lördag, mars 24, 2007

"Hedersvåld" och "liberaler"

Alliansens skvallerkärring Johan Ingerö är röd i ansiktet av upprördhet över den debattartikel som Kalle Larsson och Karin Rågsjö skrev som svar på moderaternas Ulf Kristerssons vansinniga utspel för ett par dagar sedan om "hedersvåld". Han anklagar bland annat vänstern för att "relativisera" hedersvåldet.

Istället för allt larvigt prat om "hederskultur" så kan man enkelt konstatera att den grupp som verkligen är överrepresenterade i brottsstatistiken är kort och gott män, oavsett kulturellt ursprung eller tillhörighet (ni vet, de där fina omskrivningarna som brukar användas av glada "liberaler" när de vill peka ut icke-vita människor från utanför Europa)

Ingerö anklagar vänstern för att "relativisera" hedersvåldet, utan att reflektera över att han själv förringar det våld som utförs av män med vårt egna kulturella ursprung (dvs. vit med europeiska rötter). Exemplet som Ingerö ger på våld som "svenskar" utför är män som slår kvinnor i krogkön. Alltså: svensk brottslighet utförs slumpartat på gatan, medan brottslighet utfört av de med annat kulturellt ursprung (dvs. icke-vita med rötter utanför Europa) pucklar på tjejer hemma för att försvara sin "heder". (För en intressant diskussion, läs Mattias Gardell)

Det hade väl kanske blivit något svårt för Ingerö att nämna i sitt pajasartade inlägg att majoriteten av misshandel riktat mot kvinnor, enligt BRÅ och SCB, sker i hemmet, utfört av människor de känner, oavsett om det är "svenskar" eller de med annat kulturellt ursprung (dvs. icke-vita med rötter utanför Europa) som misshandlar.

Så är det ett tecken på svensk kultur när kvinnor misshandlas i hemmet, eftersom det är så bilden ser ut i verkligheten? Är det kanske dags att ta krafttag mot den svenska kulturen som låter detta pågå? Det kanske är dags att punktmarkera alla män, oavsett kulturellt ursprung? Har man rent mjöl i påsen har man heller inget att vara rädd för, eller hur brukar batongliberalerna säga?


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Mattias said...

Bloggen Selig skrev bra om hur etniska svenskar är överrepresenterade i statistiken över hedersvåld.

5:04 em  
Anonymous Davor said...

Bra inlägg!

9:16 em  
Anonymous Anonym said...

Visst är det humor på hög nivå att en grupp debattörer som tidigare aldrig velat beröra kvinnovåld i hemmet - troligen för att denna typ av våld svårligen låter sig förklaras av den nyliberala verklighetsåskådningen - efter att begreppet hedersvåld introducerats, plötsligt vurmar så förbannat över frågan? Parallellen till hur högerextrema grupper närmar sig samma fråga på ett lika politiserat och populistiskt sätt är skrämmande tydlig.
/S

1:42 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home