torsdag, september 29, 2005

Connex och facket

DN skriver idag att Connex avskedar den fackliga ordföranden i Seko klubb 119, Per Johansson, på grund av "illojalitet mot företaget".

Enligt Connex VD Pelle Svensson har Per Johansson kommit med "överdrifter och lögner i syfte att skada bolaget och verksamheten". Vilka lögner talar han om?

- Det går jag inte in på, men det har förekommit påhittade historier i syfte att smutskasta Connex.

Avskedas Per Johansson på grund av sin kritik mot företaget?

- Nej, att kritisera företaget ingår i hans roll. Det har inget med det att göra. Det handlar om en person som driver en egen linje, en egen politik, en egen agenda och gör det på ett otrevligt sätt, säger Pelle Svensson.

Connex VD påstår allstå att SEKO's fackliga ordförande har spridit lögner, utan att vilja, eller kunna, ge exempel på en enda lögn.

Kan en av de "lögner" som Johansson påstås ha spridit vara att Connex inte tar säkerheten i tunnelbanan på allvar?

- Vi har försökt jobba med arbetsmiljöproblemen och säkerhetsproblemen i flera år, men ingenting händer, säger Per Johansson till DN.se.

Han har bland annat påtalat att larmtelefoner och utrymningsvägar inte fungerar och att brandvarnare har varit urkopplade.

Tidigare den här månaden skadades en tunnelbaneförare i Stockholm av en intryckt framruta, sedan en man hamnat framför tåget. Efter olyckan stoppade skyddsombudet all trafik med de nya tunnelbanevagnarna.

- Det enda illojala som vi gör är att berätta för media att framrutan på tunnelbanetågen trycks in och att Connex överklagar alla Arbetsmiljöverkets förelägganden så långt de kan, istället för att åtgärda problemen, säger Per Johansson.

Per Johansson sade i samband med den händelse han hänvisar till:

Om de ändå kompletterat med några krav säkerhet. Men ingenting, bara snömos. Fyra gånger har detta inträffat. Behöver dom se ett lik i förarhytten för att det ska bli en ändring?

Connex personalchef Beata Hammarskiöld säger till SVD:

Vi reagerar inte på att han har pratat med media. Men säger man fel saker i media är det fel.

Så enligt Connex är det helt okej att man uttalar sig i media, så länge som man rättar sig i ledet, följer företagslinjen och inte säger "fel saker", det vill säga kritiserar företaget.

Vad Connex VD har missat är att fackordföranden ska "driva sin egen linje", och inte rätta sig blint i ledet, vilket Connex tycks vänta sig. Jag kunde inte bry mig mindre om Johansson har varit otrevlig mot människorna på Connex, snarare så ser jag det som en fördel. Hans uppdrag är inte att vara bästis med VD'n på Connex, hans uppdrag är säkerheten för sina medlemmar. Väljer Connex att inte lyssna då han påtalar säkerhetsbrister så hoppas jag att han blir förbannad.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 Comments:

Blogger Göran Koch-Swahne said...

Vad gör Regering och LO?

8:26 em  
Anonymous Kerstin said...

Ja men du vet, det är Kina som är storföretagens älsklings- och modelland just nu - det trodde man ju aldrig att man skulle få uppleva, men det är klart arbetarna får inte organisera sig, inte protestera och inte säga något negativt om företagen där!

12:36 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home