söndag, oktober 02, 2005

Suveränt 2

Från Dagens Nyheter:

Ny USA-offensiv inledd i Irak

De amerikanska styrkorna i Irak gick på lördagen till offensiv i landets västra delar.

Omkring tusen amerikanska soldater, understödda av stridshelikoptrar, gick till angrepp mot städer i de delar av västra Irak där al-Qaida-krigare ledda av Abu Musab Zarqawi tros gömma sig.

Irak påstås som bekant vara en suverän nation, men händelserna som beskrivs ovan är lite märkliga, eftersom en fundamental aspekt av suveränitetsbegreppet är våldsmonopol, vilket jag skrivit om tidigare. Så hur är det möjligt att ett annat lands militära styrkor tillåts operera i Irak? Just det, den amerikanska militären är ju "inbjuden" av (marionett)regeringen.

När ska folk sluta med hyckleriet då de kallar Irak för en "suverän" nation, och istället säga som det är? Irak är ett land ockuperat av främmande styrkor som gör precis vad som faller dem in.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Anledningen, som torde vara uppenbar, är att Irak på egen hand ännu inte förfogar över de militära resurser som uppdraget kräver.

7:21 fm  
Blogger olydig said...

Och varför förfogar de inte över de "militära resurser som uppdraget kräver"? Kan det vara för att USA valde att upplösa den irakiska armén? Så retligt, eller kanske lägligt. Nu är de ju tvingade att stanna kvar och "hjälpa" irakierna.

White mans burden.

9:09 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home