onsdag, september 28, 2005

Irakiska reaktioner på tortyrdomen

Läser citat i DN från irakier som uttalat sig om domen mot Lynndie England, en amerikansk militär som torterade fångar i ett irakiskt fängelse, ett brott hon fick tre års fängelse för.

- Amerika borde skämmas över den här domen. Det här är det bästa beviset för att amerikanerna tillämpar dubbelmoral, sade Akram Abd Amir, pensionerad busschaufför i Bagdad.

- Det sitter irakier i fängelse utan anklagelse, bara för att de är misstänkta. Men när det gäller amerikaner är saken en helt annan!

- Om det var amerikaner som hade utsatts för sådant är jag säker på att domen skulle ha varit mycket hårdare, sade arbetaren Muntasser Abd Moneim.

- Allt det här är teater. Amerikanerna vill låtsas att de försvarar mänskliga rättigheter och är en civiliserad nation, sade Munir Abd Sahib, universitetslektor.

- Jag tror inte att England skulle ha begått de här brotten utan order uppifrån.

- Hon måste sitta i fängelse i Irak, kommenterade 55-årige pensionerade ingenjören Najaat Azawi.

Jag är benägen att hålla med de som uttalat sig. Domen mot England är ett hån mot det irakiska folket. Utredningen av tortyren har varit ett skämt från början till slut, vilket jag skrivit om tidigare.

Den liberala konspirationsteoretikern Per Ahlmark skrev i sin krönika, "Det kommande jublet i Bagdad", innan kriget i Irak började, om vad kunde vänta oss efter kriget:

Vittnesmålen om terrorn och tortyren i Irak blir en flodvåg i världens medier.

Undrar om det var det här han tänkte sig...


Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home