tisdag, februari 21, 2006

Återuppbyggnad, i helvete heller...

Le Monde har idag en artikel om det återuppbyggnadsarbetet i Irak efter kriget (egentligen så är det snarast en förolämpning att tala om återuppbyggnad...), något som jag har skrivit om tidigare. Enligt rapporter så ska Condoleezza Rica ha konfronterats av demokratiske senatorn Kent Conrad som ställde frågan: "We have the Inspector General saying things are getting worse even though we have provided a lot of money. Who are we to believe?"

Som jag skrev tidigare så har Rice valt att lägga emfas vid att "kapaciteten" har ökat, trots att färre irakier faktiskt har till gång till tjänsterna. Vad är det då som har hänt i Irak? Ha i minnet att Irak innan 2003 hade varit utsatt för sanslösa ekonomiska sanktioner sedan det första Gulfkriget; sanktioner som hade slagit den irakiska ekonomin i spillror och tagit livet av en halv miljon irakiska barn under fem år:

  • Av 136 planerade vattenprojekthar endast 49 stycken, eller 36 procent, slutförts. "De flesta av renings-, bevattnings- och dammprojekten har övergivits".
  • Totalt har 2.200 megawatts elektrisk kapacitet byggts upp, av de 3.400 megawatt som bedömdes vara nödvändiga.
  • I Bagdad har man tillgång till ström 3.7 timmar per dag; innan kriget var siffran 16-24 timmar. I övriga landet är siffran lite bättre: 10 timmar jämfört med tidigare 4-8.
  • Endast en tredjedel (8.25 miljoner) har tillgång till rent vatten; innan kriget var siffran 12.9 miljoner, ungefär hälften.
  • 5 miljoner har avlopp; tidigare var siffran 6.2 miljoner.
  • Oljeproduktionen är runt 2 miljoner fat om dagen (trots att vissa bedömare menar att den är så låg som 1.7 miljoner fat); tidigare producerade man 2.58 miljoner fat om dagen.

Lyckligtvis för irakierna så har oljepriset gått upp, vilket har lindrat effekterna. Å andra sidan så har ockupationsmakten gjort sig känd genom att "slarva bort" (byt ut mot "förskingrat" eller stulit") minst 8.8 miljarder dollar av irakiernas oljeintäkter, vilket jag skrivit om tidigare.

Trots misslyckandet, så vill nu alltså Bush backa från sitt tidigare löfte att förse Irak med den bästa infrastrukturen i regionen. Patetiskt. Har man råd att starta ett krig baserat på lögner, så ska man ha råd att betala notan efteråt.
.


Andra bloggar om: , , ,

1 Comments:

Anonymous Guardian said...

Olydig:
Naturligtvis är detså!
Den lilla haken i matematiken är att Bush & co räknade med att Irakkriget skulle bli billigt och att irakierna själva skulle baetala genom sin olja....

Nu blev det ju inte så som Bush fantiserade, igen, och någon alternativ plan existerade tydligen inte heller, föga förvånande...

Nu måste pengar istället gå till att sänka skatter på hemmaplan för att inte Republikanerna ska sitta pyrt till införkommande val...

10:47 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home