söndag, mars 19, 2006

V för Vendetta

Istället för att svepas med i den allmänna schlageryran så gick jag på bio igår och såg en fantastisk film, V för Vendetta. Filmen är baserad på en seriebok (graphic novel) som publicerades i Storbritannien på 1980-talet, en tid av uppror mot den förödande Thatcherismen. Författaren Alan Moore säger i en intervju:

It seemed to me that with the kind of Reagan/Thatcher axis that existed across the Atlantic, it looked like Western society was taking somewhat a turn for the worse. There were ugly fascist stains starting to reassert themselves that we might have thought had been eradicated back in the '30s.


Filmen (och boken) utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid; Storbritannien har förvandlats till en fasciststat och innevånarna som lever under strikt övervakning har gett upp sin frihet i utbyte mot säkerhet. Parallellerna till dagens samhälle är slående.

Den enda som gör motstånd är en man i mask som kallar sig V, och efter en spektakulär aktion så meddelar han att han kommer spränga det brittiska parlamentet på årsdagen av Guy Fawkes misslyckade attentatsförsök.

Filmen för en intressant och angelägen diskussion om vem som är terrorist eller frihetskämpe, och levererar ett förvånansvärt anarkistiskt budskap (även om det ska ha tonats ned från den litterära förlagan).

Filmen borde vara ett obligatorium Thomas Bodström och hans gelikar. Som huvudpersonen V säger i filmen:

People should not be afraid of their governments, governments should be afraid of their people.

Missa inte V för Vendetta!


Andra bloggar om: , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det där sista citatet var typ det bästa jag läst på länge...

5:00 em  
Anonymous petter said...

Får knalla iväg å titta på den då...

8:24 em  
Blogger Mr Brown said...

Damn good movie! Intervju med Alan Moore här. Vilken snubbe!

12:19 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home