fredag, augusti 04, 2006

Värdering av nyheter (och människoliv)

Ett nyckelbegrepp inom journalistik är den inverterade pyramiden, vilket i korthet innebär att journalisten (eller snarare redaktören) placerar vad han eller hon anser vara viktigast i först texten, i rubriken och ingressen, och sedan följer de händelser som är av mindre intresse, exempelvis bakgrundshistorien. Nya bloggen Pooma har gjort en intressant iakttagelse, som till viss del kan ses som en variant av den inverterade pyramiden. Även denna gång är DN's förstasida i fokus:

Lika många människor har alltså (i det här fallet) dödats på båda sidor. Den ena sidan presenteras överst med bild och rubrik i stor stil på förstasidan, medan det andra fallet får nöja sig med en rubrik i betydligt mindre stil. Dessutom placeras de israeliska dödsfallen i en kontext; i såväl rubriken och ingressen påpekas hur de dödades och vem som gjorde det, något liknande sker inte i det palestinska exemplet.

Som Pooma skriver: De åtta israelerna är mer värda att rapportera än de åtta palestinierna.

Läs även:
Medielogik

Andra bloggar om: , , , , ,

34 Comments:

Anonymous Dilluvsen said...

mycket magstarkt att rycka ut det enda exemplet på en sådan nyhetsvärdering från de senaste veckorna, när motsatsen annars varit kutym. Men orsaken är ju att vad gäller israeliska döda finns oberoende vittnen, då både journalister och FN m.fl observatörer finns närvarande. På Hizbollahs sida finns bara... hizbollahs siffror och propagandistiska bakgrundsfakta. Men du kanske föredrar deras egen tv-kanals rapportering, komplett med skratt och jubel när israeler sårats eller dött?
Jag tar på intet vis pro-israelisk ställning här. Jag är starkt emot Israels krigföring. Men denna jämförelse och vinkling är smått skrämmande i sin vänsterfanatism. "Olydig"? Tycker snarare du går i ledband för det mesta.

8:23 em  
Blogger olydig said...

Om man är "vänsterfanatiker" då man pekar ut att medierna tycks värdera människoliv olika, tja då är jag väl en vänsterfanatiker...

8:40 em  
Blogger Ulf Bjereld said...

Olydig har rätt i att olika människoliv får olika värden i nyhetsvärderingen. Det gäller inte bara krig, utan också olyckar. 50 döda i en bussolycka i Bombay får i svenska media mindre uppmärksamhet än 50 döda i en bussolycka i t ex Malmö, London eller Paris.

Att det är så har väl snarast sin grund i att media vet att läsaren/tittaren/lyssnaren är mer intresserad av det som sker i närområdet eller det som han/hon kan identifiera sig med. I fråga om Mellanösternkonflikten finns det en betydligt starkare kulturell och politisk närhet mellan Sverige och Israel än mellan Sverige och t ex de palestinska områdena Västbanken och Gazaremsan. Trots detta tycker jag att svenska media över tid blivit mycket bättre på att uppmärksamma lidandet och offer även på den arabiska sidan.

8:49 em  
Anonymous Dilluvsen said...

Jag håller med om detta faktum vad gäller journalistik i stort. Men det jag skrev om "vänsterfanatism" handlade om att inom vänstern värderar man människoliv utifrån ideologiska perspektiv. Just nu pågår ett eskalerande folkmord i Sudan. "Tyvärr" är inte USA/Israel inblandat, så då bryr sig vänsterfanatiker som "Olydig" inte ett smack. Den senaste tidens regeringsmord i Somalia gör att många, många civila medborgare hotas till livet även där den närmaste tiden - och inte en rad från s k vänsterdebattörer.
När palestinier dör skriker vänsterbloggare ut sin vrede. När israeler dör vill de hellre debattera nyhetsvinklingen...

9:08 em  
Anonymous Kalle Koskit said...

Men.. suck.

Antingen kan man välja att se en konspiration mellan Israel och DN:s webredaktion, eller så kan man välja att se det mer troliga; att den senaste nyheten presenteras överst.

