måndag, september 12, 2005

Storebror ser dig

Enligt SVT så telefonavlyssnades rekordmånga personer förra året, 714 mot 631 under 2003. Enligt en rapport som Rikspolisstyrelsen och Riksåklagaren lämnat till regeringen var avlyssningen relativt effektiv. Man vad som är mest anmärkningsvärt kommer i mening efter:

I 173 av fallen ledde den till att misstankarna mot en eller flera personer stärktes.

Misstankarna stärktes i ungefär en fjärdedel av fallen. Men det innebär att misstankarna inte stärkte i tre fjärdedelar av fallen. Var avlyssningarna i onödan?

Metro kommer med andra siffror:

• Hemlig teleavlyssning – 714 personer övervakades 2004, i 68 procent av fallen hade polisen nytta av informationen.
• Hemlig teleövervakning – 735 personer övervakades, i 51
procent av fallen hade polisen nytta av informationen.
• Hemlig kameraövervakning – 29 personer övervakades, i 48 procent av fallen hade polisen nytta av informationen.

Hur kan uppgifterna skilja sig åt såpass mycket? En förklaring kan ju vara att polisen har en historia av att snygga till siffrorna.

Vem minns inte fallet då SÄPO försökte sätta dit en kille för terrorism? Han avlyssnades och slängdes in i häktet i fem månader. När det visade sig att han var fullkomligt oskyldig, så använde man upplysningarna till att sätta dit honom för bedrägeri, på grund av att han hade jobbat svart på en restaurang fast han var sjukskriven, vilket Aftonbladet skrev om:

Säpos okonventionella metod i fallet Muhammed kan dock bara riktas mot somliga. Vita svenskar får inte telefonavlyssnas med mindre än att de är misstänkta för ett brott som kan ge minst två års fängelse.

Vilket innebär att den metoden exempelvis inte kan användas mot ekonomiska förbrytare, inte ens om de stjäl för miljarder.

Men alla som heter Muhammed eller liknande får telefonavlyssnas utan att ens vara misstänkta för något konkret brott.

Eftersom de ändå alltid kan misstänkas för "terrorism". Och som fallet Muhammed visar så är det en enkel metod att sätta fast personer som fuskar med bidrag. Förutsatt således att de inte är vita svenskar.

Rent operativt skulle ju Säpo dessutom avsevärt förbättra sin usla statistik när det gäller att infånga verkliga brottslingar.

Kan det vara på grund av såna här fall som polisen "hade nytta av informationen" i 68 procent av fallen, enligt Metro? Om man misslyckas med målet för ens övervakning, så griper man efter halmstrån för att på så sätt legitimera fortsatt övervakning, till högerns stora glädje.


Andra bloggar om: , , ,

2 Comments:

Blogger pelpet said...

Törs man påminna om att det största hotet mot integriteten i Sverige idag heter Thomas Bodström.

Jag rekommenderar ett besök på stoppa-storebror.se.

12:06 fm  
Blogger olydig said...

Ja, Bodström verkar inte riktigt klok.

Tack för länken!

12:44 fm  

Skicka en kommentar

<< Home