torsdag, mars 09, 2006

Rapport om mänskliga rättigheter

I dagarna släppte amerikanska utrikesdepartementet sin årliga rapport om mänskliga rättigheter i världen. Rapporten är hyckleri av högsta klass. Som SVT skriver så gör man "en ingående och kritisk bedömning av världens länder men diskuterar inte USA:s egen roll i utvecklingen".

För att ta avsnittet om Irak som exempel så går rapporten noga igenom hur irakisk militär och polis har begått övergrepp mot befolkningen, och man sträcker sig till och med så långt att man använder sig av ordet "tortyr" (särskilt då förövarna är "upprorsmän och terroristelement"), något som man undvikit att göra de gånger då det är "befriarna" som varit plågoandarna. Men man väljer att inte granska den amerikanska militärens tortyr av irakier; den nämns överhuvudtaget inte i rapporten vad jag kan se.

Något ironiskt är en av indikatorerna för läget angående mänskliga rättigheter "förvägran av rättvis offentlig rättegång". Det är svårt att glömma att Bushadministrationen i flera år har kämpat för att kunna förvägra fångar möjligheten att få ställas inför rätta i sitt löjeväckande "krig mot terrorismen".

Ytterligare en indikator är "försvinnanden". Även där är det svårt att glömma de människor som kidnappats av amerikanska styrkor och hålls fängslade på hemlig plats, utan att få en rättslig prövning eller få träffa en advokat. De göms även undan Röda Korset, något som är ett brott mot artikel 49 i Genevekonventionen.

Rapporten är ett stort skämt, så länge som man medvetet blundar för sin egen inblandning.
.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej
Kanske dags att kolla på filmen
911 loose change
om du inte redan har sett den.

2:58 em  
Anonymous Anonym said...

Hyckleriet är inget misstag utan själva metoden. Det handlar inte om bristande självinsikt utan om en väl övervägd härskarteknik som kortsluter din hjärna och lämnar dig försvarslös och defensiv.

12:05 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home