Jag orkar inte lägga upp en screenshot, men om ni tittar in på DN.se nu (4 aug, kl 21:12) så kan ni se exakt samma sidlayout där nyheten "Israeliskt flyganfall dödade 33 i Libanon" presenteras överst i större typsnitt och nyheten "Hizbollah hotar slå mot Tel Aviv" under med mindre typsnitt. Den intresserade kan även klicka in på respektive nyhet och där se att Hizbollah-nyheten lades upp först och att Israel anfaller-nyheten lades upp ungefär sex timmar senare. Den var då nyare och fick en mer central plats. Man måste vara något.. speciell för att tycka detta är konstigt.

...eller så är det så att DN, sedan nyheterna i olydigs screenshot publicerades, har tagits över av hizbollahvänner. Välj själva...

9:29 em  
Anonymous Emil said...

Hahaha... visst är det så, Kalle! Tack för klargörandet.
(Och TACK, Diliuvsen, för påpekandet om vänsterns selektiva solidaritet med förtryckta folk! Mycket talande)

9:41 em  
Blogger olydig said...

Enligt International Rescue Committee (IRC) så dör över tusen kongoleser om dagen, de flesta på grund av undernäring och sjukdomar. Konflikten, som beskrivs som "världens dödligaste sedan andra världskriget" och den "dödligaste dokumenterade konflikten i Afrikas historia", har dödat minst 3,8 miljoner människor.

Kan man med er egen logik dra slutsatsen att er tystnad angående situationen Kongo är ett bevis på att ni högerfanatiker inte bryr er ett smack om kongoleser?

10:47 em  
Anonymous Dilluvsen said...

Jag är inte "höger", bara för att jag vägrar inskränka mig till dumvänstern.
Och nu pratade vi väl om krigshärdar här, trodde jag. Människor faller dagligen offer för svält, naturkatastrofer osv, men jämörelsen jag gjorde gällde olika former av folkmord/förtryck.
(Och jag skänker 1500 spänn i månaden till Rädda Barnen m.m., jag bryr mig och jag gör vad jag kan. F.ö. reagerade jag mot att skevheten i ditt sätt att inte bry dig lika mycket om israeliska offer som palestinska.)

10:58 em  
Blogger Anders Eriksson said...

Jag tänkte på samma sak - som du lyfter i inlägget, inte vår oförmåga att analysera konflikter USA inte är inblandade i - när jag lyssnade på Ekots 22-nyheter förut ikväll. Första nyheten de lyfte, var att raketer träffat åtta mil in i Israel, utan rapporterade dödsfall. Därefter, liksom i förbifarten, rapporterade man om en israelisk flygraid med minst 28 (har jag för mig, minns inte riktigt) döda och fler skadade.

Märkligt är det.

11:08 em  
Blogger olydig said...

Men, vänta lite nu. Nu blev jag lite förvirrad. Jag som trodde att min tystnad om Sudan sågs som ett bevis för att jag inte bryr mig om offren där.

Men i ditt fall kan man alltså inte tolka din tystnad om Kongo som ett bevis för att du inte bryr dig?

Och min tystnad om de israeliska offren är alltså återigen ett bevis för att jag inte bryr mig om de offren?

Bestäm dig nu. Hur ska du ha det?

(PS. Vad får dig att tro att jag inte gör vad jag kan genom exempelvis donationer till Amnesty?)

11:47 em  
Anonymous Anonym said...

"PS. Vad får dig att tro att jag inte gör vad jag kan genom exempelvis donationer till Amnesty?"

För att du är vänster och vänstern genomgående tycker att "någon annan" ska stå för notan?

11:56 em  
Blogger olydig said...

Oooh... Snappy comeback...

12:19 fm  
Anonymous Anonym said...

Det går att få reda på mera! Förstå svenska medias agerande i dagens konflikt - det finns en historia för att förstå! Se en video:
The Category of Terror

Vill man veta lite till så finns det en del att välja på.

12:32 fm  
Anonymous Anonym said...

