måndag, oktober 03, 2005

Aznar om islam

Spaniens före detta premiärminister, konservative José María Aznar, visade syn syn på islam under ett möte där konservativa och mittenpartier skulle diskutera EU's framtid:

Jag tror på västerlandet, vår civilisation är bättre, och jag är beredd att försvara den

Stockholms Fria skriver:

Aznar gjorde sitt uttalande om islam efter att Chris Patten, EU:s före detta utrikeskommissionär, sagt att den största utmaningen för EU just nu är att föra samman och försona öst och väst. Aznar menade dock att han inte behöver försonas med någon.

Den enda orsaken till islamsk terrorism är hat, och försoning är inte en lösning, sa Aznar, som tillhör Partido Popular i Spanien.

EPP–ED–gruppen samlar kristdemokratiska och konservativa partier i Europaparlamentet. De svenska EU–parlamentarikerna från moderaterna och kristdemokraterna ingår i partigruppen.

Det är sant att Aznar överdrev i sitt tal, men det ska påpekas att många av de som är här skulle ha sagt nästan samma sak. Möjligen men kanske inte lika odiplomatiskt, då de har befattningar inom regeringar, parlament och partier, sa en belgisk deltagare till IPS.

Delar de svenska partierna i gruppen Aznars islamofobi?


Andra bloggar om: , , , , ,

12 Comments:

Blogger Göran Koch-Swahne said...

Minns att Spaniens skyddshelgon heter Santiago matamoros; Sankt Jacob Blattedödaren...

Aposteln Jacob den mindres grav "uppfanns" 811 lägligt till la Reconquista; återerövringen...

Och Santiago de Compostela; Blattedödarens allegoriska grav på sjtärnefältet, var det stora pilgrimsmålet i Västeuropa medeltiden igenom. Birgitta Birgersdotter och Ulf Gudmarsson var där, t.ex.

12:29 fm  
Blogger Gertkvist said...

Vari ligger det fobiska i Aznars uttaladen? Att säga att X är bättre än Y, eller att man föredrar X framför Y, brukar inte definieras som "fobi".

Är bin Laden västofob, gynofob eller liberfob, med tanke på alla hans uttalanden i dessa ämnen?

Historiken kring Al Capone, Baader-Meinhof, Röda Brigaderna och Hells Angels visar att försoning inte är en rimlig lösning. Kompromisser med denna typ av människor baseras på "Allt som är mitt är mitt, allt som är ditt är diskutabelt". Efter lite förhandling har Al Capone allt och du inget. Eller i dagens exempel: du lyder bin Ladens påbud vid vite av halshuggning.

http://slate.msn.com/id/2127343/fr/rss/

11:07 fm  
Blogger olydig said...

Intressant att du väljer att jämföra Aznar med bin Laden...

Bara den saken att gradera eller rangordna "civilisationer" är häpnadsväckande.

11:35 fm  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Särskilt som det ju historiskt sett är samma civilisation...

Även anfallen av intolerans.

12:12 em  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Sen är det ju så att Aznar fortfarande försöker bli ordförande i ett USA styrt Latinamerika-FN ;=)

Det var därför han avgick som konseljpresident.

12:26 em  
Blogger Gertkvist said...

Tror olydig verkligen att jag jämför Aznar med bin Laden, eller fejkar du bara?

I det sistnämnda fallet är det intellektuellt ohederligt, i det förstnämnda skrämmande.

1:48 em  
Blogger olydig said...

Du poängterade att bin Laden och Aznar har liknande retorik, vilket jag tycker är intressant. Sedan när blev terroristers retorik måttstocken för demokratiska politiker?

Så din lösning är alltså mer våld? Inte att försöka gå till problemets kärna och på så sätt förhindra fortsatt terrorism?

Det är ju också ett sätt att lösa konflikter på. Vad skiljer oss då från de vi försöker bekämpa? Kan man inte förvänta sig mer av demokratier än av terrorister?

2:13 em  
Blogger Mr Brown said...

Gertkvist, varför nämner du inte IRA, ANC, GAM m.fl m.fl separatistgrupper och "terrororganisationer" där en freds- och förhandlingsprocess visat sig vara en framkomlig om än mödosam väg? Konflikter är inte givna av naturen, de uppstår ur vad konfliktforskarna kallar "inkompabiliteter". Att förinta motståndaren kan verka som den lättaste vägen, men det kan också vara den mest idiotiska.

2:17 em  
Blogger Gertkvist said...

"Du poängterade att bin Laden och Aznar har liknande retorik, vilket jag tycker är intressant. Sedan när blev terroristers retorik måttstocken för demokratiska politiker?"

Inte alls. Jag undrade om bin Laden var fobisk rörande de ämnen han fördömt under sedan början av 80-talet: västvärlden, kvinnor och liberalism. Eller var han bara lika mot dessa som Aznar är för västvärden?

bin Laden retorik går ut på att det han ogillar ska förintas, och dess anhängare dödas. Jag tvivlar på att Aznar gör något liknande. Eller har någon citatet där Aznar kräver att kristna som konverterar till islam ska dödas, Mecka utplånas eller madras-skolorna ska rivas över elevernas lik?

Mer våld anses vara helt rätt när MC-gänget utpressar eller hotar någon. Mer våld var vad som gjorde att Hitler inte vann. Mer våld löste såväl Baader-Meinhof som Entebbe.

Vad gäller skillnader: om du inte ser någon skillnad idag tror jag inte att jag kan göra något klargörande. Kännande och tänkande, liksom. Jag tillhör det sistnämnda med kommunikationsproblem som följd.

3:15 em  
Blogger Mr Brown said...

Vad är detta med tänkande och kännande för trams och lekskolefilsoferande? Är all forskning på konfliktlösningsområdet bara något slags emotionellt mjäk? Tror inte det du. Man kan göra en lång lista på konfliktsituationer som lösts på en massa olika sätt. Det finns inga patentlösningar. Jag utesluter inte att våld måste användas ibland men anser det vara en ociviliserad metod att få det man vill ha i dagens värld, även NB när det gäller terrorister.

3:33 em  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

" Vad skiljer oss då från de vi försöker bekämpa? Kan man inte förvänta sig mer av demokratier än av terrorister? "

Shiller, Wilhelm Tell, 5:e akten.

4:28 em  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

gertkvist skrev: Eller har någon citatet där Aznar kräver att kristna som konverterar till islam ska dödas, Mecka utplånas eller madras-skolorna ska rivas över elevernas lik?

Det är dock hans politiska tradition...

Torquemada, Franco, osv

(och nej! jag tror inte att la Pasionaria hade varit ett dugg snällare om hon hade fått chansen...)

4:31 em  

Skicka en kommentar

<< Home