torsdag, september 08, 2005

Demokrati - Israeli style

Läste igår på SVT om Israels syn på "demokrati".

Efter mötet sade utrikesminister Silvan Shalom att Israel aktivt kommer att agera för att underkänna eller godkänna de politiska partier som ställer upp i palestinska val.

Enligt Shalom kommer Hamas, som är det största eller möjligen näst största politiska kraften i det palestinska samhället, inte att tillåtas.

Är det här verkligen demokrati? Rösta på vad du vill, så länge som du röstar på det vi tycker om? Är det demokrati när ockupationsmakten underkänner eller godkänner partier? En inte alltför långsökt gissning är att partier som motsätter sig ockupationen, inte kommer att godkännas.

Det här mönstret känns igen från andra konflikter. Som jag har skrivit om tidigare, så införde ockupationsmakten i Irak en valkommission med exakt samma uppgift: att godkänna eller underkänna kandidater och partier. De partier som sympatiserade med motståndsrörelsen accepterades inte i valfarsen.


Är det här den "liberala" synen på demokrati?


Andra bloggar om: , , , , , ,

3 Comments:

Blogger yabosid said...

Det bevisar ju bara att Israel inte är intresserad av ett fritt palestina. Och genom att låsa ute Hamas så gör man ett krafttag för att hålla kvar extremismen.

Kan det rent utsagt vara så att Israel behöver extremismen för att kunna motivera fortsatt etnisk utrensning av västbanken?

11:08 fm  
Anonymous Kerstin said...

Somliga medlemmar i Frankfurtskolan ansåg att fascismen var den logiska fortsättningen på liberalismen. De hade sett 20-talet, med börsyra krascher och därefter nazismens frammarsch i Tyskland, liksom Inbördeskriget i Spanien.

När jag läste några av dem på 80-talet tyckte jag att den här uppfattningen var rena galenskapen, men idag börjar jag förstå vad de menade och varför de drog den slutsatsen.

3:16 fm  
Blogger jinge said...

Var det någon som hade väntat sig annat av Israel?

11:08 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home