Mer nyheter väntar för DN att rapportera om:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3249426,00.html

1:12 fm  
Anonymous Anonym said...

Vad DN skriver är en skam men värre är vad regeringen skriver och underlåter att skriva.
http://www.regeringen.se/
http://www.sweden.gov.se/

Jämför man den svenska versionen med den engelska versionen av regeringens hemsida så upptäcker man att nedanstående rubrik fattas i den engelska versionen:

EU-representationen i Bryssel, 2 augusti 2006
EU:s utrikesministrar enades om krav om omedelbart stopp på fientligheterna


Slutsatsen man kan dra är att det regeringen gör vad gäller Israel/Libanon endast är till för inhemsk konsumtion - att regeringen visar sig vilja sträva efter fred - men att detta endast är en kuliss - inget att berätta om på engelska. Det duger med att påstå det på svenska.

Och man kan vidare notera att regeringens intresse för att försöka ingripa i konflikten är minst sagt svalt. Det handlar bara om att få hem svenskarna. Något annat talas det inte om varken på engelska eller svenska.

12:13 em  
Anonymous Anonym said...

Det handlar också om vad svenska media INTE skriver. Det går att läsa i NewYork Times:
Risks Escalate as Israel Fights a Ground War
JERUSALEM, Aug. 4
“In the first days, we concentrated very much on the air campaign,” said General Nehushtan, who declined to comment on the reported figures on ground troops in Lebanon. “Now we want to clear Hezbollah from all areas near the border. Our plan is to push north on a much larger scale.”

Svenska media tiger om vad som är på gång. DN säger ingenting om den nya offensiven - skriver om annat.

Den största skandalen är Aftonbladet som inte har någonting på sin webbsida idag om Israel/Libanon.

Expressen och SvD är lika tysta om vad som är på gång.

12:53 em  
Anonymous Anonym said...

Svenska media har de råd att skicka repotrar till Israel och Libanon? Knappast! De är för snåla!

Och det finns video - enkelt att använda och skicka över Internet. Men svenska media utnyttjar inte möjligheterna.

Se det här reportaget från NewYork Times:
ISRAEL BOMBAR FISKEBÅTAR!!!

Var finns de här reportagen i svenska media?
De saknas helt!

Svenskarna görs okunniga - fördummas! Och det är svenska media skylidiga till. Fy fan for svenska media!

1:19 em  
Anonymous Anonym said...

Här är den rätta länken till - ISRAEL BOMBAR FISKEBÅTAR!!!

1:22 em  
Anonymous Anonym said...

Det djävligaste DN har gjort är väl ändå det här:
DN:s medarbetare, historikern och akademi­ledamoten Peter Englund och prisbelönte fotografen Paul Hansen, befinner sig just nu "inbäddade" på en amerikansk bas i Irak, strax söder om Bagdad.

Akademiledamoten Peter Englund rapporterar:

Matsalen, ja. Det är bubblan i bubblan. Att komma in där från hettan är en omtumlande upplevelse.

Plötsligt bryter man loss från den heta luften, lite som en simmare som dyker på huvudet i vatten, fast tvärtom, och plötsligt befinner man sig inne i en underbart sval, skinande ren och väl upplyst lokal, med vitt kakelgolv, blå bord och stolar, samt bländvita väggar prydda med baseball- och fotball-souvenirer.

Att dag ut och dag in se dessa mängder med pansarfordon och humwees och lastbilar och soldater, får en givetvis att ana skalan på den amerikanska insatsen. Ett besök i matsalen är dock det sista, avgörande beviset på att vi har att göra med världens enda återstående supermakt. Man kan där välja mellan ett trettiotal olika rätter vid varje måltid, och antalet dryckesvarianter är säkert det dubbla. (Mina favoriter bland de ej kolsyrade är Cherry Kool-aid och bland de kolsyrade Mountain Dew.) I regel finns det runt femton olika efterrätter – samt en varm paj; idag körsbär – varav en fem, sex olika smaker av Baskin Robbins-glass. (Ja, du kan beställa en milkshake, eller själv göra dig en Rootbeer Float.)

