trots allt ingenting om de de tusentals människor som sitter fängslade utan åtal och kontakt med omvärlden. Fångar som USA gömmer undan från Röda Korset i deras hemliga gulags runt om i världen, vilket DN och SVD skriver om.

Hur länge skall högerns nyttiga idioter avfärda den amerikanska tortyrskandalen som separata händelser utförda av "rötägg"?


Uppdatering: SVD skriver idag om tortyr av irakiska fångar i Falluja:

Så länge inga fångar dog, var det okej. Vi hörde rykten om att fångar var döda, så vi blev mer försiktiga. Vi nöjde oss med att bryta armar och ben, berättar en av sergeanterna.

Fascister.


Andra bloggar om: , , , , ,

1 Comments:

Blogger Göran Koch-Swahne said...

Saker är mycket sällan isolerade händelser (om vi inte har att göra med sociopater).

Ingenting uppstår i vacuum, det är del i system. Systemet tillåter.

Och det räcker att de goda människorna inte säger ifrån. Det är en gammal sanning.

"Vanliga" människor är det farligaste som finns.

Och för att tillräckligt många skall säga ifrån, fordras en mental beredskap...

Men vi som växte upp efter 1945 blev itutade att allt sådant var historia och skulle inte hända igen.

Och sen föll Muren och någon tyckte sig behöva "Gröna Faran"!

Faktiskt har man lärt sig myckt i latinamerika i 1970-talet. Det är Inkvisitionens metoder som tillämpas av New American Enterprise.

Det övervakas av läkare...

Så länge personen inte dör, har inget hänt.

9:38 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home