tisdag, mars 21, 2006

Mission Accomplished

Greg Palast har skrivit en tankvärd krönika om läget i Irak, där han menar att påståendet att Bush har misslyckats med sitt mål i Irak är fullständigt felaktigt; snarare så har han lyckats alldeles utomordentligt.

Palast säger sig ha kommit över en hemlig rapport om Iraks olja som författats av det amerikanska utrikesdepartementet, där ett av direktiven till irakierna är att behålla ett statligt oljebolag och att "stärka banden med OPEC" ("enhance its relationships with OPEC"). Mer specifikt så skulle det innebära att Iraks oljeproduktion skulle begränsas enligt den kvot som sätts av OPEC.

Det är grundläggande nationalekonomi. OPEC är en kartell, vilket innebär att aktörerna på en marknad samarbetar för att dra upp priset; grovt förenklat så tjänar producenterna mer då det finns lite olja (som har en väldigt oelastisk efterfrågan) på marknaden, snarare är mycket (givetvis till en viss gräns):

So, every time the "insurgents" blow up a pipeline in Basra, every time Mad Mahmoud in Tehran threatens to cut supply, the price of oil leaps. And Dick and George just love it.

The top oily-gopolists, the five largest oil companies, pulled in $113 billion in profit in 2005 -- compared to a piddly $34 billion in 2002 before Operation Iraqi Liberation. In other words, it's been a good war for Big Oil.

As per Plan Bush, Bahr Al-Ulum became Iraq's occupation oil minister; the conquered nation "enhanced its relationship with OPEC;" and the price of oil, from Clinton peace-time to Bush war-time, shot up 317%.

Det är en väldigt intressant teori Palast kommer med, och jag hoppas att rapporten från State Department läcker ut på nätet så snart som möjligt.
.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är inte bara oljebolagen som tjänar på ett högt oljepris, det skapa också ökad efterfrågan på dollar på den internationella växlingsmarknaden så att man kan trycka mer pengar och hålla ekonomin under armarna. Eftersom olja bara säljs i dollar är den i princip gratis för Amerika, allt de behöver göra är att trycka sedlar medan omvärlden måste exportera varor och tjänster dit för att skaffa dollar att köpa olja för. Dollarhegemonin baseras på ett 'alkemiskt privilegium', att man har ensamrätt att trycka intrnationellt gångbart 'guld', detta hotas nu i Iran.
http://www.moneyfiles.org/deruiter01.html

10:31 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home