Allt detta kräver givetvis en ofantlig apparat, som aldrig vilar. När man är ute på nattpatrull möter man hela tiden tungt lastade konvojer från Kuwait (organiserade av Halliburtonföretaget KBR och ofta bemannade av förare från tredje världen) som dånar fram i vild fart genom mörkret, eskorterade av pansrade guntrucks, bemannade av nervösa soldater som då och då skickar iväg bågar av rött spårljus ut i natten. En stor del av soldaternas göra handlar just om att patrullera den stora motorvägen till Kuwait och hålla den öppen för underhållet.

Irak är en abstraktion. Som en sa: "Orsaken till att vi är här i det här landet, är för att vi skall få ost i omeletten på morgonen"

DN verkar ha tagit bort största delen av Englunds reportage - däremot ligger fotograf Paul Hansens bildspel kvar om de amerikanska soldaternas lidanden.

1:58 em  
Blogger jinge said...

Och nu har Isreal bestämt sig för att utplåna hamnstaden Saida. Rara typer..

4:35 em  
Anonymous Anonym said...

Läs om vilket inflytande sionistorganisationen AIPAC har på den amerikanska senaten och kongressen:
http://alternet.org/story/39679/
On July 18, the Senate unanimously approved a nonbinding resolution "condemning Hamas and Hezbollah and their state sponsors and supporting Israel's exercise of its right to self-defense." After House majority leader John Boehner removed language from the bill urging "all sides to protect innocent civilian life and infrastructure," the House version passed by a landslide, 410 to 8.

AIPAC not only lobbied for the resolution; it had written it. "They [Congress] were given a resolution by AIPAC," said former Carter Administration National Security Adviser Zbigniew Brzezinski, who addressed the House Democratic Caucus on July 19. "They didn't prepare one."

Hur Expressen med hjälp av Tobleroneaffären sänkte den svenska statsministerkanditaten Mona Sahlin gick till så här:
Jerusalems judiske borgmästare, Ehud Olmert kommenterade hennes senaste beslut (DN 30/8-1995) med sedvanlig judisk arrogans: "Jag hoppas att den svenska vice-statsministern lärt sig en läxa som blir ihågkommen också av framtida besökare."

Så Israel gav oss Göran Persson istället som statsminister! En persson helt i Israels ledband. Om Israel gemom sitt ombud Expressen kan styra svensk politik - hur styr de då inte svensk opinionsbildning i alla andra frågor?

6:43 em  
Anonymous Anonym said...

Titta och lyssna på journalister som gör sitt jobb - ställer frågorna - kräver svaren.
http://brasscheck.com/videos/middleeast/me5.html
Cutting through Israel's
propaganda war in the US


Och jämför sen med de mjäkiga svenska journalisterna - det handlar om självcensur - den svenska journalistkåren är en SKAM!

7:21 em  
Anonymous Anonym said...

Jämför med vad som sägs och visas i svenska media:
http://brasscheck.com/videos/middleeast/me5.html

7:39 em  
Anonymous Anonym said...

Läs vad Asia Times skriver:
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/HH05Ak01.html
It's about annexation, stupid!
By Kaveh L Afrasiabi

Officially, Israel's ground invasion of Lebanon is an act of self-defense against Hezbollah's threat, aimed at creating a security buffer zone until the arrival of a "multinational force with an enforcement capability". But increasingly, as the initial goal of a narrow strip of only a few kilometers has now been extended up to the Litani River deep in Lebanon, the real motives behind Israel's invasion are becoming crystal-clear.

This would put Israel, assuming for a moment that the Israel Defense Forces' operations prove ultimately successful, in control of the Litani River, thus fulfilling Israel's founding fathers' dream, stretching back to Chaim Weizmann, head of the World Zionist Organization, who in 1919 declared the river "essential to the future of the Jewish national home".

Och svenskarna hålls i fullståndig okunnighet av svenska media och politiker.

8:03 em  
Anonymous Anonym said...

