torsdag, september 29, 2005

USA stöder terrorism

En nyhet som fått väldigt lite uppmärksamhet är att amerikansk domstol igår beslöt att den kubanska terroristen Luis Posada Carriles inte kan utlämnas till Venezuela eller Kuba. Han rymde ur venezolanskt fängelse 1985, dnär han skulle åtalas för att ha bombat ett civilt flygplan i ett terroristdåd 1976, vilket ledde till 73 människors död.

Anledningen till att han inte lämnas ut till Venezuela uppges vara att domstolen befarar att han kommer bli torterad. Utspelet känns något löjeväckande, med tanke på att USA inte har haft några problem med att själv tortera fångar i Afghanistan, Irak och Guantanamo, och heller inte haft något emot att transportera fångar till vänligt sinnade nationer där de kan torteras genom ombud.

Stockholms Fria skriver följande:

Även flera amerikanska statstjänstemän och före detta tjänstemän är mycket kritiska till beslutet.

– Det är tillräckigt illa att världen vet att vi utvisar misstänka islamistiska terrorister till länder som rutinmässigt använder tortyr. Och nu har vi någon som vi vet är terrorist och som vi uppenbart skyddar från rättvisan. Vi får noll trovärdighet, säger en tjänsteman på amerikanska utrikesdepartementet som vill vara anonym.

Resultatet blir att vi skyddar en terrorist. Detta är verkligen en parodi, säger Wayne Smith, som arbetade för amerikanska staten i Havanna i slutet av 1970–talet och början av 80–talet.

Peter Kornbluh, Kubaexpert vid det oberoende National Security Archive, NSA, säger att regeringens behandling av fallet är en ”travesti på rättvisan som komprometterar dess kamp mot terrorismen”. Han undrar hur Bush–administrationen kan förvänta sig att bli tagna på allvar i kriget mot terrorismen efter detta och säger att han tror att beslutet kommer att skada USA:s säkerhetsintressen under en lång tid.

Venezuelas vice president Jose Vicente Rangel säger till New York Times:

Once more the U.S. government has been unmasked as a farce in the war on terrorism. The saga of the Bush family is always linked to terrorism.

Beslutet är verkligen en parodi. Det är fullkomligt omöjligt att ta USA på allvar i deras "krig mot terrorismen". Som de flesta kommer ihåg så anföll USA Afghanistan på grund av att de påstods inte vilja lämna ut mistänkta terrorister till de amerikanska myndigheterna. Nu härbärgerar alltså USA terrorister som de vägrar lämna ut.

Patetiskt.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 Comments:

Blogger Bulten i Bo said...

Vet du något om huruvida han kommer att placeras på Guantanamo, eller?

Kanske en flygtur till och behandling i Uzbekistan skulle kunna få honom att erkänna. Vet du om det blir något sådant?

8:01 em  
Blogger olydig said...

Jag förväntar mig att det blir så, eftersom det är på det viset som Bushregimen brukar behandla terrorister...

Annat vore väl dubbelmoral, eller?

8:43 em  
Anonymous Leif Erlingsson said...

Konstigt. Hade för mig att jag hade kommenterat detta. Nåja, det jag tänkte var iallafall detta:

Var ska man då skicka Göran Persson?... Aftonbladet publicerar ju (se Aftonbladet Kultur av [går]dagens datum, som det också finns länk till från inlägget på min egen blogg) en skarp terrorist-anklagelse ,enligt nya terrorlagen, bl a mot honom.

Mvh Leif Erlingsson

1:26 fm  
Blogger olydig said...

Tack för tipset, Leif!

Jag länkar till den artikeln nu i mitt inlägg "Vad är en terrorist?"

3:38 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home