Kritiken mot Israel känns verkligen objektiv och balanserad när Radio Islams hemsida länkas. Keep up the good work!

9:19 em  
Anonymous Anonym said...

Vad svenska media tiger om är att sätta in det som nu sker i ett större sammanhang:

http://www.informationclearinghouse.info/article1544.htm
The Plan is disturbing in many ways, and ultimately unworkable. Yet it is being sold now as an answer to the “new realities” of the post-September 11 world, even as it was sold previously as the answer to the new realities of the post-Cold War world. For Cheney, the Plan has always been the right answer, no matter how different the questions.

Fortsättning följer för den som vill veta vad svenska media tiger om.

10:36 em  
Anonymous Anonym said...

Gå in på Aftonbladets kultursida
Där är det dödstyst om Israel och Libanon. Där handlar det istället om:
Mozart mellan myt och melankoli
HÖGTIDLIGT OCH EROTISKT
Robert Fisk skriver från Beirut - han måste man läsa men på engelska - på Aftonbladets kultursida finns han inte.

10:53 em  
Anonymous Anonym said...

För att få senaste nytt kan man inte gå till svenska media istället kan man gå hit:
http://www.iraq-war.ru/index.html

11:06 em  
Anonymous Anonym said...

Vad skriver israeliska Haaretz?
http://www.haaretz.com/hasen/spages/745748.html
The Israeli elites failed. The capitalists, the media and the academics of the 21st century failed in that they bedazzled Israel and deprived it of its spirit. Their recurrent illusions about the historical reality in which the Jewish state exists led Israel to navigate poorly and lose its way. Their incessant attacks - direct and indirect - on nationalism, on militarism and on the Zionist narrative corroded the tree trunk of Israeli existence from within and caused it to lose its vitality.

11:24 em  
Anonymous Anonym said...

Vad svenska media inte berättar - drivkraften bakom kriget.

12:59 fm  
Anonymous Anonym said...

Vad avenska media tiger om - it is a mad, mad world:
http://www.guardian.co.uk/usa/story/0,,1833795,00.html
The Guardian Monday July 31, 2006
US begins building treaty-breaching germ war defence centre

The green light for its construction was given after the September 11 attacks, which coincided with a series of still-unsolved anthrax incidents that killed five people.

http://whatreallyhappened.com/anthraxsuspect.html
THE HIDDEN ANTHRAX LETTERS SUSPECT
The FBI knows of a man who was caught entering the lab where the Anthrax used in the letters was kept, after he had been fired for a racially motivated attack on a co-worker.

11:44 fm  
Anonymous Anonym said...

Och var finns tecknarna i svenska media? Svenska media är för snåla för att använda sig av konstnärer.

Fotografier - filmer - förmedlar aldrig en människas upplevelse helt - bara delvis:
Titta och lyssna till Mazen Kerbajs teckningar från krigets Libanon

2:13 em  
Blogger Mattias Ericson said...

Den Fisk-artikel som det länkas till ovan finns nu översatt till svenska av Amir Sariaslan om man tycker det är lättare. Han gör ett strålande arbete på sin blogg som finns här: http://amirsariaslan.net/

/Mattias

5:01 em  
Anonymous Anonym said...

Göran Greider det senaste på Aftonbladets kultursida - Israel/Libanon sägs det inte ett ljud om - här Göran Greiders aktuella artikel:
Dan Andersson lever och har hälsan
GÖRAN GREIDER om en arbetarrörelsens diktare - som inte var politisk


I Sverige verkar det inte finnas någon kultur - någon diskussion kvar - Sverige är bara ett stort rötmånadshål av tystnad.

Vad Aftnbladets kultursida består oss med för kritik mot vad som nu pågår är det här - Bush psyke - Aftonbladets kultursida är en rötmånadssida:
En grandios självbild, oförmåga till empati " Hur kunde Bush bli som han blev? TOR WENNERBERG hittar svar hos en psykoanalytiker

Är det inte hädanefter en SKAM att publicera sig på Aftonbladets kultursida?

12:19 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home